Gyerek

Úszóversenyzőt faragok a gyerekemből!

Te is hallottál már arról, hogy egy leendő úszóolimpikonnak már négyévesen naponta kell edzésre járnia? Persze legendának ez is jól hangzik, de a valóság azért másképp fest.

Tegyük fel, hogy hetente háromszor jár úszni tanulni a gyerek. Végül is nevezhetjük ezt edzésnek, de úszószakedzőknél mást jelent az edzés és mást a tanulás.

Nehéz kérdés, hogy mikortól lehet versenyeztetni a gyerekeket. Vannak szülők, akik nagyon erős elhatározással hozzák le az uszodába az ötéves gyereket, hogy már tud úszni, szeretne edzeni mindennap. Az úszni tudás azonban mást jelent a szülőnek és mást az úszóedzőnek. Ha végigküzdi magát az 50 méteres medencén, az még nem jelenti azt, hogy úszni is tud. Akkortól van értelme napi rendszerességgel úszni járatni a gyereket, amikor már túléltük a másfél-két év oktatást, tudja mind a négy úszásnemet viszonylag helyes technikával, és már hat-hét éves lett időközben.

De még ekkor is nagy a dilemma, hogy járjon-e tovább edzésre. Érdemes-e versenyeztetni. Ezt a kérdést is sokan felteszik nekem viszonylag hamar az oktatás végéhez képest. Nem lehet rá válaszolni! Persze ha a gyerek maga akarja, mindenképpen eddzen, versenyezzen, aztán majd ő úgyis látja a többieket, összehasonlítja saját teljesítményét a többiekével, és eldönti, hogy merre tovább. Ha jönnek az eredmények, úgyis marad. Ha jó a társaság, úgyis marad. Ha „csak” négy-öt évet úszott, már szerencsénk van, lesz egy jó alapja, amire építhet, és beleszokik az uszoda semmihez sem hasonlítható világába.

Szerintem nem mond igazat az, aki egy négy-öt éves gyerekről megmondja, hogy belőle élsportoló lesz vagy csak hobbiúszó. Persze lehet ilyen-olyan irányba terelni, lehet neki kedvet csinálni, lehet erőltetni, de csak az idő és a szorgalom dönti el, hogy mi lesz belőle. Az, hogy tehetséges a gyerek, csak a dolog egyik fele. Hogy ügyes a mozgása, gyorsan tanul, odafigyel. De lehet, hogy csak egy ideig, aztán amikor tud minden úszásnemet, akkor már nem fogja lekötni az, hogy oda-vissza úszkáljon a medencében. Egy kezdetben kissé ügyetlenebb gyerek viszont lehet, hogy talál olyan edzőt és olyan barátokat, hogy nem lehet mellőlük elvonszolni az uszodából, és reggel hatkor boldogan áll a rajtkövön startra készen! És a kitartás bizony csodákra képes!

Ráér dönteni!

Amíg viszont nem kell ilyenről döntenünk, mert még nem tartanak ott a gyerekek, jó ötlet, ha együtt megy uszodába a család. Lehet, hogy kicsit macerás két-három gyerekkel, de megéri. Ha ők azt látják, hogy a sport jó családi program is lehet, akkor már nyert ügyünk van. Amíg apu úszik, addig anyu játszik a gyerekekkel, aztán fordítva. Ahogy ügyesednek, esetleg a nagyobb már mély vízben is tud úszni, akkor bátran vihetjük magunkkal. De csak akkor, ha már az oktató szerint is mélyvízbiztos! Megtanítani nem kell neki semmit, ezt bízzuk a szakemberre!

Néhány játék, amit játszhatunk velük:

Kisvízben három-négy évesekkel (akik még nem mennek víz alá):

  • buborékfújás a vízbe minden mennyiségben
  • locsolóval öntözés, akár a fejükre is
  • nagy esőt modellezhetünk a kezünkkel
  • Annak, aki már víz alá megy:

  • átbújni a kéz/láb alatt
  • kincskeresés
  • vízbeugrások segítséggel
  • Aki már mély vízben úszik, vagy csak éppen elkezdte a hozzászokást, annak azt ajánlom, hogy csak azt érdemes játszani, amit a gyerek kezdeményez. Biztos van sok olyan játék, amire ő tanítja meg a szülőt, amit az oktatóval már játszottak. Álljunk elébe bátran, és teljesítsük a feladatot!

    Úszóversenyzőt faragok a gyerekemből!

    További információért látogass el a www.maganuszas.hu oldalra!

    Ezek is érdekelhetnek:

  • Babaúszás: remek szórakozás vagy vízbefojtási kísérlet
  • A könnyűség és lebegés élménye
  • Ha úszni jár, mindig beteg lesz?