Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

4 nélkülözhetetlen vizsgálat az újszülöttnél

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 6. | Frissítve: 2021. augusztus 28.

Forrás: babaszoba.hu

Alig született meg egy kisbaba, máris méricskélik, vizsgálják. Ezek a tesztek azonban nagyon fontosak, hiszen olyan betegségeket szűrhetnek ki velük, melyeknek sokáig nincs tünete.

Apgar-teszt

Talán a legismertebb vizsgálat, melyet közvetlenül a kisbaba születése után, 1, illetve 5 perces korban végeznek el. A teszttel öt jellemzőt vizsgálnak, és (nagyon leegyszerűsítve) azt mérik vele, milyen jól alkalmazkodik az újszülött a külvilághoz, milyen az általános egészségi állapota. A 7-nél alacsonyabb pontszám azt jelzi, hogy a babának azonnali orvosi ellátásra van szüksége.
Fontos vizsgálatok újszülöttkorban
Fotó: iStock

Hallásvizsgálat

Az újszülöttkori hallásvizsgálat azért is fontos, mert a nem felfedezett hallászavar sok szempontból hátráltathatja a fejlődést, többek között a beszédtanulást is. A csecsemőknél gyakran sokáig nincs észlelhető jele a hallászavaroknak. Mint sok más probléma esetén, minél korábban kezdik meg a megfelelő terápiát, annál kevesebb hátránnyal kell megküzdenie a babának. A hallásvizsgálatot már a kórházban, a hazatérés előtt elvégezhetik, de nem mindig van értékelhető eredmény, így egy újabb vizsgálatra néhány hetes korban is szükség lehet.

Általános vizsgálat

Általában az első 24 órában végzik el az alapos vizsgálatot, amikor ellenőrzik az újszülött végtagjait, érzékszerveit, gerincét, nemi szerveit, megtapogatják a pocakját is. Meghallgatják a szívét, megfigyelik a légzését. Ellenőrzik a teste szimmetriáját is. Ilyenkor az esetleges fejlődési rendellenességeket, a szülés alatt szerzett sérüléseket keresik.

Anyagcsere-rendellenességek szűrése

A törvényi előírás szerint, néhány napos korban, még a kórházi tartózkodás alatt vérvétellel szűrnek összesen húsznál is több anyagcsere-rendellenességet, többek között a fenilketonuriát, a hypothyreoidizmust, a galaktozémiát. A vérvétel nagyon kíméletesen, a sarokból történik, teljesen biztonságos, nem jár együtt fájdalommal. Csak pozitív eredmény esetén értesítik a szülőket, vagy akkor, ha a vizsgálatot meg kell ismételni.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések