Baba

Veszélyes dolgok, amiket tarts távol a kiságytól

Vannak olyan tárgyak, amik jobb, ha nincsenek a babád közelében, amikor lerakod őt aludni.
2021. December 06.
Fontos a biztonságos környezet (Fotó: Getty Images)

Fontos, hogy békés, biztonságos és hangulatos környezetet teremts kisbabád alvásához, de vannak olyan termékek, amelyek növelik a hirtelen csecsemő halál kockázatát. A parents.com szerkesztői hét dolgot szedtek össze, amiket jobb, ha nem tartasz a kiságy körül.

Sok szülő kísértést érez, hogy kényelmes takarókkal és plüssállatokkal vegye körül kisbabáját, pedig sok termék nem való a kiságyba.

Dr. Elizabeth Murray gyerekorvos, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szóvivője szerint a csecsemők akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a hátukon alszanak, a saját biztonságos alvóhelyükben (kiságyban vagy bölcsőben) játék, takaró vagy párna nélkül.

Bármi, ami bent van, csak növeli a fulladásveszélyt, illetve rágurulhatnak, de legurulni már nem tudnak róla.

A szakértő szerint azokat a termékeket is kerülni kellene, amelyek azt állítják, hogy megakadályozzák a hirtelen csecsemőhalált. “Ha létezne ilyen termék, a gyermekorvosok hálaimát mondanának ” – mondja Dr. Murray. A szomorú igazság az, hogy a hirtelen csecsemőhalálra nem mindig van magyarázat, és néha úgy is előfordul, hogy a szülők mindent helyesen csinálnak. Ennek ellenére Dr. Murray megjegyzi, hogy az idegen tárgy okozta gyermekágyi halálesetek szinte teljesen megelőzhetők.

Amiket tarts távol a kiságytól

1. Laza lepedők vagy takarók

Míg a tiszta, szorosan illeszkedő lepedőt teljesen jó kiságyra vagy hálómatracra tenni, kerülni kell a laza, túl nagy lepedőket vagy takarókat. “Az újszülöttek és a fiatal csecsemők még akkor is megfulladhatnak, ha egy egyszerű lepedőt helyeznek az arcukra” – mondja Dr. Murray. Jobb, ha ezek helyett hálózsákot választunk.

2. Párnák

A csecsemőknek nincs szükségük párnára az alváshoz, viszont használatukkal komolyan nő a fulladás kockázata.

3. Plüssök

A bolyhos plüssállatok édesnek tűnhetnek, de nagyon komoly veszélyt jelenthetnek a babára nézve, ha a kiságyában tartjátok. Rakd el a plüssállatokat máshova, amíg a kicsi nem tudja teljesen irányítani a fejét és a testét. “Ahogy közelednek az egyéves korukhoz és teljesen meg tudnak fordulni, fel tudják húzni magukat, akkorra már valószínűleg biztonságban vannak a plüssöktől” – mondja Dr. Murray. 

4. Kiságysátrak

A kiságysátrak biztonságban tarthatják kicsit a kiságyban, miközben megvédik a nem kívánt látogatóktól (például háziállatoktól vagy rovaroktól). Ezeket néha biztonsági eszközként reklámozzák, de az újszülöttek számára igazából nem szükségesek, viszont megvan a veszélye, hogy belegabalyodnak.

5. Egyes ágyrácsvédők 

Az ágyrácsvédő szövetpárnákat úgy tervezték, hogy kibéleljék a babaágy belsejét. Ezek a széles körben elérhető termékek azt állítják, hogy megóvják a kicsiket attól, hogy beverjék magukat a kiságy kemény oldalába, vagy ne csússzanak át a léceken. De a helyzet az, hogy a modern kiságyakat szűkebb lécekkel tervezték, így nem eshetnek ki a babák. Viszont egyes ágyrácsvédők akár fulladást is okozhatnak, ezért egyes amerikai államokban már be is tiltották a használatukat.

6. Gördülésgátlók

A szakértők határozottan elutasítják a gördülésgátló párnákat, melyeket pont úgy reklámoznak, hogy csökkentik a reflux vagy a hirtelen csecsemőhalál kockázatát. Tragikus módon csecsemők haltak meg, miután felborultak e termékek használata közben; fejük beszorulhat a puha anyagba. 

7. Egyes baböblök

A szülői ágy melletti babaöblök sokat segítenek éjszaka a kismamáknak, de – mint arra Dr. Murphy figyelmeztet-  csak olyat használjunk, amely valóban védi a picit és nem engedi, hogy az anya takarója rálógjon a baba arcára.