Baba

8 gyümölcs, amit érdemes enni a szoptatás alatt

Ismered a mondást, hogy "napi egy alma az orvost távol tartja", igaz? Nos, a szoptatós anyáknál már nem mindegy, milyen gyümölcsöt fogyasztanak.
2017. Február 02.

Hiszen nem mindegyik egyforma, nincs mindegyik ugyanolyan hatással a szervezetre. Egy szoptatós anyának teljesen mások az igényei.

Dietetikusok ajánlása szerint a sovány fehérjék, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák elengedhetetlen tápláléka a szoptatós nőknek. Plusz a napi rendszerességű gyümölcs. De mit érdemes fogyasztani?

1. Narancs

A C-vitaminra talán még inkább szüksége van a nőknek a szoptatás időszakában, mint a terhesség alatt. Ez ugyanis alapvető szerepet játszik az egészséges csontok, fogak, izmok fejlődésében, már az újszülötteknél is. Érdemes naponta úgy két darab kisebb narancsot elfogyasztani, ami körülbelül 120 mg C-vitamin bevitelének felel meg.

2. Barack

Ez a finom gyümölcs fitoösztrogént tartalmaz, amely segít szabályozni a szervezetben a tejtermelő hormonokat és nagyban segíti a szoptatás sikerességét. A barackban ezen felül van kálium, kalcium, C- és A-vitamin, amelyek mind-mind hozzájárulnak, hogy az anyuka és a baba egészségesek maradjanak.

3. Zöld papaya

A zöld papayában olyan hatóanyag van, ami segít a tejtermelés fokozásában. Íme egy szuper recept: fél csészes zöld papayát turmixoljunk össze egy kevés spenóttal vagy sárgarépával. Adjunk hozzá egy kevés mandulatejet, fél csésze görög joghurtot, még egy kicsit turmixoljunk rajta és készen és van a finom reggeli!

4. Áfonya

Az áfonyát leginkább az antioxidáns tulajdonságairól ismerjük. Amelyek az anyatej segítségével átjutnak a baba szervezetébe, és segítenek megelőzni a megbetegedéseket.

5. Eper

Az eper fantasztikus forrása a C-vitaminnak, a magas víztartalma pedig a hidratálásban segít. Ez rendkívül fontos a szoptatós anyák számára, hiszen ha túl kevés folyadékot iszik, akkor az negatív hatással is lehet a szoptatásra, ráadásul fáradékonyabb is lehet.

6. Banán

A kálium nagyon fontos a várandós nők számára, de a szoptatás során sem érdemes elfeledkezin róla. Nyugodtan napi 2-3 banánt is megehetünk, ha úgy tartja kedvünk!

7. Avokádó

Érdekesség, hogy sokan azt hiszik, az avokádó zöldség. A külseje ellenére azonban ez is gyümölcsnek számít. Az avokádóban sok a kálium (még talán több is, mint a banánban). Ez a gyümölcs ráadásul kiváló forrása az aminosavaknak, amelyek a fehérjék építőelemei és nélkülözhetetlen a sejtek növekedéséhez.

8. Kantalup sárgadinnye

Ez a sárgadinnye nyári, korai érésű gyümölcs. Sok C-vitamint tartalmaz, magas a víztartalma, tápanyagban gazdag – mi kell még?Ezek is érdekelhetnek: