Terhesség

Várandóstorna

Kondicionáló és gerinctorna kismamáknak - ez a neve Szabó Ágnes gyógy-és intimtorna-oktató foglalkozásának a Női Egészségműhelyben. Várandóstorna - Ági így nevezi röviden a heti kétszeri együttlétet.
2007. Szeptember 04.

Magam a gerinctorna szó hallatán kaptam fel a fejem, ugyanis második várandósságom harmadik hónapjától napi rendszerességgel küzdök egy csípőtáji fájdalommal. Ami különösen megijesztett, hogy a legkellemetlenebb testhelyzet ebből a szempontból a hanyatt fekvő, felhúzott és széttárt lábú pozíció, amely a szülésnél szinte elkerülhetetlen.

Miután belegondoltam, mi vár még rám, ha a szülési fájdalmak mellett még a csípőm fájdalmaival is meg kell birkóznom, arra jutottam, hogy a gerinctornát nekem találták ki. Felkerestem tehát az egészségműhelyt, és bizton állíthatom, hogy amit ott tapasztaltam, az nem csak sajgó testtájaimnak tett jót. Ugyanis a foglalkozás első fél órájában a kismamák megosztották egymással a velük történteket, tapasztalatokat cseréltek. Jó volt együtt lenni ezekkel a tulajdonképpen ismeretlen nőkkel, akikkel mégis a világ talán legfelemelőbb érzése, az anyaság tudata kapcsolt össze.

Mikor érdemes elkezdeni?

A várandóstorna egyik nagy előnye, hogy nem tanfolyamként működik, vagyis a kismamák bármikor bekapcsolódhatnak a foglalkozásokba. Folyamatosan jönnek is a kis- és nagypocakos nők a tizennégy-tizenöt fős csoportokba. Így mindig van lehetőség arra, hogy az oktató az egyéni problémákat is figyelembe vegye, ez például az én csípőfájdalmamnál nem elhanyagolható szempont, mert így bizonyos gyakorlatokat más testhelyzetben végezhettem. Ugyanakkor kifejezetten jólesett átmozgatni sajgó bal oldalamat, valahogy úgy, mint amikor a masszőr kellemes fájdalmat okoz a tevékenységével.

Mivel nem “izzasztó” mozgásformáról van szó, hamar eloszlott az a félelmem, hogy nem fogom végig bírni, edzetlen anyukaként titokban még büszke is voltam a teljesítményemre. A beszélgetés során az is kiderült számomra, hogy az először szülő nők hamarabb rászánják magukat a tornára, szinte azon a héten jelentkeznek, amikor megbizonyosodnak az állapotukról.

Sokan valamilyen aerobikbérletet váltanak fel a konditornabérletre. Ági azt szokta javasolni, hogy amikor a kismedencéből már elődomborodik a pocak, a kismamák hagyják abba az erőteljesebb, dinamikus tornát, a biciklizést, a kocogást, hiszen ezek gátterhelő sportágak, amelyek gyakran nem kívánatos pulzusszám-emelkedéssel is járnak. Sajnos ezen a tornán is nagyon kevés a másodszor vagy harmadszor szülő kismama, a mi csoportunkban például én voltam az egyetlen.

Mivel nekem sem volt könnyű megszervezni az esti kiruccanást, könnyedén belátom, hogy egy-két gyerekkel már nem olyan természetes, hogy egy nő magára is szakíthat időt. Holott a kisgyermekes várandós nőknek talán még nagyobb szükségük lenne a tornára, hiszen – és ez saját tapasztalat – a baba ellátása többletterhet ró ránk fizikai és lelki értelemben egyaránt. Ágitól ráadásul azt is megtudtam, hogy a kopásos tünetek, a korábbi sérülések, az esetleges gerincferdülés vagy más ortopéd elváltozások a többedik terhesség alatt erőteljesebben jelentkezhetnek egy babakocsit, kisgyereket cipelő, emelgető anyukánál.

Fájdalomcsillapításra is jó

Ez a torna valójában a megelőzés eszköze. A terhesség során ugyanis a növekvő pocak következtében előbbre kerül a súlypont. Ezt a statikai változást jól kondicionált törzs- és farizommal lehet egyensúlyban tartani. A gerincvédelemben és a test kiegyensúlyozásában pedig nagy segítségünkre lehet az erős kar- és lábizomzat. Sok nőnek, aki itt tornázik, éppen a terhesség idején, a tornának köszönhetően javult a tartása és a járása. Bizonyára sokan láttak már olyan kismamát, aki szinte tolatva közlekedik, kifelé fordított lábakkal, billegő csípővel, kiskacsához hasonlatosan. Ez állandósulhat szülés után is, hiszen attól, hogy valaki leadja a plusz kilókat, a testtartása nem fog magától helyreállni.

A kedvező változáshoz várandósan és azután is izomerő, tudatosság és sok gyakorlás szükséges, amelyek közül én leginkább a sok gyakorlás hallatán ijedtem meg, mert heti két este semmiképp sem tudom szabaddá tenni magam. És mivel a legtöbb nőhöz hasonlóan még növekvő pocakkal is dolgozom, és jellemzően ülőmunkát végzek, örülök, ha másnaponta kerítek fél órát arra, hogy átmozgassam magam. Holott Ági szerint az volna ideális, ha minimum heti két alkalommal tornáznánk, úsznánk, és minél több mozgásformát kipróbálnánk a mindennapi otthoni edzéseken kívül.

Egyenes gerinccel

A foglalkozásokon a beszélgetés után mindig lazítás következik, a helyes testtartásra rávezető mozgás és a három különböző légzési forma megtapasztalására is sor kerül. A gyakorlatok – és ez egy képzett intimtorna-oktatónál természetes – nemcsak az ízületeket, a vénákat, hanem a gátat is védik. Ha valaki helyesen megtanulja ezeket a mozgásformákat, akár egyedül is végezheti őket, hiszen szó sincs megjegyezhetetlen koreográfiáról.

Én személy szerint a kötelező intimtorna-gyakorlataim után iktatok be néhányat a várandóstornán tanult feladatok közül. Azok közül, akik végigtornáztak vele nyolc-kilenc hónapot, sokan még szülés után is üzennek Áginak, hogy elmeséljék, mennyit segített nekik a nyújtott vagy éppen a “gyöngyhalászos” légzés, amit a préselés alatt alkalmaztak. Az előbbi a vajúdás alatt juttathat egy kismamát ellazult, meditatív állapotba, az utóbbi a kitolási szaknál van nagy segítségünkre, de a megfelelő légzés gyorssegélyként is használható, ha testileg-lelkileg túlterheltnek érezzük magunkat.

Sőt, mint saját magamon megfigyeltem a méhösszehúzódásoknál, amikor kemény bőrfocinak érzem az alhasam, a koncentrált vagy nyújtott légzés sokat enyhít a görcsön. A medencetáji izmok edzése pedig nyilvánvalóan megkönnyíti a vajúdás óráit, egyszerűen kevésbé fárad el az anyuka, több ereje marad a kitolásra. Sőt, ez a gyakorlatsor sokat segíthet a baba születése utáni nyolc-tíz hétben is.

Miután szerencsémre rátaláltam Ági tanfolyamára, és igyekeztem helyesen megtanulni és alkalmazni a gyakorlatokat, örömmel tapasztaltam, hogy már a harmadik alkalommal könnyebb volt átmozgatni a csípőmet, mint korábban. Néha még otthon is nekiállok a tornának, bár engem jobban feldob a közös mozgás és az irányítás. Meg az, hogy ha az utcán járva belepillantok egy kirakatba, ösztönösen kihúzom magam, és büszkén, egyenes gerinccel viselem egyre növekvő pocakom, és erősen visszafogom a csípőm billegését. Ágira és a többiekre gondolok, és megfogadom, hogy belőlem aztán nem lesz tolató kiskacsa!

Az oktató tanácsa

A trénernek pontos ismeretekkel kell rendelkeznie a várandósság anatómiájáról, hogy se fájdalmat, se túlterhelést ne okozzon. Kívánatos a nyugodt, könnyen követhető ritmus, amely frissítve erősít. Javaslom, hogy a kismamák olyan helyet keressenek, amely elérhető, kellemes és nem terhelő mozgást biztosít számukra.

Címek, telefonszámok

Női Egészségműhely

Budapest VI. ker., Király u. 14.

Szabó Ágnes gyógytornász és intimtorna tréner

Tel.: 06-30-280-7382

Kapcsolódó cikkeink:

5+1 szuper mozgásforma várandósoknak

A mozgás előnyei várandósság alatt- mozgásterapeuta tippjei és tanácsai

Forrás: Kismama magazin