Baba

5 dolog, amire figyelj oda, ha mellszívót használsz

Számtalan olyan helyzet adódhat, amikor a mellszívó nagy segítségünkre lehet a szoptatás alatt. Tekintsük most át, mire érdemes figyelni a mellszívó használatakor!
2019. Június 11.
5 dolog, amire figyelj oda, ha mellszívót használsz

El kell menünk otthonról és szeretnénk, ha kisbabánk távollétünkben is anyatejet kapna? Mellgyulladásunk van, és sürgetővé válik a mell lefejése? Túl erős a tejleadóreflex? Kisbabánk koraszülött és gondjai vannak a szopizással?

Az anyatej a baba ideális tápláléka életének első hat hónapjában, amihez csak édesanyjára van szüksége. Adódhatnak azonban olyan élethelyzetek, amikor a mellszívó nagy segítségünkre lehet abban, hogy zökkenőmentes legyen a szoptatás, és babánk akkor is anyatejhez juthasson, ha valami gond vagy váratlan esemény adódna.

1. Kézi vagy elektromos mellszívó? Melyiket válasszuk?

Ma már számtalan mellszívó közül lehet választani, így érdemes átgondolni, miért is akarunk mellszívót használni, és hogy melyik illeszkedik leginkább céljainkhoz. Amennyiben csak alkalomszerűen, napi egy-kétszer lehet szükségünk mellszívóra, akkor a kézi mellszívó a jó választás, míg ha rendszeresen fejünk, akkor érdemes elektromos mellszívót választanunk.

Kézi mellszívó

A kézi mellszívók könnyűek, hordozhatóak, rugalmasan lehet bárhol használni őket. Praktikus választás ez azoknak az édesanyáknak, akik első babájukat várják.

A tejbelövellés körüli napokban előfordulhat, hogy a mell annyira duzzadt és telítődött, hogy szükség lehet kézi mellszívóra. Mivel ilyenkor még több tej termelődik, mint amire a babának szüksége van, ezért a felesleget mindenképpen érdemes lefejni, hogy elkerüljük a mellgyulladást.

Ha a szoptatás során mégis mellgyulladás alakul ki, akkor a mellben található kis csomókat óvatosan ki kell masszírozni, és a mellben pangó tejet ki kell fejni. Ehhez először 5-10 perces meleg vizes borogatással puhítsuk fel a szöveteket, majd kézi fejéssel vagy kézi mellszívóval fejjük le a felesleget. Mellgyulladás esetén érdemes szoptatási tanácsadó segítségét is kérni az édesanyának, aki segíthet annak eldöntésében, hogy hányszor és hány percig fejjen a kismama, hogy a mellgyulladás megszűnjön, és ne alakuljon ki túlszaporulat a fejésnek köszönhetően.

A kézi mellszívó szintén jó választás akkor is, ha túl erős a tejleadó reflex. Ilyenkor annyira gyorsan jön a tej, hogy a baba nem tud szopizni, félrenyelhet, vagy sokszor elengedi a mellet. Ha ez az eset áll fenn, célszerű a szoptatás előtt 10-20 milliliter tejet a kézi mellszívóval leszívni, és ezt követően folytatni a szoptatást.

Elektromos mellszívó

Ha rövid idő alatt szeretnénk nagyobb mennyiségű tejet fejni, akkor a gépi mellszívó a jó választás számunkra. Mikor lehet erre szükség?

Akkor például, ha kisbabánk koraszülött és nem tud szopizni. Ilyenkor szükséges lehet a rendszeres, napi többszöri fejés, amiben az elektromos mellszívó lesz segítségünkre.

Szintén érdemes elektromos mellszívót használnunk, ha a baba nem tud hatékonyan szopizni, és a gyakori szoptatással sem sikerül a számára szükséges tejhez hozzájutnia. Ilyenkor szaporító fejésre lehet szükségünk, amihez elengedhetetlen a gépi mellszívó segítsége.

2. Mossunk kezet a mellszívó használata előtt!

Mielőtt a mellszívóhoz nyúlunk, mindig mossunk kezet! Fontos, hogy ez meleg vizes szappanos kézmosás legyen. A felhabosított szappan legalább 30 másodpercig legyen a kezünkön, mellyel dörzsöljük át alaposan a tenyerünket, a kéz hátát, az ujjak közét és az alkar alsó harmadát is. A kéz higiéniájához hozzátartozik a körmök ápoltsága is, ezért kézmosáskor körömkefével tisztítsuk meg ezeket is! Mellőzzük a nehezen tisztán tartható hosszú körmöt illetve a műkörmöket.

3. Relaxáljunk!

Mivel a stressz, idegeskedés nehezíti az anyatej leadást, így mellszívó használatkor is fontos, hogy nyugalom vegyen minket körbe. Használat előtt szánjunk időt arra, hogy megismerkedünk a mellszívóval és annak működésével.

Keressünk egy csendes helyet, ahol maximálisan ellazulhatunk, és egy olyan széket vagy fotelt, ahol a számunkra legkényelmesebb helyzetben (egyenesen ülve) végezhetjük ezt a műveletet. Fontos, hogy ne kapkodjunk, és lehetőleg zavartalanul végezhessük a fejést!

A relaxálásban segíthet, ha kellemes halk zenét hallgatunk, vagy kedvenc könyvünkbe bújunk, ami segít elterelni a figyelmünket. Jó tudni, hogy a baba nézése, illata, hangja segítségünkre lesz a tejleadó reflex beindításában.

A mellszívó használatakor igyekezzünk olyan pozíciót felvenni, amelyben vállaink lazák, és hátunk, karjaink meg vannak támasztva. A lassú, mély levegővételek segítenek a vállak ellazításában. Legyünk türelmesek!

Ügyeljünk arra, hogy ha eredménytelen a fejés, akkor egyszerre 5 percnél tovább ne folytassuk a műveletet! Mindenképpen forduljunk szoptatási tanácsadóhoz, ha a mellszívó használata nagyon kellemetlen vagy fájdalmas számunkra!

4. Gondoskodjunk a mellszívó tisztán tartásáról!

A mellszívó tartályát és a mellszívó alkatrészeit minden egyes használat után el kell mosni. Ehhez szedjük szét a mellszívót és valamennyi – az anyatejjel érintkező részét – mosószeres, meleg vízben alaposan mossuk el, majd öblítsük le!

Az alkatrészeket mosogatógépben is tisztíthatjuk, ehhez használjuk inkább a felső rácsot. Fontos, hogy minden esetben olvassuk el a gyártó használati útmutatóját, hogy mire ügyeljünk a mellszívó megtisztításakor.

Az elmosott, alaposan átöblített részeket tegyük friss, tiszta konyharuhára vagy külön erre a célra rendszeresített textilpelenkára, és hagyjuk a levegőn megszáradni. Ne törölgessük!

A sterilitás érdekében fontos, hogy a mellszívó tejjel érintkező részeit minden nap egyszer sterilizáljuk. Ez történhet például gőzsterilizálóval, de a legelterjedtebb sterilizálási mód a kifőzés. Ehhez használjunk külön, ép edényt, aminek fontos, hogy a teteje jól záródjék! Az edénybe helyezzünk egy laza szövésű textilt (pl. pelenkát) erre tegyük rá a kifőzhető alkatrészeket, engedjük fel vízzel és csomózzuk össze lazán a textilt. Fontos, hogy a víz teljesen elfedje az alkatrészeket! Miután felforrt a víz, tegyük rá a fedőt, és hagyjuk legalább 30 percig benne. Mikor kész vagyunk egy tiszta, vasalt textilpelenkára kitehetjük száradni a sterilizált holmit.

5. Így tároljuk a lefejt tejet!

Fontos, hogy mindig steril, csíramentes tárolópohárba töltsük át a lefejt tejet, amit a fejést követően azonnal helyezzünk hűtőszekrénybe vagy mélyhűtőbe. Jó tudni, hogy nem kell minden lefejt tejet külön tárolóban tartani: az egy napon belül lefejt tejeket nyugodtan össze lehet önteni. A lefejt anyatej 24 órán át steril edényben eláll a hűtőben, és 3 hónapig lehet mélyhűtőben tárolni. A tárolópoharakat mindenképp címkézzük fel és írjuk rá a fejés pontos dátumát!

Szakértő: Halász Kata szoptatási tanácsadó, dúla.

Kapcsolódó cikkeink: