2 fogás, ha dundi a baba
Szerző: W. Ungváry Renáta
2012. március 30. | Frissítve: 2016. október 26.
Forrás: babaszoba.hu
Túlságosan szereti a baba a hasát? Összeállításunkban két olyan fogást ajánlunk, amit nyugodt szívvel adhatsz a dundibb kicsiknek is.
h i r d e t é s

Kelkáposztaleves
Kelkáposztaleves
Hozzávalók négy személynek:
50 deka kelkáposzta
10 deka zellergumó
egy szál fehérrépa
három gerezd fokhagyma
egy fej vöröshagyma
egy evőkanál olaj vagy kókuszzsír
másfél evőkanál majoránna
egy kávéskanál őrölt kömény
20 deka csirkemellfilé
só
1 deci zabtejszín vagy 1 deci natúr joghurt
10 deka zellergumó
egy szál fehérrépa
három gerezd fokhagyma
egy fej vöröshagyma
egy evőkanál olaj vagy kókuszzsír
másfél evőkanál majoránna
egy kávéskanál őrölt kömény
20 deka csirkemellfilé
só
1 deci zabtejszín vagy 1 deci natúr joghurt
Melegítsd meg egy lábasban a zsiradékot, szórd bele az apróra vágott fokhagymát és hagymát, szórd rá a majoránnát és az őrölt köményt. Párold pár percig folyamatos keverés közben, azután keverd közé a kis kockákra vágott csirkehúst.
Pirítsd együtt néhány percig, közben darabold fel kis hasábokra az időközben meghámozott zellert és fehérrépát. Szórd a húsra ezt is, meg a vékony csíkokra vagdalt kelkáposztát. Sózd meg egészen enyhén. Öntsd fel másfél liter vízzel, és főzd húsz percen keresztül, amíg a kelkáposzta teljesen megpuhul.
Vedd ki a baba adagját, és pépesítsd botmixerrel, ha szükséges. Ha szeretitek úgy, tálalás előtt keverhetsz bele néhány kanál joghurtot is (tehéntejfehérje-allergiásoknak zabtejszínt, amely bioboltokban kapható).
8 hónapos kortól adható joghurt nélkül, joghurttal 10-12 hónapos kortól.
8 hónapos kortól adható joghurt nélkül, joghurttal 10-12 hónapos kortól.
Karalábés fasírt
Hozzávalók két felnőttnek és egy gyereknek:

öt evőkanál hajdina
egy kis fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
fél kávéskanál só
egy kávéskanál őrölt kömény
két evőkanál reszelt sajt
zsemlemorzsa
olajspray és sütőpapír a kisütéshez
Mártogatóshoz:
1,5-2 deci natúr joghurt
egy csokor petrezselyem
pár csepp citromlé
egy csokor petrezselyem
pár csepp citromlé
Főzd puhára a hajdinát négyszeres mennyiségű vízben, majd hagyd állni fedő alatt. Hámozd meg a karalábét, azután reszeld le nagylyukú reszelőn. A megtisztított hagymát, fokhagymát aprítsd egészen kicsi darabkákra, és keverd a sajttal, sóval, fűszerekkel és az időközben langyosra hűlt hajdinával együtt a reszelt karalábéhoz. Gyúrd össze alaposan, majd formázz belőle fasírtokat, és forgasd zsemlemorzsába. Rakosgasd sütőpapírra, fújd be kevés olajjal, majd süsd meg 200 fokosra előmelegített sütőben fél óra alatt.
Ehhez a kézbe fogható, kevés foggal is elmajszolható ételhez készíthetsz joghurtmártogatóst is: egy pohár natúr joghurtba keverj egy csokor apróra vágott petrezselymet és néhány csepp citromlét. 10-12 hónapos kortól adható, ha már van foga a babának, és szeret rágni.
Hozzászólások