Terhesség

Újabb infók a kismamák COVID-fertőzöttségéről

Egy 2100 várandós kismama bevonásával készült tanulmány szerint nem gyakoribb a COVID-19 fertőzés a kismamák körében, de ha elkapják a vírust, akkor veszélyesebb rájuk, mint a nem terhes nőkre.
2021. Április 26.
Újabb infók a kismamák COVID-fertőzöttségéről (fotó: Getty Images)

Egy 2100 terhes nőt vizsgáló világméretű vizsgálat szerint azok, akik terhesség alatt fertőződtek meg a koronavírussal, 20-szor nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint azok, akik nem fertőződtek meg a vírussal.

A vizsgálatot 2100 várandós nő bevonásával végezték el. A résztvevők 18 országból – alacsony, közepes és magas jövedelmű országokból – származtak és minden egyes Covid-19-ben szenvedő nő esetét két nem fertőzött nőével hasonlították össze, akik ugyanabban a kórházban ugyanabban az időben szültek. A vizsgálatban több mint 100 kutató vett részt. A kutatást 2020 áprilisa és augusztusa között végezték. A tanulmány abban egyedülálló, hogy minden koronavírussal érintett kismamát két nem fertőzött kismamával hasonlítottak össze.

A kutatás arra is rámutat, hogy bár nem valószínűbb, hogy terhes kismamák könnyebben megfertőződnének a koronavírussal, de ha elkapják, akkor valószínűbb, hogy súlyosabb kimenetelű lesz a betegség, nagyobb valószínűséggel szorulnak intenzív kezelésre, gyakoribb a koraszülés és preeklampszia. A vizsgálatban részt vevő nők mintegy 40 százaléka tünetmentesen vészelte át a koronavírus-fertőzést és a tanulmány azt is megjegyzi, hogy azoknál, akiknél enyhe tünetes vagy tünetmentes volt fertőzés nem találtak fokozottabb kockázatot a koraszülésre, vagy a preeklampsziára. A COVID-19 vírussal fertőzött anyák 11,5 százalékának kisbabája szintén pozitív volt.

Az eredmények azt mutatták, hogy az elhízott, magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben szenvedő terhes nőknél volt a legnagyobb a kockázata a súlyos betegségnek.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a szoptatás nem növelte az újszülöttek megbetegedésének kockázatát.  A császármetszéssel történő szülés azonban megnöveli az újszülött vírusfertőzésének kockázatát.

A tanulmány vezetője  ajánlja a terhes kismamáknak, hogy vegyék fel a koronavírus elleni oltást.

(Cikk forrása: medicalxpress.com)