Kisgyerek

Szülői kiégést okoz a nonstop szülőség?

Ofra Obejas, szociális munkás mesélt arról, hogy a tanácsadásokon gyakran találkozik olyan szülőkkel, akik egy pillanatra sem tudnak kiszakadni a szülői szerepből.
2020. Január 26.

Elmondása szerint gyakori, hogy a szülők a telefonjukat minden rezdülésnél megnézik a terápiás ülésen, mondván, hátha a gyerekük keresi őket. – Az okos eszközök még akkor is lehetővé teszik, hogy a szülők technikailag egy pillanatra se legyenek távol a gyerektől, ha éppen egy hasonló ülésen vannak, és a gyermekük tökéletes biztonságban, felügyelet alatt van – mondta el a szakember a Mother.ly internetes portálnak.

A korábbi generációktól eltérően a modern szülők állandóan “bekapcsolva” lehetnek, a csúcstechnológiájú bébiőröktől kezdve a telefonjukon át az okos órákig. Ez segíti a folyamatos szülői jelenlétet, amely a szülőknek nagy fáradtságot okozhat, a gyerekeknek pedig téves üzeneteket küldhet a határaikról.

A The Economist készített egy tanulmányt, amely alapján az amerikai édesanyák kétszer annyi időt töltenek a gyerekeikkel, mint 50 évvel ezelőtt a nők. Ez átlagosan napi 125 perc odaadó szülő-gyermek együtt töltött időt jelent, a munkanapokon is, a mindennapi teendők mellett. Ennek a szakértők szerint az is lehet az oka, hogy az Y-generációsok nagy része azt vallja, hogy igazán szereti a szüleit, és ők is hasonlóan jó szülők szeretnének lenni.

Jó szülők szeretnének lenni, de túlzásba esnek?

Az nagyon jó dolog, ha a szülők jól érzik magukat a szülői szerepben, és büszkék is erre. Azonban sokan úgy gondolják, hogy a túlzott szülői kontroll és irányítás azért van, hogy gyermekeik sikeresek és boldogok legyenek. – Ettől úgy is érezhetik magukat, hogy saját idejüket is feláldozzák a gyerekek érdekében, de közben nem közvetlen, minőségi időt töltenek el együtt – magyarázta Obejas. A szülők érzelmi-szellemi kapacitása ettől jelentősen kiürül, és ha a gyereknek valódi figyelemre lenne szüksége, ők mégis azt érezhetik, hogy már eleget adtak.Még ha nem is klasszikus helikopterszülőkről van szó, akkor is problémás lehet, ha a szülő folyamatosan figyeli a gyermeket a technika adta lehetőségek segítségével. Természetesen nem azt javasolják a szakemberek, hogy hagyjuk a gyermeket sötétedésig egyedül barangolni, de a folyamatos megfigyelés sem jó – túlzott stresszhez vezethet, és túlzott “őrködésre” a gyermek felett, főként, ha már idősebbek. – Ettől a szülőség egy olyan munkához kezdhet hasonlítani, amelyben egy perc szünet sincs – mondta el Jasmin Terrany, A különleges anya: útmutató az élet legfontosabb feladatához című könyv szerzője.Az anyukáknál ez az anyai kapuőrzés felé is vezethet, amely azt jelenti, hogy még akkor sem nyugodtak, ha például az apuka vagy a nagymama vigyáz a gyerekekre, mert úgy gondolja, csak ő képes rendesen elvégezni a szülői feladatokat. De még ha kellemetlennek is érzik, a szülőknek az a legegészségesebb, ha időnként képesek átadni az irányítást a párjuknak, vagy a nagyszülőknek, hogy egy kicsit ki tudjanak kapcsolni. Nem szabad bűntudatot érezni azért sem, ha egy kis időt fordít a szülő magára, hiszen ezzel a gyermeknek is példát mutat az öngondoskodás fontosságáról, és ha ezután pihentebb lesz, és jobban érzi magát, abból az egész család profitálni fog.

A mindig online állapot is rontja a minőségi időt

Az, hogy mindig jelen vagyunk, valójában nehezíti, hogy ténylegesen, offline állapotban is ott legyünk. Az okos eszközökön ugyanis nem csak a gyerekeket, de a munkahelyi emaileket, a közösségi médiát, stb. is folyamatosan ellenőrizni lehet. A gyerekeknek szüksége van arra, hogy a szülők ténylegesen ott legyenek nekik. – Szükségük van arra, hogy anya és apa ott legyen velük, beszélgessenek, játszanak. Ez lehetetlen, ha közben a telefont is folyamatosan előveszik – magyarázta Tom Kersting, pszichoterapeuta. Éppen ezért érdemes szabni egy határt, hogy hányszor néz rá az ember a telefonjára – például óránként egyszer, és ha a gyermekkel van, akkor jó erről őt is figyelmeztetni.Ha pedig végre jut a szülőnek egy kis saját ideje magára, amíg más vigyáz a gyerekre, akkor a bébiszittert meg lehet kérni, hogy csak akkor telefonáljon, ha tényleg vészhelyzet van, és lehet blokkolni a bárki mástól érkező hívásokat arra az 1-2 órára.A cikk forrása: mother.lyKapcsolódó írásaink: