Baba

-9 kiló 3 hónap alatt!

A Kismama magazin lefogyasztott egy kismamát, mert be akartuk bizonyítani, hogy se a szülés, se a szoptatás nem hizlal, és gyerekek mellett még vonzóbb lehet, mint annak előtte.

Névjegy

Kulcsár Judit (39) marketingmenedzser, három kisfiú anyukája

Férje: Kovács Ferenc (56) tanár, lovasoktató

Kulcsár Judit az eddigi sikereinkben bízva jelentkezett, és nehezebb dolga volt, mint eddig bárkinek. Se ételszállítás, se étrend, se ingyenfitnesz, viszont itt volt neki a mi Renátánk (blogját itt találod), túl egy mindenkit meggyőző életmódváltáson, és íme, itt a napi levélváltás eredménye!

Alapszabályaink

1. Amit nem ehetsz: az értéktelen, finomított (például sima lisztből készült), cukros, adalékanyagokat (színezéket, aromákat, ízfokozót, édesítőszert, tartósítószert) tartalmazó, csekély értékes összetevőt (sem) tartalmazó ételek fogyasztása tilos!

2. Cseréld kevesebb kalóriára: például tejszín helyett joghurt, vaj helyett sovány túrókrém, zsírban sütés helyett sütőben grillezés.

3. Légy őszinte! Írd fel, mikor mit és mennyit ettél! Erre mindaddig szükség van, amíg kitapasztalod, mennyit ehetsz.

4. Mit ehetsz? Az étrendben mindennap többször is szerepeljen nyers gyümölcs és zöldség. Tehát, ha eddig bekaptál egy-két pogit, csokit, helyette egyél almát, narancsot, sárgarépát, karalábét.

5. Étkezz naponta ötször-hatszor! Nem jó hosszú órákig éhezni.

6. Saját idő! Mindennap szakíts magadra legalább fél órát, ami csak a tiéd.

7. Értékelj! Fogalmazd meg mindennap, mi volt rossz, mi volt jó.

8. Mozogj! Építs a napodba rendszeres mozgást, de ne azért, hogy fogyj, hanem hogy erős és egészséges légy. A sport az összes életműködésedre jótékonyan hat.

Így kezdtük

Első találkozásunk hosszúra nyúlt. Órákig csak arról beszélgettünk, milyenek Judit mindennapjai, milyen feladatok várnak rá, hogyan szokott vásárolni, főzni, mit tesz akkor, ha ideges, mi borítja ki különösen és mi kevésbé, mit hiányol most az életéből, mennyi ideje marad magára. És kíváncsian várta, milyen is lesz a csodafogyókúra, amivel majd előállok. Persze csodákról, különleges módszerekről szó sincs, hiszen abban, amiben megállapodtunk Judittal, semmi rendkívüli és újszerű nem volt.

Első találkozásunk után másnap nyaralni indult a család. Rögtön itt volt a megoldandó feladat: honnan vesz majd egészséges alapanyagokat? Gyümölcs, zöldség akadt a Balatonnál is, teljes kiőrlésű, előre csomagolt kenyeret pedig itthonról vitt magával.

– Amikor megismerkedtünk a férjemmel, vékony voltam. Aztán minden terhesség alatt felszedtem húsz-húsz kilót, de ezt sem bánta soha. Nyilván utána sem egy perc alatt tűnt el rólam a felesleg, de akkor sem piszkált, hogy fogyjak le. Sőt, mondogatta, hogy kereken vagyok jó. Aztán volt mindig olyan időszak is, amikor mondta, hogy ne fogyózzak, mert gömbölyűen jobban tetszem, mégis, amikor lefogytam, örült. Azt hiszem, nagy szerencsém van vele! – meséli Judit, amikor a családi támogatásról beszélgetünk.

Azért az új étkezési szabályok elfogadása nem ment könnyen, mert a család hozzászokott a hetente akár többször is sütött cukros süteményekhez és a hagyományos magyar konyhához. Ráadásul a biosütikre is rá lehet kapni, ezért túl gyakran ilyet sem kell sütni.

Első hónap: -5 kiló!

Mivel az efféle nagy életmód- és étrendváltásoknál sokféle konfliktus és nehézség adódhat menet közben, olyasmi is, ami könnyen elveszi az ember kedvét a folytatástól, Judittal mindennap megbeszéltük az éppen aktuális kérdéseket egy közös blog segítségével, ami tulajdonképpen naplóként működött.

Így mindennap össze kellett szednie a gondolatait, és elemezni, mit és hogyan evett aznap, mit volt jó, mi volt rossz, sikerült-e azt a bizonyos fél órát kiszakítania magának. Én pedig rögtön láthattam, miben van szüksége segítségre, mikor kel el egy kis biztatás és dicséret. Szerencsére ezzel nem kellett fukarkodnom, Judit nagyszerűen vette az akadályokat! Az első nagy felismerés az volt, hogy cukor nélkül is remekül ki lehet jönni. Hatalmas felfedezés volt számára, milyen édesek és finomak a nyers gyümölcsök, és milyen jó az, hogy a banán kivételével annyit ehet belőlük, amennyi jólesik. Roppant látványos volt az eredmény, ilyenkor látszik igazán, mennyi fölösleges vackot fogyasztunk, és mi történik, ha elhatározzuk, hogy csak értékes, egészséges ennivaló kerülhet a tányérra.

Ezeknek az egyszerű feltételeknek viszonylag kevés olyan étel felel meg, ami egyébként naponta a kosarunkba kerül. Már egy hónap után lement öt kiló, ami épp a határán van annak, ami szoptatás mellett elfogadható – hiszen a legkisebb fiú, aki kétéves, még javában szopik.

– Feri is észrevette, hogy fogytam! Mondta is, és azt is, hogy így is tetszem! Amúgy én ezt nem átmeneti fogyókúrának szánom, szeretnék tartósan így étkezni, hiszen teljesen ésszerűen hangzik, hogy csak embernek szánt, egészséges, dolgokat egyek. A teljes kiőrlésű kenyér ízlik, a gyümölcsök is. Ha betartom az alapszabályokat, érzem, nem fogok visszahízni.

Ráadásul Judit, bár én azt mondtam, ráér kis lépésekkel kezdeni a sportot, csak rendszeres legyen, már a nyaralás alatt elkezdte a futást, mégpedig naponta több kilométerrel. Itthon már edzőterembe is járt hetente háromszor másfél-két órát, és hetente hatszor futott egy-egy órát.

-9 kiló 3 hónap alatt!

Október elején már el is értük a kitűzött célt, a mérleg 69 kilót mutatott. Ezt közös futással is megünnepeltük a Budapest Sportiroda női futóversenyén, ahol tíz kilométeren remek időt, 57 percet futottunk!

Vissza a munkába

Juditot remek kondíciója és kiváló egészségi állapota ahhoz is hozzásegítette, hogy igazán nehéz feltételek közt is helyt tudjon állni, hiszen novembertől már dolgozik.

– Hogyan lehet mindennap nyolc órát egy irodában tölteni (az út oda-vissza körülbelül egy óra), mindennap sportolni, foglalkozni a gyerekekkel (meghallgatni a nagyokat, megnézni a leckéjüket, a kicsit dajkálgatni, játszani vele, szoptatni éjszaka is), főzni ebédet-vacsorát, vezetni a háztartást (mosni, takarítani)? Hát nehezen! Hétvégén is csak ritkán tudom utolérni magam, mert akkor Feri dolgozik, egyedül vagyok a három gyerekkel. Feri már régen átvett tőlem sok mindent, ő tereget, takarít, vásárol, sokat van a kicsivel, ha nem tudjuk bölcsibe vinni. Ja, és akkor kimaradt a Ferivel töltött idő és az alvás!

– Egyszer-kétszer nagyon magam alatt voltam. Ha elmaradt a futás, ha túl sokat ettem aznap vacsorára vagy reggelire. Azt hittem, majd kapok a fejemre, de szerencsére csak biztatás jött. És fura, pont egy ilyen napon jegyezte meg az egyik kolleganőm, hogy milyen iszonyat sokat fogytam, és már ne fogyjak tovább! Üzenem másoknak, hogy a rossz napok miatt nem szabad feladni!

Fiatalodj tíz évet!

Nem elég lefogyni, tartós változást érdemes megcélozni. Ebben sokat segít, ha a külsődre is figyelsz, ha te magad is szépnek látod magad! Amikor végül ismét fénykép készült Juditról, hogy megmutassuk, mire is jutottunk pár hónap alatt, sminkes és divattanácsadó segítségét is kértük. Megmutatták, mi az, ami legjobban kiemeli természetes szépségét.

Horacsek Ági sminkes:

-9 kiló 3 hónap alatt!

Judit szemöldökének természetes íve gyönyörű! Egyéniségéhez a natúr smink illik legjobban, amely a szemet hangsúlyozza. Ehhez satírozzuk a külső szemzugot felfelé sötét színnel, és emeljük ki finom vonallal a szem kontúrját. Judit orrát kicsit keskenyítettem az orr két oldalán húzott sötétebb vonallal. A finom, natúr sminkhez szükséges alapozó és korrektor eltakarja a kialvatlanság jeleit és az apró bőrhibákat. A jó smink készítéséhez nem csak jó minőségű festékek szükségesek, hanem speciális, megfelelő formájú ecsetek is, amelyeket szakboltban lehet megvásárolni. Erre érdemes áldozni, az eredmény megéri!

Butor Kriszta divattanácsadó:

-9 kiló 3 hónap alatt!

Judit csinos, magas, kisportolt alakú, ezért a testvonalat követő fazonok jól állnak neki! Előnyös a szűk csípőnadrág is, az enyhén A-vonalú ruha vagy tunika (ez a lila modell). Érdemes kerülni a sötét színeket! Judit úgynevezett tél-ősz típus, akinek jól állnak az élénk, hideg színek. Tanácsom: ügyeljen a testtartására, húzza ki magát, has be, így a lélegzés is könnyebb, és a ruhák rafinált szabása is sokkal jobban érvényesül!

Mik az egészséges élelmiszerek?

  • Vásárolj tudatosan! Térképezd fel az egészséges élelmiszereket, és csak ezekből tarts otthon.
  • Ami sem cukrot, sem mesterséges édesítőszereket nem tartalmaz.
  • Ami nem tartalmaz felesleges adalékanyagokat, például színezéket, aromát, ízfokozót (nátrium-glutamátot). Vagyis a legtöbb ételízesítő, leveskocka, fűszerkeverék, felvágott, aromatizált tea egészségtelen.
  • Sovány húsok, natúr zöldségek, nyers gyümölcsök, natúr tejtermékek, szójatermékek – a mesterséges édesítőszereket, mert fenntartják az édesség iránti igényedet, holott a cél az, hogy kevesebb édessel és természetes édes ízekkel érd be.
  • A teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyér, pékáru, de ebből is elég napi két szerelt.
  • 5 tuti tipp

  • Ha édességet kapsz ajándékba, ajándékozd tovább, vagy kínálj meg vele másokat.
  • Szokj le a rendszeres süteménysütésről!
  • Nyerd meg szövetségesnek a családtagjaidat is! Neked is egyszerűbb, ha nem kell külön főznöd magadnak.
  • Ha rendszeresen étkezel, könnyebb betartani a szabályokat.
  • Állíts össze magadnak receptgyűjteményt, menj főzőtanfolyamra, ahol sok ötletet kaphatsz, ami kizökkent a megszokottból.
  • Forrás: Kismama magazin