Terhesség

Túlhordás és terminustúllépés: mi a különbség?

A tankönyv szerint a terhesség 40 hétig tart, de a valóságban ritkán érkezik meg a baba a kiírt időpontra. Mikor beszélünk túlhordásról és mikor terminustúllépésről?
2021. Április 29.
Túlhordás és terminustúllépés: mi a különbség? (fotó: Getty Images)

Mielőtt tisztáznánk a fogalmakat, érdemes tudni, hogy a terminus napján, azaz a kiírt dátumon a babák csak 5-10 százaléka születik meg. Miért van ez így? A leggyakoribb oka a terhességi kor nem pontos meghatározása. Amikor a szülés várható időpontját meghatározza az orvos, akkor az utolsó menstruáció első napját veszi alapul a számoláshoz, és innentől számolják a 40 hetet (280 napot). Ez az ún. Naegele módszerrel végzett számolás: az utolsó menstruáció első napja+7 nap+9 hónap. Ez azonban nem egy száz százalékosan pontos számítás, a tüszőrepedést és a teherbe esés pontos időpontját szinte lehetetlenség kiszámítani. És bár a terhességi ultrahangvizsgálatok némileg pontosíthatják a számítást, az sosem lesz egészen precíz.

Mi a különbség a túlhordás és a terminustúllépés között?

Terminustúllépésről akkor beszélünk, ha a terhesség kora meghaladja a betöltött 40 hetet, azaz túlléptük a szülés várható időpontjának napját. A kismamák kb. 40 százaléka túllépi a terminust. A terminus túllépése után a legtöbb orvos szorosabb megfigyelést szeret gyakorolni, ez általában több NST-vizsgálatot jelent.

Túlhordás sokkal ritkábban fordul elő, a terhességek mindössze 3-5 százalékában. Túlhordásról akkor beszélünk, ha a szülés a terhesség 42.hetéig sem indul be spontán. A valódi túlhordásnak van veszélye, emelkedik a magzati mortalitás, a méhen belüli elhalás kockázata. Az érvényben lévő, 2019-es szülészeti irányelv szerint “a szülés spontán megindulásának támogatása a 41.hét+7 nap előtt” ajánlott. Azaz ajánlatos, hogy 41. hét +7 napig ne indítsák be a szülést a kórházakban. Ha a szülés a terhesség 42.hétig sem indul be magától, akkor valószínűleg mesterségesen fogják megindítani, hogy milyen formában, az orvos- és kórház függő.