Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

10 tipp, ha fáj a baba hasa

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 20. | Frissítve: 2021. augusztus 15.

Forrás: babaszoba.hu

A csecsemőkori hasfájás vagy más néven kólika, gyakori jelenség a kisbabák körében pár hetes kortól 3-4 hónapos korig. A kólika oka nem teljesen tisztázott, valószínűleg több tényezőtől is függ. Mivel segíthetjük a babát hasfájás esetén?

A csecsemőkor kólika általában 3-6 hetes korban kezdődik és 3-4 hónapos korban, egyik napról a másikra, hirtelen abba is marad. A csecsemőkori hasfájás jellemzője, hogy nem áll szervi baj a háttérben, független attól, hogy a baba anyatejes vagy tápszeres, időre született és koraszülött a baba. Hirtelen fellépő sírással jár, a baba megfeszül, lábait felhúzza, pocakja kemény.
A kólika oka nem teljesen tisztázott, valószínűleg több tényezőtől függ, egy valami azonban biztosnak mondható: a babák bélrendszere még fejletlen, ez biztosan hozzájárul a hasfájáshoz. Amilyen hirtelen jön, olyan hirtelen el is múlik, általában a 3-4. hónaptól már nem tapasztalható.
Mit tehet a szülő a hirtelen, rohamszerűen fellépő sírással, hogyan segíthetjük a tünetek enyhülését? Megszüntethető-e bármilyen technikával a kólikás hasfájás? Íme, néhány tipp, ami segíthet ebben a nehéz időszakban.
10 tipp, ha fáj a baba hasa (Fotó: iStock)
 
 1. Szoptatás
  A szoptatás nemcsak a táplálás miatt fontos, megnyugvást is ad a babának. Ha függetlenül attól, mikor cicizett utoljára, ismét mellre tesszük a babát a hasfájásos síráskor, akkor lehetséges, hogy ez megnyugtatja, ellazítja. Sok kólikás kisbabának segítség, ha többször de kevesebbet szopizik.

 2. Büfiztetés
  Nagyon fontos az etetések utáni büfiztetés. A baba az etetések során túl sok levegőt nyelhet, a légbuborékok pedig fájdalmat okozhatnak neki. Ezért minden etetés után - legyen az szoptatás vagy tápszeres táplálás - kulcsfontosságú a büfiztetés. Cumisüveges táplálás esetében olyan terméket válasszunk, amelynél a cumi lyuka nem nagy átmérőjű, így kevesebb levegőt nyelhet a baba evés közben.

 3. Fehér zaj
  Amíg a méhben van a kicsi, hallja az anya szívét, a belső szerveket, beszédét. Születése után is megnyugtatják a babát a monoton, ismétlődő zajok, ismerős hangok. Kapcsoljuk be a hajszárítót, a porszívót, persze ne közvetlenül a baba mellett. De beszerezhetünk speciális fehér zaj gépet is, vagy hallgathatunk applikációból is fehér zajt.

 4. Kössük hordozókendőbe
  A szoros kendőzés és az anyával való testkontaktus sokszor jelenthet megoldást. Sétáljunk a mellkasunkra kötött babával, egyenletes tempóban, halkan beszélve, dúdolgatva. Kevés idő  is elegendő lehet, hogy a sírás abbamaradjon és a baba elaludjon.

 5. Torna
  Fektessük a hátára a kisbabát és óvatosan toljuk fel a lábait a hasához, a két térdét óvatosan, lassan kifelé köröztessük, hogy távozzanak a gázok.

 6. Masszáz
  A masszázs is jó szolgálatot tehet kólikás síráskor. Meleg kézzel simogassuk a hasát, kezeinket felváltva óvatos nyomást gyakoroljunk a baba hasára. Körkörös mozdulatokat végezzünk az óramutató járásával megegyező irányba a baba köldöke körül. Gyengéden hajlítsuk be a lábát és körkörösen mozgassuk meg. A masszázshoz babaolajat is használhatunk, de mindig nagyon keveset és ügyeljünk a termék tisztaságra, minőségre. Fontos, hogy a masszírozáshoz mindig nyugodt, kuckós, puha környezet teremtsünk a baba számára, hogy képes legyen ellazulni.

 7. Hinta
  A kicsi megnyugtatásához jó eszköz lehet egy bébihinta. A ringatás segít a kicsinek ellazulni, átvészelni a fájdalmas perceket, és neked is segíthet abban, hogy picit szusszanj, újra erőre kapjanak a karjaid.
   
 8. Szuszpenziók, cseppek, vizek
  Több készítmény is elérhető a gyógyszertárakban kólika ellen: különféle cseppek, szuszpenziók, babavizek. Mielőtt bármit is veszünk, beszéljük át a kérdést a védőnővel vagy a gyermek háziorvosával.

 9. Kólika-tartás
  Ez egy remek pozíció, sok kisbabának enyhíti a hasfájás okozta tüneteit. Kólika- vagy varázstartásnak is hívják. Fektessük hasra a babát az alkarunkra úgy, hogy a feje a könyökhajlatunknál legyen, a pocakja pedig a kezünkön támaszkodjon, miközben a keze és lába elernyed. Gyengéden paskolhatjuk a hátát is, hogy távozhasson a levegő.
   
 10. Cseresznyemag párna
  A meleg cseresznyemag (meggymag) párna ellazítja az izmokat, segít a tünetek enyhítésében. Melegítsük fel a cseresznyemag párnát, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen forró. Tegyük a baba hasára a meleg, kellemes párnát.
A hasfájás elleni küzdelemben egy biztos pont van: az idő. A baba 3-4 hónapos korára általában egyik pillanatról a másikra a kólikának nyoma sem marad. Addig pedig türelemre és a módszerek váltogatására is szükség lehet, egyik nap az egyik, másik nap egy másik megoldás bizonyulhat hatásosnak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések