Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

3 ok, amiért a baba sírhat alváskor

Szerző: Babaszoba.hu

2021. szeptember 13.

Forrás: babaszoba.hu

A kisbabák számtalan okból sírhatnak, gyakran okozva ezzel fejtörést az újdonsült szülőknek, hogy mégis hogyan vigasztalhatnák meg szemük fényét. Van azonban néhány olyan ok, ami különösen zavaró lehet a babának, amikor éppen próbál elaludni.

Nem tud éjszaka aludni

Sok baba esetében úgy tűnik, nincs semmiféle különösebb probléma, azonban minden alkalommal sírnak az éjszakai alváskor. Ez általában igen gyakori a három hónapos kor alatti gyermekeknél. A sírás valójában egy egyszerű reakció arra, hogy a testük éppen hozzászokik az alvási ciklusokhoz, amelyek az elején szokatlannak tűnnek a számukra.
Számos testi folyamatnak és szervnek - a szívtől kezdve, a húgyhólyagon át, az emésztőrendszerig - összhangba kell kerülnie az alvási ciklusokkal. Három hónap elteltével a szervezet fokozatosan elkezd ehhez alkalmazkodni.
3 ok, amiért a baba sírhat alváskor (Fotó: Getty Images)

Valamilyen fizikai kellemetlenség miatt

A sírás szinte az egyetlen kommunikációs módja a babának, ezért jellemzően minden alkalommal sír, amikor közölni szeretne valamit. A sírás oka gyakran olyan dolog, ami irritálja, ami kényelmetlenséget okoz neki. Ez altatáskor előfordulhat akkor is, ha a környezet nem megfelelő ahhoz, hogy a baba elaludjon. Okozhatja ezt többek között az, ha túl meleg vagy túl hideg van a szobában, ha a baba fogzik, ha koszos lett a pelenkája, vagy akár ha szűknek, kényelmetlennek találja a ruháját.
Hogy segítsd az alvását, érdemes arra is figyelned, hogy a szoba hőmérséklete legyen optimális a babának - azt, hogy nincs-e túl melege, ellenőrizni tudod a tarkójánál. A baba öltözetét is a szoba hőmérséklete szerint válaszd ki, annak megfelelően rétegezd a ruháit. A takarót, ágyneműt télen is érdemes kerülni, mert az növelheti a fulladás kockázatát, és ne válassz olyan ruhákat a picinek, amelyeken fűzök, gombok, zsinórok, stb. vannak, és amik a szájába kerülhetnek.

A társas kapcsolat igénye

Egy másik gyakori ok, amiért a baba sírni kezd alvás közben, sokkal inkább a viselkedéshez kapcsolódó dolog. A figyelemre és a társas kapcsolatokra való igénye is késztetheti arra, hogy sírással kommunikáljon a szülőkkel.
A baba akár tisztában lehet azzal, hogy az alvással töltött idő azt jelenti, hogy nem láthatja az édesanyját, és emiatt is sírhat. Azok a babák, akik kimerültek egy hosszú nap után, vagy túl sok inger érte őket, nyugtalanítónak találhatják az éjszakai csendet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések