Baba

Szülés utáni éjszakai izzadás

Ha a baba születése után azt tapasztalod, hogy úgy izzadsz, mintha lefutottál volna egy maratont, még akkor is, ha nyugodtan ülsz, akkor egy gyakori tünetről, a szülés utáni izzadásról lehet szó.
2020. November 16.
Szülés utáni éjszakai izzadás (Fotó: Getty Images)

Ez a jelenség teljesen normális, és gyakrabban fordul elő alvás közben – ezt nevezzük éjszakai izzadásnak.

Mi az oka az izzadásnak?

A terhességi hormonok a felelősek a jelenségért, amelyek arra késztetik a szervezetet, hogy szabaduljon meg minden olyan extra folyadéktól, amelyre a terhesség alatt a magzat táplálásához volt szükséged. Az izzadás idővel magától elmúlik, amint az extra víz távozik a szervezetből, és a hormonszintek is visszaállnak a normálisra.

Mit lehet tenni, hogy enyhítsd a kellemetlenséget?

A következő dolgokkal érdemes próbálkoznod, hogy komfortosabban érezd magad, akár éjszaka, akár nappal jelentkezik az izzadás.

  • Győződj meg róla, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztasz. Ébredés után kiemelten figyelj oda a folyadékbevitelre! Ha szoptatsz, ez különösen fontos. Ha a vizeleted bő mennyiségű, halványsárga színű, akkor valószínűleg kellően hidratált vagy, de ha kevés, és sötétebb színű, az dehidratáltságot jelezhet.
  • Tegyél puha törülközőt a párnádra, hogy felszívja a nedvesség egy részét, a matracot pedig vízálló matrachuzattal védheted meg.
  • Viselj laza, könnyű ruhát nap közben és éjszaka, válassz inkább pamutból készült és nem műszálas darabokat, vagy aludj ruha nélkül.
  • Vedd lejjebb a fűtést, szellőztess!
  • Használj natúr hintőport, hogy felszívja a nedvességet, és hogy ne legyenek kiütéseid az izzadástól.
  • Ha lázasnak érzed magad, mérd meg a hőmérsékleted! Ha 38 °C fok felett van, akkor beszélj az orvosoddal a tüneteidről.

Ne feledd: az izzadás normális a baba születése után, és várhatóan néhány héten belül alábbhagy. Ha aggódsz a tünetek miatt, beszélj az orvosoddal!

Forrás: whattoexpect.com