Baba

Újabb különleges nevekkel bővült az utónevek jegyzéke

Tavaly ismét számos új nevet jegyeztek be az anyakönyvezhető keresztnevek listájára - hogy mely nevek kerülnek jóváhagyásra, arról a Magyar Tudományos Akadémia dönt.
2020. Január 21.
Újabb extrém nevekkel bővült az utónevek jegyzéke (Fotó: iStock)

Faludiné Habuczki Piroska, egri anyakönyvvezető 2019-ben előkelő helyet foglalt el a különleges lánynevek között a Kloé, a Zsüliett, a Dzsenna és Szeréna, míg a fiúknál a Maximusz, a Szantiágó, a Kolin, az Eliot, az Izmael és a Joel – írja a Híradó.hu. Az utóbbi években megnőtt ugyanis a külföldi nevek – különösen az angol és a spanyol keresztnevek – népszerűsége, melyeket sok esetben tévésorozatok, filmek, híres színészek, énekesek nevei inspirálnak. A leendő szülőknek azonban érdemes észben tartaniuk, hogy ezek a nevek szigorúan csak a magyar helyesírás szerinti változatban jegyezhetők be.

Azonban továbbra is elterjedtek az olyan hétköznapibb nevek, mint a lányoknál az Anna, Luca, Emma, fiúknál pedig a Bence, Balázs, Bálint, Dániel, Zoltán, és új visszatérő a Gergő is, akárcsak nagy meglepetésre a régi magyar keresztnevek.

Ha még nem bejegyzett nevet adna a szülő a gyereknek, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell ezt kérvényeznie hivatalos eljárásban, a Kormány.hu-ról letölthető formanyomtatványon. Ezt a kérvényt az államtitkárság továbbítja a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez, majd a kérvényezett névről az utónévbizottság készít szakvéleményt.

Ehhez számos alapelvet tekintenek át: az egyik legfontosabb kitétel ezek közül, hogy anyakönyveztetni legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehetséges. Elfogadható becéző név is, viszont többszörös becézés, mint például a Terike, nem lehetséges. A fantázianevek közül azokat lehet bejegyeztetni, melyek hangzásukban és jelentésükben nem hatnak károsan a gyermek személyiségfejlődésére – Pötyi vagy a Kopasz nevek például éppen ezért kerültek elutasításra. Ha létezik magyar változata az idegen eredetű utónévnek, mint a Jacqueline esetében például a Zsáklin, akkor azt javasolják.

Az Index.hu megemlítette azt is, hogy ha valaki ősi magyar nevet szeretne adni a gyermekének, és ezt szeretné felvetetni a jegyzékbe, ahhoz egy hiteles írott forrásra is szükség lesz, amely egyértelműen bizonyítja, hogy az egy létező magyar személynév volt. Nem támogatnak márkaneveket, művészneveket, családneveket sem – erre egy extrém példa, hogy a választások környékén például volt valaki, aki Fidesznek akarta elnevezni a kislányát, amit márkanévnek értékelt a Nyelvtudományi Intézet, ezért nem fogadták el.

Az írói fantázianevek, művészeti alkotások szereplőinek nevei is elfogadhatók, de csak akkor, ha előtte nagyjából elfogadottak már Európában vagy itthon, és emellett ez sem lehet hátrányos viselőjére nézve. Ezek alapján idén a női nevek közül visszadobták például a Zoyát, a Királylányt, a Ljiljanát és a Madeleine-t, a férfinevek közül pedig a Szilt, a Delont, a Páblot vagy a Kóciánt. 

A 2019-ben elfogadott, anyakönyveztethető új nevek listáján a lányneveknél megtalálható többek között például a Hürrem – török eredetű név, jelentése boldog, vidám, és a Szulejmán sorozat tette itthon ismertté, de a listán az Elizabet becéző változata, a Lilibet, a görög mitológiából ismert, a fiatalság istennőjének neve, a Hébé, illetve a Filippa becéző változata, a Pippa is. A fiúnevek között új név a latin Terentiusból képzett Terenc, az eredetileg angol családnék, a Parker, a szláv eredetű Dárkó, amely Isten ajándékát jelent, és a héber Lior, amely azt jelenti: én vagyok a fény. Az elutasított nevek között szerepel a lányoknál a Cinke, az Izáura és a Rába, a fiúknál pedig a Dudi, a Triszmegisztosz és a Portosz.

Az Index.hu összegyűjtötte az összes új, elfogadott utónevet.

A lánynevek jegyzéke a következőkkel bővült: Amana, Anisza, Annasára, Annaszofi, Arlena, Aurora, Avani, Boni, Böbe, Brianna, Daliborka, Deodáta, Didra, Donja, Dvora, Dzsenisz, Egres, Elanor, Elida, Emerina, Estike, Evolett, Gália, Hébé, Hürrem, Ilna, Ira, Jara, Jonna, Katalea, Keikó, Kriszti, Krisztin, Krizia, Lagerta, Lemna, Lenor, Lilibet, Lítia, Ljuba, Lóisz, Lorabella, Lupitá, Meike, Nadina, Nala, Nandini, Nazli, Néle, Névia, Norena, Núria, Padma, Pippa, Polla, Ragna, Reni, Róz, Sina, Szerah, Szimin, Sznezsana, Szofiána, Szohéila, Verka, Zamina.

A fiúnevek jegyzéke a következőkkel bővült: Ágas, Alieu, Alperen, Amar, Árav, Arif, Baldur, Berger, Bjárke, Csemen, Dárkó, Dijár, Dotán, Efe, Éhúd, Ékám, Eliáb, Emett, Fineás, Gerd, Gernot, Góvardhan, Hebron, Idrisz, Iláj, Ildár, Kien, Kieran, Lior, Manaén, Mikáél, Mordeháj, Nága, Narutó, Naszír, Nátániel, Norm, Obed, Omer, Óren, Őze, Parker, Rajnáld, Raúl, Rollan, Romed, Sztefán, Terenc, Timó, Topoly, Trevor, Zafer, Zenobiusz, Zenon, Zlatkó, Zohár.

Kapcsolódó írásaink:

Forrás: Híradó.hu/Index