Baba

8 kérdés, 8 válasz a babahordozásról

Számtalan hiedelem él a hordozásról. Aki még előtte áll, bizonytalan lehet. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket.
2011. Szeptember 10.
Mindketten imádni fogjátok a hordozást!

Lehet, hogy sokak szemében hóbortnak tűnik a hordozás. Elég, ha te tudod, milyen jó és milyen praktikus!

Miért szeretnek kézben lenni a kisbabák?

A válasz egyszerű: mert társas lények! Legközelebbi rokonaink, a főemlősök hónapokig hordozzák testükön kicsinyeiket, mielőtt letennék őket. A magatehetetlen embercsecsemő számára létfontosságú a szülei közelsége, így érzi magát biztonságban.

Nem kényeztetem el azzal, ha sokat hordozom?

Nem, mert a csecsemő természetes igénye a testközelség! Ősi vészjelzők lépnek működésbe nála, ha leteszik és magára hagyják. Ahogy cseperedik, egyre kevésbé akar majd kézben lenni, mert leköti a világ felfedezése. Ahogy a szopásról, úgy a többi csecsemős jellegzetességről is leszokik, de a testközelség iránti igény egész kisgyermekkorban megmarad.

Nem fog elgörbülni a gerince, ha hordozókendőben van órákig?

A jól megkötött kendőt arról ismerhetjük fel, hogy a babát akkor is szilárdan és elmozdulás nélkül tartja, ha lehajolunk benne. Ebben az esetben a baba olyan pozícióban van, amely tökéletesen kényelmes és egészséges számára, a gerince károsodásától tehát nem kell tartani. Tévhit, hogy a babának tökéletesen vízszintes, kemény felületen kell feküdnie egész nap. 

Mikortól kezdve és meddig hordozhatjuk a babát?

Hordozóeszköztől függ! Újszülöttkortól kezdve azok az eszközök alkalmasak, amelyek teljesen biztonságosan körülveszik és tartják a babát anélkül, hogy kezünkkel meg kellene támasztanunk. A kenguruk többsége például általában nem alkalmas újszülöttek számára, mert nem tartja őket elég szorosan. Három-négy hónapos kortól kezdve viszont jó megoldás lehet. A meddigre könnyebb válaszolni: amíg erővel és derékkal bírjuk, de legkésőbb addig, amíg a kicsi hajlandó lesz a saját lábacskáin közlekedni. Hordozókendőben kevésbé érezzük nehéznek a nagyobbacskák cipelését.

Melyik a legjobb hordozóeszköz?

A hordozókendő kétségkívül a legősibb, legsokoldalúbb és sokak szerint egyszerűsége ellenére is a legjobb. Egyetlen hátránya, hogy a megkötési módokat meg kell tanulni, de ez sem ördöngösség. Célszerű minél hosszabbat vásárolni, mert legalább 4,6 méter hosszú és hatvan-hetven centi széles kendő szükséges a bonyolultabb, ám akár újszülöttek és koraszülöttek hordozására is alkalmas megkötési módokhoz és a háti hordozáshoz.

A kendő egyik nagy előnye, hogy remek súlyeloszlást biztosít, így kevésbé megterhelő a szülőnek, mint a kenguru. A babák a teljes, biztonságos, szoros körülöleltséget értékelik benne. Kendőben lenni egy kicsit olyan, mintha még mindig az anyaméh biztonságot nyújtó ölelése venné körül a babát.

Milyen hosszú az ideális hordozókendő?

Attól függ, milyen hordozási módokra fogjuk használni, és valamelyest a szülő testalkata is szerepet játszik. Ha csak fektetve és oldalt ültetve fogjuk hordozni, a legrövidebb kendő is megfelelő lesz. Ha az elöl keresztező vagy a háton hordozó megkötést választjuk, négy és fél méter hosszú, hetven centi széles kendő az ideális. Ez soknak tűnik, de egy pici gyakorlással már könnyen boldogulunk vele. Érdemes kendő megkötést oktató tanfolyamra menni, ahol néhány óra alatt sokféle módszert elsajátíthatunk: www.hordozo.hu

Igaz, hogy később tanul meg mászni és járni a sokat hordozott baba?

A legtöbb kisbaba az első három-négy hónapban igényli leginkább a hordozást. Utána egyre inkább felkelti érdeklődésüket a környezet, szívesebben nézelődnek és tevékenykednek szabadon. Ha már nincs ínyükre a cipelgetés, sírással, fészkelődéssel jelzik, hogy elég volt. Ilyenkor a legtöbb szülő igyekszik minél előbb “szabadon engedni” a picit, aki ezek után kedvére gyakorolhatja azt a mozgásformát, amelyiknél éppen tart. A hordozóeszközt így lassanként csak akkor használjuk, ha el akarunk jutni vele valahova.

Még a hordozás legesküdtebb ellenségei sem gondolhatják komolyan, hogy emiatt bárkinél elhúzódna a járni tanulás! Éppen ellenkezőleg, a szülővel való együtt mozgás sok más pozitív hatása mellett fejleszti az egyensúlyérzéket, s ez a járni tanulás egyik legfontosabb feltétele!

Hordozhatjuk-e arccal kifelé a kisbabát, ha nézelődni szeretne?

Ha ortopédiai szempontokból indulunk ki, akkor a válasz: nem! Így ugyanis folyamatos homorításra kényszerül a kisbaba, és lábait sem tudja a számára kényelmes békalábtartásban tartani, hanem egyenesen lefelé lógnak. A szülők azonban gyakran azt tapasztalják, hogy három-négy hónapos kortól kezdve egyre szívesebben nézelődik a baba, és a hagyományos, arccal a szülő mellkasa felé forduló hordozási módoknál nem lát ki annyira, amennyire igényelné.

Ilyenkor az a legjobb megoldás, ha más megkötési módokat is kipróbálunk, például az oldalt, csípőn hordozást, vagy négy hónapos kortól kezdve a háton hordozást. Így még a főzést is nézheti a baba a vállunk felett, biztos távolban mindentől, ami forró!

Hol tudhatsz meg még többet?

Cikkek a babahordozásról, tanfolyamok, oktatóképzés: hordozo.hu

Hordozókendők, textilhordozók kipróbálása, kölcsönzése, vásárlási lehetőség: Mamami bolt

További cikkeink hordozás témában:

Forrás: Kismama magazin