Terhesség

Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ Nonprofit Kft. és Egyetemi Oktató Kórház

A miskolciak már megszokták, mi mégis örömmel üdvözöljük: a Semmelweis-kórház szülészete idén újra elnyerte a bababarát kórház címet.
2010. Október 03.

– Büszke vagyok arra, hogy sem orvosból, sem szakdolgozóból nincs hiány – kezdi dr. Hardonyi András osztályvezető főorvos. – Jól képzett, humánus, empatikus szülésznők segítik világra a kisbabákat, az apák jelenléte már-már természetes, de a dúlák nyújtotta segítségtől sem zárkózunk el, bár erre még alig volt igény.

Nagy hagyománya van a szülési fájdalomcsillapításnak: a szülészek nagy része képes alkalmazni a gerincközeli érzéstelenítést. A bordásfal és a labda igencsak megkönnyíti a vajúdást, akárcsak a séta, a nyújtózkodás és a homeopátiás szerek, melyeket orvossal egyeztetve szabad alkalmazni. Erre már a havonta egyszer megrendezett “Nyitott szülőszoba, nyitott osztály” programon felhívják a figyelmet. Császármetszésnél az apa is bent lehet a műtőben. Kiemelés után az újszülött arcát az édesanya arcához érintik, ellátás után az édesapa dédelgetheti, majd a 24 órás őrzőben segítik a nővérek az első szoptatást. Itt még az is előfordul, hogy először szülő nő faros babát “hagyományos úton” hozzon világra, ellentétben az országosan elterjedt rutinnal, ami egyértelműen a császármetszést helyezi előtérbe. Ritka, válogatott esetekben faros ikerszülés is lehetséges.

Hüvelyi szülésnél a kisbaba azonnal a mamája hasára kerül, egy órát összebújva töltenek. A babát már a szülőszobán mellre teszik, ebben a csecsemősnővérek segítenek. A gyermekágyas szobák minden igényt kielégítenek, de választható egyágyas VIP-kórterem is. Az egyágyas szoba díját távozás után, csekken lehet befizetni. Az osztályvezető elárulja, hogy éppen folyamatban van a tágas családi szoba kialakítása, ahol majd papa, mama és a testvérek is bent lehetnek.

Gulyás Barbara kisbabája nemcsak szopizni,

de aludni is nagyon szeret

Fotó: Haralambidou Anthoula- A mai kismamák számára fontos szempont, hogy a szülészeti intézmény megfelelő felszereltséggel rendelkezzen, a személyzet pedig hozzáértésről, empátiáról tegyen tanúbizonyságot – mondja az osztály vezetője. – Éppen ezért szeretnénk még többet nyújtani az újszülöttellátás terén, terveink között szerepel egy újszülött intenzív centrum (NIC) kialakítása.

Dr. Erényi Réka újszülöttgyógyász főorvos fontosnak tartja a bababarát elvek alkalmazását. A 24 órás együttes elhelyezés kedvez az igény szerinti szoptatásnak. Vizet, teát, tápszert kizárólag orvosi javaslatra kaphatnak az újszülöttek, az osztályon nincsenek tápszerreklámok.

Tények, adatok

  • A kórházban 1998 gyermek született 2009-ben.
  • A császármetszés aránya 25 százalék.
  • Hat egyágyas szülőszoba van.
  • 14 gyermekágyas szoba várja az édesanyákat, ezek 2-4 ágyasak.
  • Szülésznőválasztás lehetséges.
  • A terhesgondozás a rendelőintézetben és a védőnői körzetekben történik.
  • Terhespatológia van.
  • Koraszülöttosztály nincs.
  • A gyermekágyas kórtermekben nem lehet látogatni.
  • Minden kórterem 24 órás rooming-in rendszerben működik.

Forrás: Kismama magazin