Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

10 dolog, amivel megóvhatod a baba bőrét (X)

Szerző: Kiss Virág, mentálhigiénés szakember

2020. február 27.

Forrás: babaszoba.hu

Hogy óvhatjuk meg a baba rendkívül érzékeny és sérülékeny bőrét? Adunk tíz tippet, mire érdemes odafigyelnünk szülőként.

Az újszülöttek bőre sokkal vékonyabb és puhább, ezért a külső környezeti hatásokkal szemben is sokkal sérülékenyebb, mint a mi bőrünk. Mivel óvhatjuk meg a kicsik bőrét? Adunk 10 tippet, mire érdemes odafigyelnünk szülőként.

1. Ne fürdessük minden nap!

Mivel a babák bőre sokkal vékonyabb és érzékenyebb, így védelmi funkciója is kevésbé hatékony még, ezért a túl gyakori és hosszadalmas fürdetés kiszáríthatja azt. Az új ajánlás szerint elegendő lehet heti egy-két alkalmat szánni a csecsemők fürdetésre, amelynek a hossza maximum 3-5 perc kell, hogy legyen. A többi napon vizes vattával, vagy más puha dologgal óvatosan töröljük át a kicsi kezét és arcát, a kényes hajlatokat, valamint a pelenkával fedett területeket.

2. Válasszunk bababarát fürdetőt!

Az első 4-6 hétben különösen fontos, nagy gondossággal óvjuk a baba bőrét, és olyan babaápolási kozmetikumokat használjunk, amelyek színező- és illatanyagmentesek, és kifejezetten a kisbabák számára lettek kifejlesztve. A szappan használatát mindenképpen kerüljük fürdetéskor!
Ne fürdessük sokáig, túl gyakran és csak bababarát fürdetőt használjunk!

3. Ne dörzsöljük, itassuk fel!

A megfelelő hőmérsékletű víz mellett fontos, hogy puha törölközőt használjunk a fürdetés végén. Kerüljük az erős, dörzsölő mozdulatokat, hiszen ezzel is felsérthetjük az érzékeny bőrt. Óvatosan itassuk fel a vizet a pici bőréről finom, tapogató mozdulatokkal.

4. Bababőrre bababarát bőrápolót!

Az újszülöttek bőre a felnőttekénél jóval könnyebben veszít nedvességtartalmából, hamar kiszáradhat, ezáltal pedig sérülhet a védelmi funkciója. Fontos, hogy fürdetés után használjunk a babák számára ajánlott zsírozó- és hidratálókrémet. A kisbabák bőrének ápolására ugyanakkor nem alkalmasak a felnőtteknek szánt készítmények. Válasszunk gyengéden ápoló, klinikailag tesztet, pH-semleges termékeket!

5. Ügyeljünk a pelenkázásra!

A pelenka alatti területek különösen érzékenyek. Figyeljünk rá, hogy mindig a gyermek korának és súlyának megfelelő pelenkát használjunk, amit szükség szerinti gyakorisággal cseréljünk is. Minden pelenkacsere során gondosan tisztítsuk meg a szennyeződött bőrfelületet, és használjunk popsivédő krémet is! Ameddig csak lehet, hagyjuk szabadon a popsit, hiszen a baba bőrének szüksége van a szellőztetésre.

6. Kerüljük a babahintőport!

Régi gyakorlat, hogy az újszülöttek bőrápolásához babahintőport javasolnak az édesanyáknak, pedig sok érv szól a hintőporhasználat ellen. Jó tudni, hogy a levegőben szálló hintőporszemcsék a baba légútjába kerülve irritációt is okozhatnak.

7. Figyeljük a szoba páratartalmát!

A téli fűtési szezonnal együtt otthonunkban is egyre szárazabb lesz a levegő, ami száríthatja baba érzékeny bőrét. Ennek leghamarabb tapasztalható tünete a viszketés és a bőrirritáció, ami diszkomfortérzetet okoz a picinél. A csecsemők számára a 20-22 fokos hőmérséklet, és a 60-65 százalékos relatív páratartalom az ideális. Ennek biztosításához párásítót is érdemes lehet beüzemelni a gyerekszobában.

8. Bababarát mosószerrel mossunk!

A baba bőrével érintkező ruhák és a feje alá tett textilpelenkák mosása is nagy gondosságot igényel, mert a ruhában maradó mosószermaradványok könnyen irritálhatják az érzékeny bababőrt. Ezeket célszerű a felnőttek ruhájától elkülönítve mosni, és bababőrbarát mosószert használni a mosásukhoz. Öblítőt ne használjunk (vagy csak bababarát verziót) az újszülött ruhájának mosásakor. Ügyeljünk a mosógép tisztántartására!

9. Eleget ivott a baba?

A gyermekek vízháztartása hamarabb képes felborulni, mint a felnőtteké, és a fokozott vízvesztés a bőrre is rossz hatással van: szárazabbá válhat, de viszkethet és könnyen ki is pirosodhat. Ez egyúttal a bőr védekezőképességének csökkenésével is jár. Fontos tehát a folyadék megfelelő pótlása. A legkisebbeknél az anyatej, illetve ennek hiányában a tápszer, a későbbiekben pedig a víz gondoskodik az alapvető folyadékigényről.

10. Így védekezzünk a hideg ellen!

A hideg téli időjárás (a szél és a fagyos hőmérséklet) a kicsik bőrét is kikezdheti. Hidegben törekedjünk arra, hogy rétegesen öltöztessük fel a babát, és válasszunk számára jól szellőző, természetes anyagból készült ruhákat. Ha kinti sétára készülünk, figyeljünk arra, hogy a baba arca és keze ne száradjon ki. Ápoljuk, védjük a bőrét babáknak kifejlesztett, speciális bőrvédő krémekkel, napsütéses időben pedig télen is oda kell figyelni az UV védelemre.
A Bepanthen Baby kenőcs kozmetikai termék. Forgalmazza: Bayer Hungária Kft. 1123 Alkotás u. 50.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések