Baba

10 igazság az anyaság első évéről

Elolvashatsz sok okos könyvet a szülővé válásról, de ez a tíz dolog az, amit igazán tudnod kell.
2021. November 11.
Fotó: Getty

1. Nagy szívás lesz, ugyanakkor fantasztikus dolog

Minden nap másmilyen szülő leszel, ahogyan a gyereked viselkedése is állandóan változik majd akár órák vagy percek alatt. Lesznek jó és rossz napok, jó percek és rossz percek, jó választások és nem túl jók. Néhány dolgot rosszul fogsz csinálni, valószínűleg sok mindent. De soha ne szidd magad, mert valaki nagyon ragaszkodni fog hozzád, és nagy szüksége lesz az erődre.

2. A szülés utáni tested nem lesz tökéletes

Csíkok, gödrök, megnyúlt részek… esetleg némi fájdalom is, és persze tökéletlenség, aminek egy része valószínűleg veled is marad egy darabig. Semmi gond ezzel. Ez a test létrehozott egy embert, most pihenésre van szüksége. Úgyhogy légy nyugodt, egyél jó ételekkel, sétálj, amikor már jól vagy. Ha azt mondják, milyen szép vagy, hidd el, és ne szerénykedj!

3. A babádnak te vagy a legjobb szakértő

A babád egyedülálló, nem hasonlít más babákra, és te érted a legjobban a nyelvét. Nem fog úgy viselkedni, ahogyan a könyvek mondják, nem az fog tetszeni neki, aminek állítólag tetszenie kéne, nem fogja azt tenni, amit tennie “kellene” és akkor, amikor kellene. Ez így normális, és teljesen rendben van. Tedd le az irodalmat, és ismerd meg a babádat! Mit szeret? Mitől nevet? Hogyan tud a legjobban elaludni? Miből tudod, ha éhes? Ezeknek a dolgoknak a felfedezése sokkal többet segít majd, mint a legdrágább gondozási könyvek.

4. Nem kell szabályosnak lenni

Sem az életednek, sem a családodnak nem kell modellszerűnek lennie. Elég, ha olyan, ami számotokra működőképes, ami szeretetet és biztonságérzetet ad, és persze sok nevetést.

5. Nem lesz könnyű

Ne várd, hogy a dolgok mindig könnyűek és fájdalommentesek legyenek, mert az élet nem ebből áll. Olyan kultúrában élünk, amely egyenlőségjelet tesz a könnyedség és az érték között. Minél könnyebb, annál jobb; ha valami fáj, az azt jelenti, hogy nincs rendben. Tévedés: néha a nehéz és fájdalmas dolgok is hasznosak lehetnek – ha másért nem, akkor azért, mert tanulunk belőlük, mert előrevisznek.

6. Néha meglepően hamar megoldódnak dolgok

Azt hiszed, hogy sosem áll fel, sosem fogja átaludni az éjszakát, sosem fog szépen enni, és egyszer csak ott van. A babák általában úgy tanulnak, hogy egy ideig raktározzák a szükséges információkat, aztán összeáll bennük a kép, és egyik percről a másikra tudják tenni, amit addig nem. A szülők ezt sokszor csodának nevezik, és nem tudják, mitől van, az olvasott könyvektől, valamilyen varázsmódszertől vagy attól a teától, amit reggelente isznak, de mindegy is. A babáknak megvannak a veleszületett képességeik, és azok hirtelen működni kezdenek.

7. A kaki szörnyű lesz

Kár tagadni, ezzel nincs mit kezdeni, muszáj megszokni. Igen, rengeteget fogsz foglalkozni a kakival ez alatt az egy év alatt, elméletben és gyakorlatban is. Törlöd, szagolod, értékeled, megbeszéled, belenyúlsz, ő is belenyúl, lemosod… Nehéz téma, de meg kell barátkozni vele.

8. A zen-állapot segít

Az emberek bele fognak szólni a gondozásba. Mindenkinek lesz véleménye, és mindenki meg akarja majd osztani veled. A legtöbb tanács jó szándékú, még ha nyomasztó lehet is. “Nekem bevált, és szeretném megosztani veled a módszert, mert nagyon fáradtnak látszol” Nos, ez lehet sértő, de legalább őszinte.

Felveheted a védekezőállást a következő egy évre, szellemes riposztokkal és ítélkezéssel, de dönthetsz úgy is, hogy mosolyogsz mindenre, és köszönetet mondasz. Engedd el füled mellett a haszontalan ötleteket, ami pedig fontos lehet, azt válogasd ki a mondanivalóból! Gondolj arra, hogy ők így törődnek veled.

9. Az életed felborul

Nincs értelme általános kijelentéseket tenni, mint például: “Minden baba szereti a pólyát” vagy “Az együtt alvás a legjobb mindenki számára”, de van egy állítás, ami egészen biztosan stimmel: A babádhoz rengeteget kell alkalmazkodnod.Az időbeosztásod, az alvásod, a precizitásod, a határidőid, a blúzaid, a kapcsolataid… minden borul, de legalábbis átmenetileg zűrzavarossá és bonyolulttá válik. Két választásod van: dühöngsz emiatt, vagy rugalmassá válsz. Szerintünk az utóbbi jobb lesz neked hosszú távon. Késs nyugodtan! Ismerd be, ha valami nem megy! Maradj pizsamában! Ne mosogass! Ebben az évben neked mindent szabad.

10. Szükséged lesz másokra.

Tudjuk, nagyon önálló vagy, de ezt most félre kell tenned. Nem fogsz tudni mindent magad megoldani. Kell egy közösség, ami a felszínen tart. Mindegy, ha a párod elérhető csak számodra, esetleg több nagymama, nagypapa vagy a teljes szomszédság – minél több ember segít, annál jobb. De legalább egyvalaki legyen – ebbe nem lehet egyedül belevágni. Ha pedig segíteni akarnak, fogadd el! Elvisznek, ha fáradt vagy, megetetnek, ha éhezel, megbocsátanak, ha ápolatlan vagy és órákat késel. Szívesen foglalkoznak majd a babáddal, ha te túl fáradt vagy frusztrált vagy ahhoz, hogy pillanatnyilag megöleld, csak szólj. Tökéletlen vagy és emberi, és eljön a pont, amikor az életed újra már nem csak a kakiról szól. De akkor a te tökéletes gyereked már egy évesnél is nagyobb lesz…