Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

4 tipp pelenkakiütés ellen

Szerző: Kiss Virág

2017. október 18.

Forrás: babaszoba.hu

A pelenkakiütés nagyon gyakori bőrprobléma, főleg három és tíz hónapos kor között jelentkeznek a tünetek a piciknél. Hogy óvhatod meg tőle gyermekedet? Íme négy tipp.

4 tipp pelenkakiütés ellen

1. Pelenka? Csak a megfelelő méretben!

Ma már igen széles kínálat áll rendelkezésedre ahhoz, hogy kiválaszthasd a megfelelő pelenkát gyermeked számára. Vásárláskor elsősorban a pelenka mérete az irányadó, amit a csomagoláson fel is tüntetnek a gyártók. Ez jellemzően 1 és 6 közötti méretezést jelent, amelyhez kg-tartomány megjelölést is találsz a csomagoláson.
Az ideális méretezésű pelenka nem szoros, nem dörzsöli ki a baba bőrét, így csökkentve a pelenkadermatitisz kialakulásának esélyét.
A megfelelő méretű és minőségű pelus jól szellőzik, biztonságosan magába tudja szívni a szennyeződéseket, és száraz érzetet nyújt a babának. Ez mindenképp fontos, hisz a rosszul szellőző, nedves és meleg környezet ideális környezetet teremthet a pelenkakiütés számára.
+1 TIPP: Ne várd meg, hogy a gyerkőc súlya elérje a megadott méretnél feltüntetett maximális súlyhatárt, inkább válts nagyobb pelusra!

2. Maradjon száraz a bőre!

Cserélj gyakran pelenkát! Átlagban napi 8 pelenkacsere kell ahhoz, hogy száraz közegben legyen a babapopó és a nemi szerv környéke. Ha megy a baba hasa, még többször kell cserélni.
Ha kakis a pelus, minél hamarabb vedd le a gyerekről, s a bőrét alaposan tisztítsd le langyos vízzel, vagy antiallergén, érzékeny bőrre kifejlesztett popsitörlőkendővel. Lényeges az is, hogy csak itasd fel a vizet! Alkalmazz finom paskoló mozdulatokat dörzsölés helyett. A pelust addig ne helyezd fel, míg nedves a pici bőre. + 1 TIPP: A legjobb, ha folyó vízben mosod le a baba popsiját.

3. Popsikrémből a legjobbat!

Mivel baba első életéveinek jelentős részét pelenkában tölti, a pelenka mellett a megfelelő popsikrém kiválasztása is elengedhetetlen. A popsikrém védőréteget képez a baba bőrén, így akadályozva meg, hogy a széklet és vizelet feláztassa a bőrt, utat nyitva a kórokozóknak.
De milyen az ideális popsikrém? Nézzük a legfontosabb ismérveket:
 • Kifejezetten babák számára lett kifejlesztve
 • Csak biztonságos összetevők vannak benne
 • Nem tartalmaz illatanyagot és irritatív összetevőket
 • Biztosítja a bőr megfelelő nedvességtartalmát
 • +1 TIPP: A popsikrém elegendő! Ne használj hintőport, amely eltömíti a bőr pórusait!

  4. Szellőztess lent is!

  A pelenkakiütés legnagyobb ellenfele a friss levegő. Ha van rá mód, minden pelenkacserekor hagyd szellőzni a kicsi bőrét 10-15 percig. Ehhez legjobb, ha hasra fekteted.
  +1 TIPP: Mindig az időjárásnak és napszaknak megfelelő jól szellőző ruhát adj a babára! Az sem jó, ha nagyon bemelegszik. Ez is elősegíti a pelenkadermatitisz kialakulását.

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések