Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

4 hónapos alvási regresszió a babánál

Szerző: Babaszoba.hu

2021. október 3.

Forrás: babaszoba.hu

Végre elértétek azt a pontot, amikor a baba alvása hosszabbra nyúlik az éjszaka folyamán, talán még egy kicsit kiszámíthatóbb is lett nála az alvás. Majd a 4 hónapos babád hirtelen ismét olyan gyakran felébred, mint újszülöttként.

A pici valószínűleg a 4 hónapos alvási regresszión megy keresztül, ami teljesen normális része a fejlődésének. Mi az oka az alvási regressziónak, és mit lehet tenni ilyenkor?
4 hónapos alvási regresszió a babánál (Fotó: Getty Images)

Mi a 4 hónapos alvási regresszió?

Az alvási regresszió idején a baba gyakrabban ébred fel éjszaka, vagy nehezebben alszik. Ez teljesen normális a baba fejlődése során, és gyakran előrelátható időpontokban fordul elő - ilyen a 4 hónapos alvási regresszió, ami valójában bármikor bekövetkezhet a gyermek 3 és 4 hónapos kora között. Szintén gyakori, hogy alvási regresszió jelentkezik a baba 6 hónapos, 8-10 hónapos és 12 hónapos kora körül.
Ezek általában akkor fordulnak elő, amikor a baba valamilyen jelentősebb fejlődési szakaszon megy keresztül, amikor elért valamilyen nagyobb fejlődési mérföldkövet, például megtanul átfordulni, mászni, felállni, stb., illetve a babánál lehet éppen növekedési ugrás is.
A tanulási, fejlődési folyamat kissé stresszes lehet a babának, amit az alvási szokásai is tükröznek.
Az alvási regresszió nem tart örökké, ez egy átmeneti állapot: ha a baba hozzászokott ezekhez az új képességekhez, az alvási szokásai visszatérnek.

Milyen okai lehetnek a 4 hónapos alvási regressziónak?

A 4 hónapos alvási regresszió gyakran az első, így ez lehet a legnehezebb a szülőknek. Általában 2-4 hétig tart egy-egy alvási regresszió, és bár gyakori, mégsem következik be minden babánál.
Az alvási regresszió - beleértve a 4 hónapos alvási regressziót is - tehát általában annak a következménye, hogy a baba éppen valamilyen nagyobb fejlődési mérföldkövön megy keresztül. Érthető módon a pici szívesen gyakorolja ezeket az új készségeit, ami miatt nyugtalanabb lehet, és a szokásosnál gyakrabban ébredhet fel.
A 4 hónapos alvási regresszióban a következőknek lehet szerepe:
 • a baba a gurulás vagy az átfordulás mérföldkövét próbálja elsajátítani, és az új késztetés miatt gyakrabban ébredhet éjszaka és a napközbeni alváskor is
 • a baba egyre jobban kezdi megismerni a környezetét, és nehéz lehet úgy aludnia, hogy számos érdekes dolog veszi körül, amiket látnia kell, amikkel játszani akar

Mi jelezheti, hogy a baba alvási regresszión megy keresztül?

Egy-egy éjszaka a szokatlan ébredés még nem számít alvási regressziónak. A következő jelek esetén azonban gyanakodhatunk erre:
 • ha a baba rendszeresen gyakrabban ébred fel, mint a szokásos alvásmintája, különösen, ha úgy tűnik, nincs mögötte nyilvánvaló ok, például betegség
 • napközben észrevesszük, hogy a baba új készségeket gyakorol, mint például az átfordulást
 • a kicsi hirtelen sokkal jobban érdeklődik a környezete iránt - lehetséges, hogy evés közben vonódik el a figyelme, vagy nehezebben szundikál el más helyeken, mint a kiságya
Az alvási regresszió fő jele az alvási szokások hirtelen romlása a gyermek 4 hónapos kora körül. Egyéb jelei lehetnek a nyugtalanság, a több éjszakai ébredés, a kevesebb nap közbeni szundikálás, az étvágy megváltozása.

Hogyan segíthetjük át a babát ezen az időszakon?

Mindenekelőtt meg kell bizonyosodni arról, hogy a baba nem beteg, nincs láza, nem sokkal nyűgösebb, mint általában. Amennyiben betegségre gyanakszunk, fel kell keresni az orvost.
 • Adjunk időt a babának a gyakorlásra a nap folyamán. A pici keményen dolgozik az új készségek elsajátításán, és annyira vágyik a tanulásra, hogy éjszaka is gyakorolni próbálhat, ami azonban tovább tarthatja ébren. Lehetséges, hogy kevesebbet gyakorol majd a lefekvés előtt, ha a nap folyamán van lehetősége megszakítás nélkül gyakorolni.
 • A szokott módon tápláljuk rendszeresen a nap folyamán. A babák ebben a korban nagyon kíváncsiak az őket körülvevő világra, ami elterelheti őket az evésről. A szokott, teljes táplálás napközben és este segíthet megakadályozni, hogy a baba éhes legyen az éjszaka közepén. Etetés közben próbáljuk meg kiküszöbölni a zavaró tényezőket, hogy a baba figyelme kevésbé vonódjon el.
 • Tartsuk sötéten a szobáját. Amikor lefektetjük aludni a babát, tartsuk a szobát a lehető legsötétebben, hogy jobban tudjon aludni. Ha megébred, a sötét segíthet, hogy visszaaludjon. Reggel azonban, amikor felébredt, győződjünk meg arról, hogy elég természetes fény jut a szobába - ez is segíti az alvás-ébrenlét ciklust.
 • Legyen alvás előtti rutinunk. Ha eddig még nincs lefekvés előtti rutinja a babának, ideje lehet kialakítani egyet. Ez magában foglalhatja a fürdést, az öltözködést, az esti mesét, az altatódalt.
 • Figyeljünk az álmosság jeleire. Ásítás, a szemek dörzsölése, nyűgösség, érdektelenség a klasszikus jelei az álmosságnak. Amikor észrevesszük ezeket, próbáljuk meg a babát egy csendes helyre vinni pihenni.
 • Szeretet és gondoskodás. A sok ölelés, szeretgetés, puszi ahogy máskor is, segít megnyugtatni a babát, és hogy szeretettnek érezze magát. Ez sokat jelent számára, ahogy növekszik és fejlődik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések