Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

10 meglepő dolog, ami egy újszülöttel történik

Szerző: Babaszoba.hu

2021. december 17.

Forrás: babaszoba.hu

Mutatunk nektek pár érdekes tényt a babák első évéről.

Az ember igyekszik felkészülni egy újszülött fogadására, hogy mire megérkezzen a baba, úgy érezze, mindent tud. Aztán a pici elkezd cseperedni,  és kiderül, egy csomó mindenről nincs szó a könyvekben.
Egészen meglepő titkaik vannak az újszülötteknek (Fotó: Getty Images)
Mutatunk nektek pár érdekes tényt a babák első évéről:
1. Az újszülött tudja, ki az édesanyja
Amikor egy kisbaba megszületik, annyi új inger éri, hogy gyakorlatilag azt sem tudja, hova kapjon. Minden és mindenki új neki, egyvalakit kivéve: az édesanyja. Kutatások igazolták, hogy a baba azonosítja az anya hangját, szívhangját és illatát - a legelső pillanatoktól kezdve.
2. Kihullhat a haja
Vannak babák, akik dús hajjal jönnek a világra, ám születésük után nem sokkal megkopaszodnak. Ennek elsősorban hormonális okai vannak.  Születéskor a babánál a hormoncsökkenés miatt pihenő fázisba kerülnek a hajhagymák, ami hajhullást okoz. De a hajszálak visszanőnek, gyakran már nem sokkal azután, hogy kihullottak.
3. Nincsenek könnyei
Ne lepődj meg, de kisbabád sokat fog sírni, viszont nem lesz könnyes a szeme. A könnycsatorna ettől még működik, a szem nedvesen tartását biztosítja, csak a sírásnál ismert könnycseppet nem termeli még.
4. A babák rövidlátóak
Nincs baj, csupán a látásnak is fejlődnie kell. Amikor megszületnek, alig 10 centire látnak el, ami pont akkora távolság, mint amekkora az anya melléből táplált baba és az anya arca között van. Aztán idővel egyre távolabbi dolgokat is észrevesznek, felismernek.
5. Jellemzően kék szemmel születnek
Aztán fél éves koruktól elkezd változni a szemszín, igazodva a szülők szemének színéhez és kialakul a végleges szín. Persze vannak, akiknek kék marad a szemük.
6. A legkisebbeknek nincs térdkalácsuk
Az újszülötteknek van ugyan egy térdkalácsra emlékeztető porc a lábukban, de a valódi térdkalács csak 6-7 hónapos korukra fejlődik ki, igazodva az időhöz, amikor a többség kúszni-mászni kezd.
7. Fejlett a szaglásuk
Furcsa lehet, de a babáknak a szaglásuk a legfejlettebb érzékük, az anyatejet például bármilyen más élelmiszer közül ki tudják választani, már egészen pici korukban. Sőt, saját anyukájuk tejét is meg tudják különböztetni más anyák tejeitől.
8. A babák gyakran tüsszentenek
Ennek egyszerű oka van, így tisztítják az orrjárataikat. A tüsszögés ráadásul segít nekik az orrlyukak tágításában, amire a szoptatás miatt van szükség, mert nyilván evés közben is levegőt kell venniük.
9. Tudják szabályozni a testük hőmérsékletét
Egyes speciális katonai egységeknél ezt külön tanítják, pedig babakorunkban még mind tudjuk, hogyan érezzük magunkat kényelmesebben. Hidegben a kisbaba is összegömbölyödik, hogy minél kevesebb hőt adjon le, míg - ha nagy melege van - kiterül, szétnyitja végtagjait, mintha napozna.
10. Az újszülöttek is álmodnak
Azt ugyan nem tudjuk megmondani, hogy miről, de azt igen, hogy a nap nagy részét átalvó babáknak is jár az agya szundikálás közben és álmodnak. Alvás alatt kétszer annyi időt töltenek REM szakaszban, mint egy átlagos felnőtt. A REM fázis alatt acetilkolin szabadul fel a szervezetben, ami átállítja az emberek agyát álom üzemmódba.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések