Gyerek

Természetes módszerek szúnyogcsípésre

A nyáresték kellemetlen velejárója a szúnyogok megjelenése, és a viszkető, duzzadt szúnyogcsípések. A bőrtünetek és a viszketés enyhítésére alkalmazhatunk a gyógyszertárakban kapható krémeket, de kipróbálhatunk néhány természetes módszert is.
2021. Június 22.
Természetes módszerek szúnyogcsípésre (Fotó: Getty Images)

Miért viszket a szúnyogcsípés?

Amikor egy szúnyog megcsíp, speciális szúró-szívó szájszervével szúrja át a bőrt. Miközben szívja a vért, nyálat fecskendez a bőrbe, amire a szervezet bőrduzzanattal és viszketéssel reagál. Néhányaknál ez a reakció enyhe, míg másoknál akár nagyobb területen is kialakulhat bőrduzzanat, ami fájdalommal és bőrpírral is járhat.

Mit érdemes tenni a csípés után?

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) a szúnyogcsípés kezelésére a következőket javasolja:

  • Mosd le a területet szappanos vízzel.
  • Jeges borogatással borogasd a területet a duzzanat és a viszketés csökkentése érdekében. A jéggel óvatosan borogasd a csípést, ne hagyd rajta sokáig, mert árthat is a bőrnek.
  • Kend be a csípés területét szódabikarbóna és víz keverékével (1 evőkanál szódabikarbónát keverj ki annyi vízzel, hogy sűrű pasztát kapj), várj 10 percet, majd mosd le.
  • A csípésre használhatsz viszketés elleni krémet is.

Természetes módszerek a csípés kezelésére

A healthline.com is javasol néhány házi praktikát, amellyel megpróbálhatjuk enyhíteni a viszketést.

Zabpehely

A zabpelyhet érdemes kipróbálni bőrirritáció ellen. Ehhez pépet kell készíteni egy tálban, azonos mennyiségű zabpehelyből és vízből. Ezt a pépet egy vékony textíliába kell kanalazni, majd 10 percig ezzel borogatni a szúnyogcsípést. Több szúnyogcsípés esetén inkább próbálkozz zabpelyhes fürdővel: ehhez 1 csésze zabpelyhet köss egy vékony textíliába, majd ezt dobd a fürdővízbe/ezen keresztül folyasd a kádba a vizet.

Méz

A mézről úgy tartják, hogy antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, ezért is használják torokfájás és zúzódások kezelésére is. Egy csepp méz a csípésen segíthet csökkenteni a gyulladást is, és csökkenti a kísértést is, hogy folyamatosan vakarni akard szúnyogcsípést.

Aloe vera

Az aloe vera gélről is úgy tartják, hogy gyulladáscsillapító tulajdonságai vannak, és segíthet a kisebb sebek gyógyításában. A szúnyogcsípés kezeléséhez az aloe verea növény levelének egy kis részét kell felnyitni, és ebből a zselés részt felvinni az irritált területre.

Almaecet

Almaecettel is meg lehet próbálni átmosni a csípést, ez is segíthet enyhíteni a viszketést. Vízzel kevert almaecetes borogatást is kipróbálhatsz.

Bazsalikom

Bazsalikommal is megpróbálhatod bedörzsölni a csípést: ehhez forralj fel 2 csésze vizet, és adj hozzá nagyjából 15 gramm szárított bazsalikomot. Hagyd a keveréket kihűlni, majd egy tiszta textilkendőt márts bele, és finomat dörzsöld át vele a csípést. Alternatív módszer, ha friss bazsalikomleveleket finomra aprítasz, és ezzel dörzsölöd be a csípést.

Hagyma

Egy frissen szelt hagymaszeletet is lehet tenni a szúnyogcsípésre, mert a hagymalé is segíthet enyhíteni az irritációt. Néhány percig hagyd a csípésen, majd alaposan mosd le a bőrterületet.

Kakukkfű

A kakukkfűről is úgy tartják, hogy segíthet a szúnyogcsípés okozta viszketés enyhítésében. Ehhez a friss kakukkfűleveleket kell apróra vágva 10 percre közvetlenül a csípésre kenni. De készíthetsz forrázatot is, amellyel borogatni lehet a csípést, miután kihűlt.

Ha bármelyik módszer csak még inkább bőrirritációt okoz, mindenképpen hagyd abba az azzal történő kezelést, és ha a csípés helyén a tünetek súlyosbodnak, feltétlenül keresd fel az orvost.

Miért nem szabad vakarni?

A szúnyogcsípés okozta viszketést csak súlyosbítja a vakarása, amitől ki is sebesedhet a csípés. A csípés a gyulladás miatt viszket, a vakarás pedig fokozhatja a gyulladást. Továbbá a csípés elfertőződésének kockázata is nő a vakarástól, amitől még jobban viszkethet ez a bőrterület, és még tovább tart a gyógyulása is.

Források: cdc.govhealthline.commedicalnewstoday.com