Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

12 dolog, ami könnyebbé teszi a szoptatást

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 24. | Frissítve: 2021. augusztus 16.

Forrás: babaszoba.hu

A szoptatásnak rengeteg előnye van a kisbaba számára, így ha nem is sikerül rögtön egymásra hangolódnotok, ne add fel. A gyakorlás a kulcs. Íme, néhány szakértői tanács az anyatejes táplálással kapcsolatban.

12 dolog, ami könnyebbé teszi a szoptatást Forrás: iStock
Tájékozódj előre
Szülés után a nők kimerültek és fájdalmaik vannak, így nem a legjobb időpont arra, hogy valami újat tanuljanak. Nem árt tehát egy kicsit előre felkészülni, esetleg elmenni egy előadásra, vagy kikérdezni egy tanácsadót a szoptatással kapcsolatban.
Engedd át magad a babának
A szülés utáni első órában a csecsemők érzékei rendkívül kiélezettek, ráadásul neurológiailag beléjük van kódolva, hogy megtalálják az éltető melleket. Hagyd meg neki a lehetőséget, hogy önmagától ráleljen, és ösztönösen alakuljon ki ez a fontos összekapcsolódás.
Bőr a bőrrel
Ha a baba nyűgös, vagy viaskodik a szopással, vetkőztesd pelenkára, és tedd szabaddá a saját felsőtestedet is, ha szükség van rá, takarózzatok be így együtt. Ez a szoros kapcsolat, amikor a bőre a bőröddel érintkezik, megnyugtatja a babát, és előhozza az ösztöneit.
Figyeld a jeleket
Érdemes figyelni a babát, és időben reagálni a jelekre. Ha például  rágcsálja az öklét, vagy már nagyon mozgatja a száját, vagy jobbra-balra mozgatja a fejét és állandóan odadugja a kezét a szájához, az egyértelmű jelzés arra, hogy kezd éhes lenni. Ebben az esetben még azelőtt megszoptathatod, hogy sírni kezdene, így nyugodtabb lesz a szoptatás folyamata.
Az előtej után
Ha pár nappal a szülés után azt érzed, hogy a melled eldugul, vagyis masszívabb, keményebb lesz, ne ijedj meg. Ekkor indul be a valódi tej. Előtte a baba szuper-tápláló, koncentrált kolosztrumot, azaz előtejet kap. Ez a keményedés néhány nap alatt elmúlik, de addig is megnehezítheti a baba számára a szopizást. Ha így van, érdemes lehet lefejni egy kevés tejet a szoptatás előtt, hogy a mellek lágyabbakká váljanak.
Amikor segítség kell
A szoptatásnak nem szabad fájnia, így ha fájdalmat tapasztalsz, vagy azt látod, hogy a pici nem tölt meg napi 6-12 pelenkát, keresd fel a védőnőt, vagy a gyermekorvost.
Aludj egy keveset
Ha már komoly alvásmegvonásban szenvedsz, átadhatod az éjszakai etetés lehetőségét a párodnak, csak elalvás előtt fejj le egy üveg tejet. A szervezet folyamatos tejellátása miatt fontos, hogy ha éppen nem is szoptatsz, mindenképpen fejd le a tejet. 
Tervezz előre
Rengeteg anya folytatja a szoptatást akkor is, ha viszonylag korán visszatér a munkahelyére. A munkáltatóddal beszéld meg előre, hogy szükséged van egy privát helyre, ahol a munkanap folyamán is le tudod fejni a tejedet.
Gyakorold a mellszívást
Azelőtt, hogy visszatérnél a munkába, kezdd el gyakorolni a mellszívást. A tejellátás reggel a legbőségesebb, így a baba reggeli szoptatása után ideális erre az idő. A mellszívással egyrészt a mélyhűtőbe is tudsz tartalékot tenni arra az időszakra, amikor munkában vagy, ráadásul a tejellátást is fokozod vele.
Könnyítsd meg a helyzetedet
Ha a szoptatás ideje alatt térsz vissza dolgozni, érdemes alaposan tájékozódni a tej lefagyasztásáról, hogy miben lehet tárolni, illetve hogyan kell megmelegíteni. Keresd a számodra legpraktikusabb megoldásokat. 
Beszélj a baba gondozójával
Győződj meg róla, hogy a dada, vagy a bölcsőde gondozója pontosan tudja, hogyan kell elkészíteni egy üveg anyatejet. Például, hogy a mikrohullám nem megengedett, illetve, hogy mindig a korábbi fejésű tejet kell felhasználni. Egyeztessetek arról, hogy milyen gyakran és pontosan mennyi tejet kell adni a picinek. 
Tudd a varázsszámot
Mielőtt visszatérsz a munkába, figyeld meg, hogy egy 24 órás ciklusban hányszor szopik a kisbabád. Jó tudni ezt a számot, és a továbbiakban is figyelni, hogyan alakul ez a mennyiség. 
(Cikk forrása: thebump.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések