Baba

5 furcsa dolog az újszülöttnél, amiről senki sem beszél

Sok riasztó dolgot tapasztalhatsz az újszülött babáddal kapcsolatban. Megrémíthetnek, de teljesen normális dolgokról van szó.
2021. Május 18.
5 furcsa dolog az újszülöttnél, amiről senki sem beszél (fotó: Getty Images)

Elolvastad az összes könyvet – vagy legalábbis megvetted és kinyitottál néhányat -, végignéztél egy csomó szülésvideót, voltál szülésfelkészítőn, tehát úgy érezhetted minden jóra és rosszra is felkészültél. De vajon váratlanul ért-e amikor az újszülött babád néhány furcsa, meglepő dolgot produkált?

Alix Bacon vancouveri szülésznő már mindent látott és hallott, és igyekszik felkészíteni az az első babájukat váró szülőket az elkerülhetetlen furcsaságokra, amelyek a szülés utáni első órákban, napokban és hetekben felmerülnek. Az öröm, a fáradtság és a kialvatlanság között a pánikba esett és összezavarodott szülőknek az alábbi témákban van a legtöbb kérdésük.

A baba széklete

Rengeteg kérdést kapunk a kakilásaikról – mondja Bacon. Bármire is számítottak a szülők, az biztosan nem a mekónium volt. Miután a mekóniumon túl vagyunk, sem lesz sokkal jobb a helyzet: a szoptatott babák korai széklete sárga, zöld vagy barna és nagyon híg, mint a mustár, ahogy Bacon fogalmaz. Inkább folyékony, mint szilárd, és néha még pöttyök vagy “magok” is vannak benne. Ez azonban nem hasmenés. Ez csak a baba túlműködő emésztőrendszere. Bacon szerint a legnagyobb aggodalomra a szín hiánya ad okot: a meszes vagy fehér széklet májproblémára utalhat, és mindenképpen orvosnak kell kivizsgálnia, ha egymás után minimum két székletürítésnél tapasztalható.

Emlők és “mini menstruáció”

A méhben a magzat anyai hormonokat is kap, ez a megszületése utáni első napokban okoz némi furcsaságot. Mindegy, hogy kislány vagy kisfiú a csecsemő, az anyai hormonok hatására a pici mellei megnagyobbodhatnak, sőt, csomók is lehetnek a mellbimbók alatt. Ez meglehetősen gyakori jelenség, ugyanannak az anyai hormonnak a hatása, ami a tejtermelésért felelős.Az anyai hormonok hatására a fiúknál is duzzanatot okozhat a mellekben, de a duzzanat 24-48 óra alatt elmúlik, mondja Bacon. Lányoknál az anyai ösztrogén szint méhen belüli megugrása stimulálhatja a baba méhét, és az élet első hetében “mini menstruációja” lehet – ami kis mennyiségű vérként jelentkezik a pelenkában. A fiúknál és a lányoknál is előfordulhat, hogy az első három napban a húgysavkristályok miatt rozsdavöröses tartalom jelenik meg pelenkában. “Úgy néz ki, mintha téglapor lenne a pelenkájukban” – mondja Bacon. Ez nem vér, bár általában ez a szülők első félelme. A húgysavkristályok koncentrált kalcium és urát, a vizeletben gyakran előforduló két anyag kombinációja, és az enyhe kiszáradás normális jele lehet, különösen az első három napban, ha az anya és a baba még csak most próbálgatja a szoptatást. (Ha a három nap elteltével jelentkezik, vizsgálat szükséges.)Van még egy kérdés, amivel Bacon sokszor találkozik: a kisfiúk szülei meglepődnek, hogy újszülöttjüknek erekciói vannak – de ezek már az anyaméhben, körülbelül a 20. héttől kezdődnek, és egyáltalán nem ritkák.

Újszülöttkori hangok

Az újszülöttek alvása nem feltétlenül hangtalan, sőt. Furcsa hangokat adhatnak, sikkantásokat, nyikkanásokat, furcsa légzési mintázatokat, amitől a szülők sokszor megijednek. Amíg nem jelentkezik nyögés minden lélegzetvételkor, addig ez teljesen rendben van – nyugtat meg Bacon.Ébren vagy alvás közben a csecsemők hónapokig szabálytalan légzést mutathatnak, ennek idegrendszeri okai vannak. Gyors légzést, majd mély lélegzetvételeket tapasztalhatunk és akár 10 másodpercig tartó szünetet is két lélegzetvétel között. Mikor kell igazán aggódni? Ha a baba orrlyukai kitágulnak, vagy minden egyes lélegzetvételnél nyög, vagy a baba láthatólag megküzd az oxigénért – mondja Bacon.

Reflexek

A csecsemők veleszületett reflexekkel születnek. Bacon szerint a legszembetűnőbb valószínűleg az Moro reflex, amely a támasz elvesztésére adott válaszreakció, és amelynek hatására a csecsemő kinyújtja a karját, majd visszahúzza azt. “Ez lehet egy hirtelen hangtól vagy érintéstől, de a csecsemők önmagukat is megijeszthetik” – mondja. Erős a fogóreflexük, ezért szorítják olyan imádni valóan az ujjadat, míg a talpi reflex miatt széttárják a lábujjaikat, amikor a talpukat simogatják. Az újszülöttkori reflexek fokozatosan tűnnek el, alszanak ki.

Bőrgyógyászati kérdések

A hámló ujjak, a kiütések és a pattanások mind gyakori újszülöttkori jelenségek. Általában mindegyik magától megszűnik, bár puha sörtéjű kefével óvatosan próbálhatod felgyorsítani a baba fejbőrén lévő bőr hámlását. A hidratálás egy másik lehetőség, mondja Bacon, a száraz bőrre például olíva- vagy kókuszolajat javasol. “Valószínűleg inkább a saját nyugalmunk érdekében hidratáljuk őket. És miért ne? Nem ártalmas, és a babamasszázs során is jól jöhet, ami kellemes az anyukáknak és a babáknak egyaránt.”(Cikk forrása: todaysparent.com)