Baba

11 dolog, amit az otthon maradó anyukák elvárnak az újdonsült apáktól

Amikor anya otthon marad a babával, apa pedig dolgozik, az újdonsült szülőknek egyaránt fel kell ismerniük azokat a szükségleteket, vágyakat, amelyeket párjuk ebben az új helyzetben igényel. Ez nem mindig könnyű feladat, de érdemes rá törekedni.
2019. Október 20.
Figyeljünk a másik igényeire és vágyaira Forrás: iStock

Újdonsült szülőként bizony nem árt az empátia. Az apáknak látni kell, hogy a nők számára egyáltalán nem könnyű feladat 0-24 órában a baba körüli teendőket intézni, az anyáknak pedig meg kell érteni azt a nyomást, ami a férfiakra, mint egyetlen kenyérkeresőkre hárul. Az anyukák segítséget várnak, amikor az apák hazajönnek, az apák pedig néhány perc csendre és stresszmentes lazításra vágynak a munkából megérkezve.

Nem mindig könnyű egyensúlyozni a különböző elvárások és igények között, és az is lehet, hogy néha valakinek engedni kell. Ezúttal a kisbabákkal otthon maradó édesanyák gyűjtötték össze, melyek azok az apró figyelmességek, amelyek számukra óriási segítséget jelentenének, így többször tapasztalnák szívesen férjeiktől.

1. Ne feltételezd, hogy a feleséged mindent kézben tart!

A férfiak sokszor azt gondolják, hogy mivel a nők egész nap otthon vannak a picivel, már játszi könnyedéggel végzik el a baba körüli teendőket, akkor is, amikor kimerültek. De ez nem így van. Ezért örömmel veszik, ha néha kérés nélkül is átveszel olyan feladatokat, mint a pelenkázás, az öltöztetés, vagy a fürdetés. 

2. Vidd le a kutyát éjszaka!

Legalább az esti kutyasétáltatást vállad át, még akkor is, ha a kutyát annak idején nem is te akartad, hanem a feleséged könyörögte ki.

3. Kérdezd meg, milyen volt a napja!

Talán túl klisésnek hangzik, ráadásul a legtöbb nap közel egyformán telik az otthon maradó nők számára, mégis fontos lehet az az apró gesztus, hogy a férj rákérdezzen: milyen is volt anya napja, hiszen attól függetlenül, hogy rutinszerű minden, még rengeteg dolog történik.

4. Ne beszélj a női munkatársakról!

Ha a feleséged nem féltékeny típus, akkor sem esik jól neki, ha egy-egy sztoriban más nőket emlegetsz fel, miközben neki talán rendes ruhát sem volt ideje felvenni aznap.

5. Mutass több vonzalmat!

Valahogy tudasd a pároddal, hogy egész nap vártad a viszontlátást. A nők számára egy otthon átbabázott, kimerítő nap után fontos inger és esemény az, hogy apa hazaért, és egy kicsit foglalkozik vele, mint nővel, mint a szerelmével, akár csak pár lopott csók erejéig is.

6. Legalább magad után pakolj el!

Már az is óriási segítség, ha nem fokozod az otthoni káoszt. Legalább csak annyit tegyél meg, hogy elmosogatsz magad után, vagy nem hagyod szanaszét a ruháidat.

7. Írj valami kedveset!

Minden nő örül neki, ha a férje meglepi egy-egy kedves üzenettel, és a nap folyamán nemcsak arról folyik üzenetváltás, hogy miért kell beugrani a boltba, hanem arról is, mennyire szereted és gondolsz rá. 

8. Kelj fel korán!

Ha nem a baba ébreszti, akkor is sok nő korán kel, hogy még a nap hivatalos indulása előtt elvégezzen néhány otthoni teendőt. Ha néha te is beszállsz ebbe, vagy éppenséggel készítesz neki egy reggelit, míg elindítja a napi teendőket, nagyon boldog lesz.

9. Oszd meg a napodat!

A nők általában szívesen mesélnek arról, milyen volt a napjuk, még ha az nem is állt másból, mint szoptatásból és pelenkázásból. A férfiak viszont hajlamosak semmit sem mesélni, vagy pár szóval elintézni a külön töltött idő történéseit. Pedig az anyák számára ez a napi kis beszámoló is kellemes program, és akkor is jó beszélgetni, ha éppen stresszes napod volt, így éppenséggel a problémák kerülnek előtérbe.

10. Ne húzd a strigulákat!

Ha a baba miatt a házimunkából most több feladat hárul rád, csak igyekezd elvégezni, de ne számold, hogy hányszor vetted át az adott feladatot a párodtól. Általában a legjobb, ha mindkét fél ugyanannyit tud beszállni a házimunkába, de ilyenkor a csapat érdeke az első, és csapatként nem strigulázunk.

11. Lehetőleg legyél illatos!

Az anyák orra a nap végére megtelik kaki szaggal, így örömmel veszik, ha úgy bújhatnak kicsit hozzád esténként, hogy friss és illatos vagy. Ennyit könnyedén megtehetsz a párodért.

(Forrás: fatherly.com)