Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vasban gazdag táplálkozás az élet első három évében (X)

Szerző: Babaszoba.hu

2011. június 20.

Forrás: babaszoba.hu

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának tavalyi kutatásából tudjuk, hogy az egy és három év közötti magyar kisgyermekek közel 80 százaléka vashiányosan táplálkozik, ez pedig károsan hat a fejlődésére. Mit tegyünk, hogy ne legyen vashiányos a gyermekünk?

A csecsemő a terhesség harmadik harmadában készül fel igazán az életre. Ekkor tölti fel "éléskamráit", többek közt vasraktárait is. A vas csecsemőkorban a vérképzéshez, az agy, valamint az idegrendszer fejlődéséhez szükséges. Ha azt tapasztalod, hogy csecsemőd fáradékony, sokszor sápadt, és nehezen tudod belétukmálni a kedvenc ételeit is, először is vidd orvoshoz, mert elképzelhető, hogy vashiányos, esetleg vérszegény.
A vashiányos vérszegénység káros következménye, hogy a kisgyermek később tanul meg bizonyos dolgokat, mint a vele egykorú egészséges gyerekek. Például a rajzolásban vagy az írásban nem olyan ügyes, mint azok a társai, akik korábban nem voltak vérszegények. A logikai képességek terén is jelentkezhetnek eltérések. Ezért is kiemelten fontos a megfelelő vasbevitel a születéstől egész életen át.

Vasforrások a konyhában

Tudtad, hogy az anyatej hat hónapos korig tartalmazza csak a megfelelő mennyiségű vasat? A baba vasraktárai kiürülnek féléves korára - innentől kezdve a te feladatod, hogy tudatosan kezdd táplálni a kicsit vasban gazdag ételekkel. De miben van sok vas?
Készíts neki spenótból főzeléket, adj neki párolt brokkolit és nassolnivalónak aszalt gyümölcsöt, például sárgabarackot. Hat-nyolc hónapos kor körül bevezetheted a húsféléket is: a naponta szükséges 8 milligramm vas biztosításához vasban gazdag húsokat (nyúl-, borjú-, sertéshúst) és májat válassz.
A zöldség- és gyümölcsfélékből kevésbé hatékonyan épül be a vas, mint a babáknak kifejlesztett tejalapú termékekből. A tápszerekben, tejpépekben és junior gyerekitalokban megfelelő mennyiségű vas van, C- vitamin-tartalmuk pedig segíti annak jobb felszívódását. Ezért fontos, hogy a hagyományos élelmiszerek mellett ezekből a termékekből is napi rendszerességgel fogyasszanak a kicsik: a hat hónapos kort követően, anyatej hiányában válassz vastartalmú tápszereket, melyekből napi 5-8 deci fedezi a baba napi vasszükségletének a felét egyéves koráig.

Tej és vas a második évben

A tejalapú táplálás és a megfelelő vasbevitel az után is fontos, hogy első szülinapján elfújta a gyertyát a tortán. Ha egyszerre szeretnéd biztosítani neki a tejalapú folyadékot és a vasat, akkor erről naponta 5 deci junior gyerekitallal gondoskodhatsz egészen hároméves koráig.


Tudod, hogy babád megkapja-e a szükséges napi 8 milligramm vasat? Számítsd ki könnyedén az interneten található Milupa vaskalkulátor segítségével. Az ételek kiválasztásával a program azonnal kiszámolja a baba étrendjének vastartalmát.

Ha kérdésed van a vasbevitellel vagy babád táplálásával, fejlődésével kapcsolatban, hívd a Milupa Tanácsadást a 06 80 300 003-as számon munkanapokon 9 és 17 óra között, ahol gyakorlott védőnő válaszol a kismamák kérdéseire.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések