Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

4 dolog, amiért felébredhet a baba

Szerző: Babaszoba.hu

2008. november 25. | Frissítve: 2016. április 4.

Forrás: Kismama magazin

Azt várjuk, mikor alussza át végre az éjszakát drága kincsünk! Néha túlságosan egyszerű válaszokba botlunk: négy hónaposan, hatkilósan súlytól, vagy az engedékenyebbek mondják, majd kétéves kora körül ehhez is elég érett lesz az idegrendszere.

4 dolog, amiért felébredhet a baba

Ha végignézed, hányféle gyakori oka lehet az éjszakai ébredéseknek, belátod, hogy nehéz volna határidőt szabni.

1. Megéhezett!

Különösen az első hónapokban gyakori, hogy az éhség ébreszti fel éjszakánként is három-négy óránként a kisbabát. Ez a szoptatott babákra különösen jellemző, mert az anyatejet könnyen és gyorsan megemésztik, ami rendjén is van így, fejlődéséhez, állapotához az igény szerinti szoptatás a legkedvezőbb, ebbe az éjszakai műszak is beletartozik.

2. Jön a foga

Nem minden csecsemőt visel meg a fogak áttörése előtti állapot. Aki viszont érzékeny az ínyét, állkapcsát feszítő érzésre, és rosszul érzi magát tőle, annál hónapokig tartó, hosszabb-rövidebb szünetekkel tarkított éjszakai nyűglődésre készülhettek fel. Jó néhány fogacska kibújását kell átvészelnetek!

3. Rengeteg új benyomás napközben

Gyakori tapasztalat, hogy akkor, ha a napi programok, helyszínek erősen eltértek a megszokottól, a kisbaba fokozott nyugtalansággal, gyakori éjszakai ébredéssel reagál. Ettől még nem kell tartani minden kiruccanástól, mert egy-két nap alatt általában rendeződik a helyzet.

4. Sokszor mondtál nemet

Nyolc-tíz hónapos korában a csecsemő igyekszik birtokba venni a lakást. Ide-oda kúszik, érdekes tárgyakat talál, de sajnos túl sokszor ütközik falakba, amikor szülei azt mondják: NEM SZABAD! Ezt nagyon nehéz elviselni. A különösen sok frusztrációval járó napok után nem csoda, ha éjszaka sokszor felsír a kicsi.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Miért nem alussza át az éjszakát?
 • Gyakran ébred éjszaka
 • Hogyan alszik, miért nem alszik a baba?
 • Kérdések a baba alvásáról

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

  Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések