Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

10 jel, hogy a babának allergiája van

Szerző: Pataki Gabriella

2017. április 27. | Frissítve: 2019. május 9.

Forrás: babaszoba.hu

Az allergia egy válaszreakció egy, a környezetben található dologra, úgynevezett allergénre, amit a szervezet valamiért nem tolerál. Ez lehet a virágportól kezdve az állati szőrön át egy ételig szinte bármi. Honnan tudhatod, hogy a kisbabád allergiás?

Ha allergiás a baba


Amikor egy allergiás gyermek kapcsolatba kerül egy allergénnel légzés, érintés vagy elfogyasztás által, a szervezete védekező reakcióba lép és különféle vegyi anyagokat szabadít fel, hogy azok megküzdjenek a "veszélyes támadóval" - írja a babycenter.com.
Ezek a vegyi anyagok olyan tüneteket produkálnak, mint a tüsszögés, köhögés, orrfolyás, viszketés. A tünetek lehetnek enyhék és súlyosak is, szezonálisak és állandóak is.
A leggyakoribb allergének:
- élelmiszerek
- gyógyszerek
- rovarok
- állati szőr
- poratka
- penész
- pollen
Az allergia légzőszervi problémákat, de akár ekcémát vagy bélbetegséget is okozhat, legsúlyosabb esetben nehézlégzéssel és nyelési problémákkal is járhat, melyek életveszélyesek a kicsire nézve.

Jelek, melyek arra utalnak, kisbabád allergiás

A legtöbb esetben az allergia hasonló tüneteket okoz, mint a megfázás: orrfolyás, tüsszögés, köhögés. Akkor mégis honnan tudod megállapítani, hogy nem egy egyszerű nátháról, hanem valami komolyabb dologról van szó? Válaszolj az alábbi 10 kérdésre.
1. Szerinted megfázott? A megfázás elmúlik 7-10 nap alatt, az allergia nem.
2. Állandóan folyik az orra?
3. Folyamatosan az orrát piszkálja, törölgeti?
4. Az orrából távozó váladék tiszta, átlátszó és vékony (szemben a sárgás, zöldes, vastag váladékkal)?
5. Sokszor tüsszög?
6. Viszket, piros, nedves a szeme?
7. A szeme alatt a bőr sötétlila, kékes színű?
8. A száján át veszi a levegőt?
9. Tartósan száraz köhögése van?
10. Vörös kiütéses a bőre?
Ha a fenti 10 kérdésből akár egyre is igennel válaszoltál, akkor lehetséges, hogy a kisbabád allergiás valamire a környezetében. Érdemes felkeresned a gyermekorvost, ő tudni fogja, milyen vizsgálatokra lehet szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mi okozza a problémát és hogyan lehet orvosolni.
Kapcsolódó cikkeink allergia témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések