Terhesség

Terhességi hátfájás: masszíroztassuk vagy ne?

Egy képzett, direkt várandósokra specializálódott masszőr csodákra lehet képes. De vajon biztonságos-e a terhesség alatti masszázs?
2018. Október 18.
Terhességi hátfájás: masszíroztassuk vagy ne?

Masszíroztatni jó: jót tesz a lelkünknek, oldja a stresszt, különböző sérülések rehabilitációjában segít. Terhesség során, ahogy több tanulmány is bemutatta, segíthet a masszázs a terhesség alatt jelentkező alvásproblémák enyhítésében, hangulatjavításban, csökkenti az ödémát. De vajon mennyire biztonságos a masszázs a terhesség alatt?

Először is nagyon fontos, hogy mindig képzett masszőrhöz menjünk, a legjobb ha olyan szakembert keresünk fel, aki direkt kismama masszázsra specializálódott. Ezt ajánlja dr. Mary Rosser, New York-i szülész-nőgyógyász is, aki azt is hozzáteszi, hogy a masszázzsal ajánlatos megvárni az első trimeszter végét. “Az első trimeszter egy kritikus periódus” – mondja. “Sokan nem is érzik igazán jól magukat az első három hónapban.”

Az első trimeszter befejeződésével gondosan kiválasztva a masszőrt, masszíroztathat a kismama, de ragaszkodjunk a svéd masszázshoz. A hasat és a mellkast nem szabad masszírozni, és a mélyszöveti masszázsokat is kerüljük el, mert ezek veszélyt jelentenek a keringésre, a vérnyomásra.

A 22. hét után kerülni kell a háton fekvést, mert nyomás gyakorolhat az erekre, ami nem tesz jót a babának. Ha terhességi magas vérnyomás, ödéma, valamilyen duzzanat tapasztalható, vagy magas kockázatú a terhesség, akkor még a masszázs előtt beszélni kell a kezelőorvossal.

Az ülőidegek masszírozása vagy a kismedencei fájdalom enyhítése a technikával nem mindenkinél válik be, olykor előfordul, hogy a masszázs még ront is a helyzeten – erre hívja a figyelmet dr. Colleen Fitzgerald orvosigazgató, a téma szakértője. A masszázs kiegészítője lehet fizikoterápiás kezeléseknek – teszi hozzá.

Fontos hangsúlyozni, hogy érdemes átbeszélni a kezelőorvossal, ő ajánlja-e, jó ötletnek és biztonságosnak tartja-e a kismama masszázst.

(via parents.com)

Kapcsolódó cikkeink: