Gyerek

Tanítsd meg felismerni a gyermeknek az érzelmeket

Próbáld ki ehhez a következő módszereket.
2020. Szeptember 22.
Tanítsd meg felismerni a gyermeknek az érzelmeket (Fotó: Getty Images)

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező gyerekek a kutatások szerint kedvesebbek, boldogabbak, és sikeresebbek, írja a Smart Parenting.

Segít, hogy a gyermek jól kijöjjön másokkal. Ha a gyermek képes felismerni az érzéseket, és jobban eligazodik ezekkel kapcsolatban, jobb kapcsolatot ápolhat a családtagjaival, kortársaival. Ez segít fejleszteni az empátiát, és abban is, hogy te magad közelebb kerülj a gyermekedhez.

Segít jobban megbirkózni a problémákkal. Ha jobban megérti az érzelmeket, az segíti a gyereket abban is, hogy jobban tudja, mit tegyen, ha kihívással néz szembe.

Csökkenti a hisztik valószínűségét. A hiszti oka lehet, hogy a kisgyermek nem tudja, hogyan fejezze ki az érzelmeit. Ha segítesz neki megtanulni azonosítani, mit érez, szavak vagy képek segítségével megpróbálhatja elmondani.

Hogyan kezdheted el megtanítani, hogyan ismerje fel az érzéseit?

A következő módszert bárhol és bármikor elvégezheted. Először is válassz ki egy érzelmet, nevezd meg, majd mutasd meg a gyermekednek, hogyan nyilvánulhat meg az adott érzés egy ember arcán, gesztusaiban, testbeszédében.Ha például az izgatottságot, lelkesedést választod, mondd el a gyermekednek, milyen szituációkban érezted ezt az érzelmet, mikor szoktad általában, és nevezz meg olyan helyzeteket, amelyekben szerinted a gyermeked is így érezheti magát. Például ha tudja, hogy mentek játszani a parkba, vagy találkozni fogtok a barátaival.

Ezután mutasd meg, milyen az arcod, ha így érzed magad, milyen a testbeszéded. Mosolyogj, nézz nagyra nyílt szemekkel, esetleg ugrálj fel-le, tapsolj. Ezután kérd meg a gyermekedet, hogy ő is mutassa meg ugyanezt. Ezt a gyakorlatot kipróbálhatod bármilyen érzéssel.Segíthet olyan könyvek olvasása is, amely jobban elmagyarázza az érzéseket, de le is rajzolhatod az érzelmeket, vagy akár bábokkal elő is adhatod neki. De természetesen abból tanul a legtöbbet a gyermek, amit a szülőtől lát mintaként, így az érzelmekről is többet fog tudni abból, amit lát, mint abból, amit elmondasz neki.Kérdezd meg gyakran, hogy érzi magát – ez segít őt megerősíteni abban, hogy az érzései  számítanak, fontosak.Forrás: smartparenting.com