Baba

Tovább él, aki folyton elkésik

Tudjuk jól, hogy nem túl udvarias dolog megvárakoztatni másokat. A krónikus késők valószínűleg már jó néhány kellemetlen helyzeten vannak már túl, de a kutatások szerint előnyei is lehetnek ennek a tulajdonságnak.
2019. Február 09.
Hosszabb életre számíthat, aki gyakran elkésik?

Mennyi idő alatt készültök el reggel? És tényleg el tudtok indulni időben? Vagy ti is a krónikus késők táborát erősítitek? A legtöbb kisgyermekes anyuka sajnos jól ismeri az állandó kapkodást, és azt a kellemetlen érzést, hogy már megint nem sikerült pontosnak lenni.

Tudósok szerint azonban ennek pozitív hatásai is lehetnek: a rendszeresen késők ugyanis azonos személyiségjegyekkel bírnak, mint azok, akik hosszú, boldog és eredményes életet élnek. Aki pontatlan, általában nyugodtabb, kevésbé stresszes életet él – a stresszről pedig jól tudjuk, hogy egy sor egészségügyi problémát okozhat, a magas vérnyomástól a gyengébb immunrendszerig.

A késők optimistábbak is, mint azok, akik görcsösen ragaszkodnak a pontossághoz. Az optimizmus pedig bizonyítottan csökkenti bizonyos daganatos betegségek, a szívproblémák, az agyvérzés és a fertőzések rizikóját. “Aki gyakran elkésik, optimistább, és hajlamos lehet arra, hogy kevésbé reálisan szemlélje a világot, benne az időt. Tényleg azt hiszi, hogy gond nélkül el tud intézni egy csomó mindent hihetetlenül rövid idő alatt. Lehet, hogy évekkel ezelőtt egyszer valóban sikerült ez neki, de az összes többi olyan alkalomról, amikor több időt vettek igénybe a feladatai, egyszerűen elfeledkezik” – állítja Diana DeLonzor időgazdálkodással foglalkozó szakember.

(via)

Ez is érdekelhet: