Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

6 tipp peluscseréhez kezdő szülőknek

Szerző: Jaksa Petra

2018. január 14. | Frissítve: 2021. július 14.

Forrás: babaszoba.hu

Hogy vérbeli profivá válj a peluscserélésben szükség van némi elkötelezettségre, sok-sok gyakorlásra és néhány jól használható tanácsra. Íme néhány tőlünk!

A fodrocskák a combrésznél nagyon fontosak

A pelenka combrészénél körben található kis fodrocskák rendkívül fontos szerepet töltenek be. Ezek akadályozzák meg, hogy a produktum a peluson kívülre kerüljön (ergo lefolyjon a baba lábán). Ehhez viszont nagyon lényeges, hogy ügyelj rá, hogy mindig szépen kihajtogasd a kis fodrokat!

A pelenkaméret csak iránymutató

Minden baba más nemcsak személyiségében, de méreteit tekintve is. Ezért előfordulhat, hogy ha kizárólag a pelenkára írt számokat figyelitek, meglepő módon egyszer csak nagy kaksiban találjátok magatokat. Lehetséges, hogy a ti babátok vékonyabb, ezért kisebb méretre van szüksége attól függetlenül, hogy kilóban jónak kéne lennie a pelenkának, amit választottatok. És lehet ez fordítva is: nagyobb a pocija, ezért egy nagyobb méret ideálisabb. Ugyanez igaz a márkákra is. Kísérletezz, és meg fogod találni a tökéletes méretet és típust!

Légy felkészült

Nincs annál idegesítőbb, mint amikor peluscsere közben nem találod a popsitörlőt. Ennek elkerülése végett tarts minden pelenkázáshoz szükséges dolgot a pelenkázó közelében (vagy ahol ezt a procedúrát végzitek). Renderesen ellenőrizd, hogy nem fogyott-e ki valami. Ha igen, pótold.

Az egyik kezed mindig tartsd a babán

6 tipp peluscseréhez kezdő szülőknek
Nagyon fontos, hogy pelenkázás közben sose hagyd a babát őrizetlenül, pár másodpercre sem! A legbiztosabb, ha az egyik kezed mindig rajta tartod a kicsin, ha valami miatt el kell fordulj tőle. De külföldről beszerezhettek olyan pelenkázó matracot is, amihez biztonsági öv is tartozik.

A lányok és fiúk pelenkázása eltérő

Míg a lányoknál fontos, hogy a fertőzések elkerülése végett belülről kifelé töröld a popsiját, a fiúknál egyszerűen körbe kell törölgetni a hímvesszőt és a heréket, a fitymát viszont nem kell hátrahúzni. Arra is érdemes felkészülni, hogy a legtöbb újszülött imád akkor pisilni, amikor épp kicsomagoltuk őket - ez különösen a fiúk esetében okozhat érdekes meglepetéseket.

Küzdd le a szagokat

Nos, igen, sok szülőt (főleg apukát) rettentik el a szagok ettől a tevékenységtől. Van azonban néhány trükk, amivel valamelyest enyhíthetsz az "élményen?: kenhetsz például egy kis illóolajat vagy mentás krémet az orrod alá. Komolyabb esetben pedig jöhet az egészségügyi maszk, melybe szintén cseppenthetsz 1-2 csepp borsmenta illóolajat. Hajrá!
(Cikk forrása: fatherly.com)
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések