Baba

14 mód arra, hogy VALÓBAN segíts egy kismamának

Társadalomként még mindig van mit javítanunk az újdonsült anyák támogatásán, ezért érthető, ha ilyen helyzetben egy kicsit tanácstalannak érezzük magunkat.
2022. Február 04.
Fotó: Getty

Nincs annál izgalmasabb, mint mikor új jövevény csatlakozik a családunkhoz vagy a baráti körünkhöz. Ám a “műsor” igazi sztárja nem ő, hanem az az anya, aki megszülte vagy örökbe fogadta a babát.

Valószínűleg kétségbeesetten szeretnél segíteni neki, de nem tudod pontosan, hogyan.

A mother.ly összegyűjtötte azokat a cselekedeteket, amelyek valóban segíthetnek abban a bizonyos érzékeny, negyedik trimeszterben.

1. Segíts neki aludni!

“Amikor az elsőszülöttem körülbelül egy hetes volt, átjöttek a szüleim, és “kényszerítettek” a férjemet és engem, hogy menjünk aludni. Három órát aludtunk, és ez szinte megváltás volt.”

Az alvás bizony kemény téma ilyenkor, úgyhogy semmi nem olyan értékes, mint egy rokon vagy barát, akire kicsit rábízhatjuk a babát, amíg alszunk egyet – igen, nappal.

2. Vásárolj takarítást!

“Anyósom felajánlotta, hogy megbíz egy takarítót, mielőtt hazaérünk a kórházból a babával. Egy tiszta, friss illatú otthonba sétálva azonnal megnyugodtam.”

A negyedik trimeszternek a kisbabával való meghitt hangulatú együttlét időszakának kell lennie, és ezt sokkal kellemesebb megtenni, ha a környezet rendezett. Kérj engedélyt, hívj ki egy takarítószervizt, ami mindent rendbehoz.

Ez egy nagyszerű ajándék lehet több embertől, így megoszlanak a költségek.

3. Jelentkezz be, és tégy valami hasznosat!

“Egy barátom olykor odajött, és bepakolta a mosogatógépemet, hozott nekem ennivalót és fogta a babát, hogy lezuhanyozhassak. Az első hónapban hetente kétszer-háromszor csinálta ezt.”

“Egy barátnőm olykor felhívott azzal, hogy épp egy pékség előtt jön el, kérek-e valamit. Nagyon jólesett”

Ha a barátság “beugró” szintjén vagy, tégy egy kis kitérőt, hogy lásd őket!

4. Jelentkezz be szülés utáni dúlának vagy éjszakai nővérnek!

“A második szülésem alkalmával szülés utáni dúlát kaptam. Nem hiszem, hogy az emberek eleget tudnak róluk és arról, hogy mit csinálnak. Komplikációim lettek, és többször visszakerültem a kórházba, úgyhogy nagy szükségem volt egy lelki segítőre.”

“A húgom fizetett nekünk egy éjszakás dadust néhány alkalomra. Ez az alvástámogatás sokkal jobb volt, mint bármilyen tárgyi ajándék, amit kaphattunk volna.”

A szülés utáni dúlák és ápolónők professzionális, képzett szakértők, akik a születés utáni nők és a csecsemők gondozására specializálódtak. A szülés utáni dúlák inkább az anyáról való gondoskodásra koncentrálnak, míg a babaápolók többnyire a babáért vannak. Tudjuk, luxusnak hangzik, de miért ne jöhetne néha bébiszitter éjszakára is?

5. Segíts neki randevúzni!

“A mamám körülbelül négy-öt hónappal a babánk születése után jött oda hozzánk, és azt mondta: “Srácok, randevúzásra van szükségetek.” Pénzt adott nekünk, és elmondta, hogy lefoglalt egy helyet a közeli étteremben. Sírva fakadtam. És amikor hazajöttünk, azt mondta, hogy egész éjjel vigyázni fog a babára, hogy aludjunk.”

A szülés utáni időszak megterhelő lehet a kapcsolatokban, és az újdonsült szülők könnyen elszakadhatnak egymástól. Sok anya a szülés utáni testében idegenül érzi magát, különösen, ha szoptatással is megosztja testét a babával. Segíts neki újra randevúzni a párjával!

6. Küldj ételt!

“Egy barátom leadott nekünk egy teljesen előkészített vacsorát előre vágott zöldségekkel és használati utasítással. Nem volt más dolgunk, mint hogy melegítsünk és együnk.”

“Egy barátom sütött és a küszöbömön hagyott zabpelyhes-mazsolás kekszeket, hogy szaporodjon a tejem (ezek emlékezetesen finomak voltak hajnali 2-kor szoptatás közben!).”

Az étkezésre nagy szükség van a negyedik trimeszterben, csak idő nincs rá mindig. Kérdezz utána az esetleges allergiáknak és hasonlónak, majd segíts lábadozni azzal, hogy finom és tápláló ételeket viszel!

7. Ételrendelés

Ha neked sincs időd sütni-főzni, rendelhetsz egyszerű, olcsó menüt egész hétre. A futár mindennap kiviszi neki, csak egy mikró kell hozzá.

8. Segíts neki megtervezni az étkezéseket!

“A szüleim feltöltötték a hűtőnket.”

Hát igen. A készételek fontosak és nagyszerűek, de a hideg harapnivalókkal teli hűtőszekrény is az. A kiszállítás pedig itt is működik!

9. Tölts időt vele!

“A legközelebbi barátnőim néhány héttel a második gyermekünk születése után érkeztek hozzánk. Hoztak nassolnivalót, és a takarításban is segítettek. Aztán sokáig beszélgettünk.”

Nagyon sokan szeretnék látni a babát (és nem hibáztatjuk őket!), de ne felejtsd el, hogy az újdonsült anyának is szüksége van szeretetre és odafigyelésre. Menj át lógni vele! Ez különösen hasznos néhány héttel a baba születése után, amikor az emberek ritkábban hívnak, és a szülés utáni elszigeteltség beköszönt.

10. Küldj bátorítást!

“Egy barátom küldött postán egy képeslapot, amelyen az állt, hogy “nagyszerű anya vagy, és remek munkát végzel!” Ez egy olyan napon érkezett, amikor nem éreztem magam túlságosan fantasztikusan, és az egész napomat megváltoztatta.”

Az önbizalomhiány sajnos hatalmas erő egy újdonsült anyánál. Ezért küldj neki kis jegyzeteket, hogy emlékeztesd rá, hogy jó munkát végez. Lehet, hogy egyszerűnek tűnik, de sokat segít.

11. Segítség a háziállatokkal

“A barátom sétáltatta a kutyáimat. Nagyon hálás voltam érte.”

Igen, ma már egy embercsecsemő anyja, de lehet, hogy továbbra is anyja egy-két szőrös gyereknek. Segíts neki a kutyák sétáltatásával vagy az alomdoboz cseréjével!

12. Készíts képeket!

“Egy barátom azt mondta: Fogadok, hogy nincs sok képed magadról a babával. Igaza volt, és készített egy halom fotót rólunk.”

Ez az időszak hamar elrepül egy új szülő számára – segíts neki emlékezni rá!

13. Hozz neki ajándékot!

“Anyukám vett nekem egy kényelmes köntöst és hálóruha-szettet, hogy felépüljek.”

Teljesen megértünk: szinte lehetetlen ellenállni a babaajándékok vásárlásának. De az igazság az, hogy a babának fogalma sincs arról, hogy ajándékot hoztál neki (és valószínűleg sokat kapott már). Mit szólnál, ha vinnél valamit az anyának helyette?

14. Mondd meg neki, hogy gyönyörű!

“Néhány barát ennivalót vett és segített a baba körül, de a legjobban az tűnt fel, amikor hazaérkezésünk után néhány nappal az unokatestvérem átjött, és azt mondta, gyönyörű vagyok. Sokat jelentett ez egy anyának, aki napok óta nem aludt vagy zuhanyozott!”

Ne feledd, ő továbbra is nő, nem csak kismama. Mondd neki, hogy gyönyörű! Adj neki lehetőséget, hogy a babán kívül más témákról is beszélhessen.