Baba

12 szuperétel újdonsült anyáknak

Olyan élelmiszereket gyűjtöttünk össze, amelyek friss anyaként a lehető legtöbb energiát adják neked.
2021. Január 23.
12 szuperétel újdonsült anyáknak (fotó: Getty Images)

Szülés után az első hetekben-hónapokban annyi változás történik az anya életében, hogy az energia raktárak feltöltése kulcsfontosságú. Az egészséges, tápanyagokban, vitaminokban gazdag ételek fogyasztása nemcsak az anya, hanem a baba miatt is fontos. A webmd.com összegyűjtötte azt a 12 élelmiszert, amelyet kifejezetten újdonsült anyáknak ajánlott.

Lazac

A lazac azért fontos élelmiszer, mert magas a DHA- zsírsav tartalma. A DHA (dokozahexaénsav) kulcsfontosságú a baba idegrendszerének fejlődésében. Az anyatej is tartalmaz DHA-t, de azoknál az anyáknál magasabb, akik több DHA-t visznek be a táplálkozásuk során.A DHA a hangulatra is hatással van. Tanulmányok szerint szerepet játszhat a szülés utáni depresszió megelőzésében.Az amerikai FDA (Food and Drug Administration, Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet) szerint terhesség, szoptatás alatt hetente 340 gramm lazac fogyasztása ajánlott.A lazac higanyszintje alacsony. Néhány halban, például a kardhalban vagy a makrélában magas a higany mennyisége, ezért ezeket érdemes teljesen elkerülni.

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

A tejtermékek, mint a tej, sajt, joghurt D-vitaminban gazdag élelmiszerek. A fehérje és a B-vitaminok mellett a tejtermékek az egyik legjobb kalciumforrások is. Szoptatás során is fontos a megfelelő kalcium bevitel, a csontok fejlődése szempontjából. Próbálj meg naponta legalább három csésze tejterméket beiktatni az étrendedbe.

Sovány marhahús

A vasban gazdag ételek, például sovány marhahús növeli az energiaszintet. Fehérjében és B12-vitaminban is gazdag.

Hüvelyesek

Szintén a vas bevitel szempontjából fontosak a hüvelyesek, pl. a bab. A hüvelyesek fogyasztása különösebb fontos akkor, ha vegetáriánus vagy.

Áfonya

Az áfonya kiváló választás ha gyümölcsről van szó, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal és a szénhidrátnak köszönhetően magas szinten tartja az energiaszintet is.

Barna rizs

Ez az időszak nem a fogyókúráról szól, a túl gyors súlycsökkenés szoptatási nehézségekhez is vezethet. Ha teljes kiőrlésű szénhidrátokat, mint például a barna rizst iktatunk az étrendbe, fenntartjuk az energiaszintet és biztosítjuk a szervezet számára szükséges kalóriát is.

Narancs

A narancs és más citrusfélék kiváló szoptatós ételek, mivel magas a C-vitamin tartalmuk, ami fontos a szoptatás időszakában is. Ha időhiányban szenvedünk, akkor egy pohár narancslé is kitűnő választás, pl. uzsonnára.

Tojás

A tojás a napi fehérje szükséglet biztosítása szempontjából jó választás. Bármikor ehetjük, passzol a reggelihez, ebédhez egy kemény tojás vagy vacsorára egy omlett salátával.

Teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű pékáruk rostokban és vasban is gazdagok. Teljes kiőrlésű tésztákat is iktassunk be az étrendünkbe.

Leveles zöldségek

A leveles zöldségfélék, mint a spenót, a mángold vagy a brokkoli A-vitaminban gazdag élelmiszerek, ami neked és babának is fontos vitamin. Továbbá gazdag kalciumban, C-vitaminban, vasban, antioxidánsokban, és alacsony a kalóriatartalmuk.

Teljes kiőrlésű müzli

A müzli az egyik legjobb reggeli, ebből is a teljes kiőrlésű az, ami igazán jó választás. Az áfonyával, sovány (meleg) tejjel kevert zabpehely energiát ad a napkezdéshez.

Víz

A szoptatás időszakában nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, leginkább a víz fogyasztása. Koffein tartalmú italokkal csak csínján bánjunk, legyen az kávé vagy tea, legfeljebb naponta 2-3 csészényit igyunk belőlük. Egy felnőtt nőnek naponta 2 liter folyadékra van szükséges, szoptatás alatt ez a mennyiség kb. 7 deciliterrel nő.