Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 6.

Forrás: babaszoba.hu

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

A bőrünk az elsőszámú pajzsunk a mindennapokban, az újszülöttek bőre azonban nagyban különbözik a felnőttekétől, eltérő az áteresztőképessége, verejtékezése, fényérzékenysége, illetve reakcióképessége is, ezért kiemelten kell óvni a külső behatásoktól. A Magyar Védőnők Egyesülete szakértőinek segítségével összeszedtük a négy legfontosabb dolgot, amit a csecsemők bőrének védelméért tehetünk.

Megfelelő ruhák a megfelelő hőmérséklethez

Fontos, hogy mindig szem előtt tartsuk, hogy időjárásnak megfelelően öltöztessük csecsemőnket.  Elsődleges szabály, hogy a bőrrel érintkező ruhadarab jó nedvszívó képességgel rendelkezzen (pamut, gyapjú, bőrbarát anyagok) és kerüljük a műszálas textileket. Meleg időben olyan ruhát érdemes választani, ami kellemesen hűvösen tartja a babát, és felszívja a verejtékezést. Azonban hideg időben is fontos odafigyelni a bőr jó szellőzésére: inkább több réteg ruhát adjunk a gyermekre, mint egy vastagot.  A kinti sétához pedig használjunk bő overált, ami könnyen ráhúzható a szobai viseletre.

Divat helyett praktikum

Sokan esnek abba a hibába, hogy a divatot helyezik előtérbe a csecsemők öltöztetésénél. Pedig különösen az első hónapokban a tetszetős ruhácskák helyett célszerű a minél egyszerűbb ruhadarabok választása, amelyeket könnyű feladni, illetve levenni a csecsemőről. A ruha és a nadrág ujjainak vége ne legyen szoros, mert az elszoríthatja a csuklót és a bokát, valamint részesítsük előnyben a széles, boríték alakú nyakat, ami könnyen tágul, mert ez egyszerűen áthúzható a csecsemő fején. A comb belső oldalán a patentos rugdalózó megkönnyíti a pelenkázást. A lábnál záródó kezeslábasok pedig elejét veszik a megfázásoknak és könnyedén lecserélhetőek.

A mosásnál is fontos a hipoallergén szerek használata! 

Nemcsak azok az anyagok károsíthatják a babák bőrét, melyek közvetlenül érintkeznek a testükkel. Ugyanígy irritációt okozhatnak a rosszul megválasztott mosószerek is. Fontos, hogy mosásnál kerüljük a felesleges adalékanyagokat tartalmazó mosóporokat, és mindig nagyon ügyeljünk a megfelelő alapos öblítésre. Szerencsére van már olyan hipoallergén mosószer család, mint például a Lovela Baby, amely ráadásul dermatológiailag is tesztelt, illetve mesterséges színezőanyagoktól és allergénektől is mentes. Ennek köszönhetően pedig már a baba születésének első napjától biztonságosan használható és ajánlott akár az egész család számára, hiszen érdemes a szülők és a testvérek ruháit is hipoallergén mosószerrel mosni az első időszakban, mivel az ő ruháik is érintkeznek a baba bőrével.

Kerüljük az irritáló anyagokat!

Egyes tisztítószerek  alkalmazásával sérülhet a bőr védő rétege, áteresztővé válhat a potenciális allergénekre. A különböző összetevőkre persze egyedi az érzékenység, de vannak olyan jellemzően irritáló anyagok, melyeket nem ajánlott csecsemők közelében alkalmazni. Ilyenek a színezékek, illatanyagok, durva szemcsés anyagok, klórtartalmú összetevők, valamint a fertőtlenítők is.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések