Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Városi Kórház KeszthelyA cikk a 2011 januári állapotot tükrözi

Szerző: Wentzel Viktória

2011. január 6.

Forrás: babaszoba.hu

Igazán irigylésre méltó helyen fekszik a kórház, a Balaton partján a környező települések kismamái közül sokan Keszthelyen szülnek.

Kevés kórház szülészeti osztálya mondhatja el magáról, hogy az országos statisztikával ellentétben nem csökkent a születésszám az előző évhez viszonyítva. Ennek persze nemcsak az egy évvel ezelőtti felújítás az oka, hanem prózai magyarázata is van: a tapolcai szülészet megszüntetése után többen keresték fel a keszthelyi kórházat.
Dr. Novák Péter, a szülészeti, nőgyógyászati és sebészeti típusú mátrixrészleg vezetője egyik fő célkitűzésének a bababarát kórház cím elnyerését tekinti.
- Ehhez a személyi feltételek adottak, hiszen kiváló orvosi és szülésznői gárdával állunk a kismamák rendelkezésére, messzemenően figyelembe véve az igényeiket - mondja Novák doktor a szülőszoba felé vezetve minket. - A közeljövőben berendezünk egy alternatív szülőszobát is.
A bababarát szemléletet bizonyítja, hogy az osztályon a természetes folyamatokat, az anya-gyermek kötődés elősegítését támogatják. - Szülés után azonnal az édesanya mellére helyezzük a kisbabát, s a kétórás megfigyelés után el sem kell válnia a kicsitől. A gyermekágyi részleg 24 órás rooming-in rendszerben működik, s mivel minden szobában van fürdetőkád, mérleg és mellszívó, a babákat gyakorlatilag csak vizsgálatokra hozzák ki az anyukák - meséli büszkén az osztályvezető.Vajúdás és szülés közben is igyekeznek rugalmasak lenni az osztály dolgozói. A gátmetszést, beöntést, borotválást nem kezelik rutinbeavatkozásként, hanem az orvos dönti el, mikor van rá szükség. A szülésznők közül homeopátival foglalkozó szakember is segíti a kismamákat, akik szabadon sétálhatnak vajúdás közben. A császármetszéseket gerincközeli érzéstelenítésben végzik. Sima szülés közben mindenki számára elérhető a Nitralgin gáz, valamint a gyógyszeres érzéstelenítés, hozzátéve, hogy dr. Novák Péter és kollégái a szülést természetes folyamatnak tartják, s ebben a szellemben segítik a kismamákat.
Tények és adatok:
- 2010-es születésszám: 570
- Császármetszések aránya: 27,6 százalék
- Szabad szülésznőválasztás van.
- Alternatív szülőszoba egyelőre nincs.
- Alternatív eszközök: labda, zene, homeopátia.
- Szülőszoba: két ágy, egyik szülőszékké alakítható.
- 24 órás rooming-in rendszer.
- Az osztályon nem használnak tápszert.
- Hazamenetel: császármetszés után az 5., spontán szülés után a 4. napon.
- Szülésfelkészítő tanfolyamot Szülők Iskolája néven rendeznek havonta egyszer.
- Rugalmas látogatási idő, kórtermi látogatás nincs, a babákat üvegen keresztül nézhetik meg.
- Fizetős szoba nincs.
- Három kétágyas, egy háromágyas, valamint egy négyágyas szoba van, melyekhez külön vizesblokk tartozik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések