Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

10 érdekes kérdés a játékokról

Szerző: Sződy Judit

2011. december 9. | Frissítve: 2016. február 17.

Forrás: Kismama magazin

A játék szinte a gyerekkor jelképe, gyárak ezrei ontják a furfangos játékszereket. Nézd egy kicsit másképp! 10 fontos kérdés és 10 fontos válasz.

Mikor játsszunk és mennyit?

Amikor jólesik a babának és a szülőnek is. Nincs kötelező játék és játékidő sem. Az együtt játszásban éppen az a jó, hogy önfeledt, örömteli perceket szerez.

Kell-e fejleszteni, ha elmarad a testvérétől?

Nem érdemes a nagytesóhoz hasonlítgatni, hiszen minden gyerek más ritmusban fejlődik. Csak akkor fordulj szakemberhez, ha a pici fejlődése feltűnően eltér az átlagtól.

Nézhet babatévét?

Hároméves kor előtt nem ajánlatos a tévézés, még a babaműsorok sem, hiszen elveszik az időt a világ felfedezésétől, tespedésre tanítanak. Ha mégis babatévéztek, csak rövid időre üljetek a készülék elé, lehetőleg te is magyarázz közben.

Nincs babás program a környékünkön. Ez hátrány?

A kisbaba számára a legközelebbi hozzátartozók a legkedvesebbek, és ők a legjobb "játszótársak" is egyben. "Programot", szórakoztatást és fejlesztést tőlük kap a mindennapi élet során, és ez elegendő is számára. Inkább a kismamának hiányzik a hasonló cipőben járók társasága és a kimozdulási lehetőség.

Félek, hogy beüti magát. Tanítsam meg, hogy kell biztonságosan le- és felmászni?

A tapasztalatok szerint, ha a babára nem szólnak rá, és nem irányítgatják, ő maga tanulja meg, hogy tud egy-egy lépcsőfokkal, megbirkózni. Csak akkor irányítsd, ha muszáj!

Fiúnak fiús játék kell?

Nem muszáj ragaszkodni ahhoz, hogy a fiú építőkockát kapjon, a lány pedig babát. A lány is szívesen tologathat autót, a fiúcska is főzhet, hisz anya is vezet, a tévében pedig férfi a legnépszerűbb szakács. Kínáld fel mindkét lehetőséget, idővel minden gyerek rátalál a saját érdeklődési körére.

Hogyan védjem meg a nagyot a kicsitől, hogy nyugodtan tudjon játszani?

Ha lehet, a nagynak vegyél minél előbb saját asztalt. Felköltözhet az ágyára is a szőnyegről a játékaival, nagy belmagasság esetén építhettek neki galériát, vagy kerítsd le a szoba egy részét számára, így a pici nem éri el. Ha nagy a harc, tedd hordozókendőbe a kicsit, így érzi, hogy vele foglalkozol, a nagy pedig békésen játszhat.

Minek örül az egyéves baba?

Rendezzünk bababulit?

Az egyéves még nem élvezi, ha megszállja a lakást egy csomó félig-meddig ismeretlen ember. A gyerektársaságra sem vágyik túlságosan, és az sem biztos, hogy értékeli a harsány ünneplést. Érdemes csak a családot és a szűk baráti kört meghívni. Egy év múlva már csaphattok igazi bulit!

Milyen ajándékot vegyek az egyévesnek?

Kismotor, babakézbe való labda, a legkisebbnek való diafilm vetítővel, homokozókészlet, locsolókanna, babakönyv, zenei cédé, hinta, aszfaltkréta, doboz tele érdekes tárgyakkal... Csak néhány ötlet a sok közül.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Mivel fog igazán jól játszani?
 • A kisbaba játékai
 • Játékok korcsoportok szerint
 • Milyenek az egyévesek?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

  Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések