Egyéb

Terhességi émelygés, hányás

A normál terhességek 50-80%-ában előfordul terhességi émelygés, hányás a terhesség első trimeszterében. Leggyakrabban az utolsó menstruáció után 5 héttel kezdődik el és a 8-12. héten éri el a csúcspontját.
2012. Július 18.

A 16-18. hét között általában megszűnik, de hozzávetőlegesen a terhességek 5%-ban sajnos a terhesség teljes időtartama alatt fennáll1.

.

A kellemetlen tünet kialakulása egyértelműen a terhességgel hozható összefüggésbe, de a tünetek kialakulása az endokrin-, emésztő-, egyensúly- és szaglórendszer bonyolult összjátékának köszönhető.

Nem magyarázható egyetlen okkal, valószínűleg több tényező együttesen alakítja ki. Szerepet játszik a terhesség alatt megváltozott hormonszint (human chorion-gonadotropin vagy ösztrogén hormonok megemelkedett szintjei), mások pszichés és egyéb hatásokat feltételeznek a tünetek hátterében.

Mivel nem vezethető vissza egyetlen okra, ezért a kezelésére sincs egységes megoldás. Terhesség esetén a kezelést körültekintően kell végezni, hiszen az alkalmazott terápia hatással lehet a magzat fejlődésére is, különösen az első trimeszterben, amikor a legintenzívebb a sejtosztódás, differenciálódás, és a baba fontos fejlődési szakaszon megy át.

Érdemes olyan készítményt választani, ami kifejezetten a terhesek részére összeállított készítmény. Ilyen például az Elevit is, amely klinikai vizsgálat2 alapján javasolt a koraterhesség alatti hányinger hányás csökkentésére ezen kívül fedezi a terhesség időszaka alatt megnövekedett vitamin-, ásványi anyag-, nyomelem-szükségletet is.

A panaszok súlyosbodása esetén súlycsökkenés, vízvesztés, cukoranyagcsere és elektrolit zavar alakulhat ki, ezeket nem szabad megvárni, súlyosabb tünetek esetén orvoshoz kell fordulni.

További információ: www.elevit.hu

Forrás:

1. King TL: Evidence based approaches to managing nausea and vomiting in early pregnancy, Journal of Midwifery and Womens Health (2009.) Vol. 54, No. 6. Pp.430-444.

2. Czeizel E, Dudás I: The effect of periconceptional multivitamin-mineral supplementation on vertigo, nausea and vomiting in the first trimester of pregnancy, Arch. Gynecol. Obstet. (1992) 251; 181-185)

Az Elevit filmtabletta vény nélkül kapható gyógyszer!

Forgalmazó: Bayer Hungária kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!