Baba

Szülés utáni depresszió idővonal – mikor kezdődik és mennyi ideig tarthat?

Szakértők veszik végig, hogy a szülés utáni depresszió tünetei mikor jelentkezhetnek az újdonsült szülőknél és meddig tarthat. Szülés utáni depresszió idővonal.
2021. Április 26.
A szülés utáni depresszió: mikor kezdődik és mennyi ideig tarthat? (fotó: Getty Images)

Három hónappal első gyermeke születése után Shoshana Bennett kétségbeesetten ment a szülészorvosához, hogy segítséget kérjen. “Ha az élet ilyen lesz, nem akarok többé élni” – mondta neki. 1983-at írtunk, és az orvosi szakma csak korlátozottan értette a súlyos depressziót, amely 7-ből 1 újdonsült anyukát érint. “Nevetett és azt mondta: ‘Minden újdonsült anya így érez. Menj, csinálj valami, hogy jól érezd magad és majd elmúlik” – emlékszik vissza.

Dr. Bennett évekig tartó küzdelme a ma már szülés utáni depressziónak (PPD) nevezett betegséggel arra késztette a gyógypedagógust, hogy visszaüljön az iskolapadba, és pszichológiából doktoráljon. Azóta úttörő szerepet vállalt az anyák mentális egészségének területén, és négy könyvet publikált a témában, köztük a Beyond the Blues: Understanding and Treating Prenatal and Postpartum Depression & Anxiety-t, világszerte előadásokat tart a témában, hogy segítsen a nőknek megbirkózni a hangulatzavar okozta tartós üresség és szomorúság érzésével.

A PPD kialakulásának fokozott kockázatának kitett terhes nők – például azok, akiknek a kórtörténetében már szerepel depresszió, PMS (premenstruációs szindróma) vagy PMDD (premenstruációs diszfóriás rendellenesség) – érdemes odafigyelniük az első jelekre és szem előtt tartaniuk a szülés utáni depresszió megjelenésének átlagos idejét.

Mikor kezdődik a szülés utáni depresszió?

Annak ellenére, hogy a neve mást sugall, a szülés utáni depresszió kezdődhet röviddel a szülés előtt. “Bármilyen tünet, amely a szülés után jelentkezik, kezdődhet már a terhesség alatt is” – mondja Dr. Bennett – vagy akár a szülés után egy évvel is jelentkezhet. “Az én esetemben, amint a méhlepény megszületett, mély, súlyos depresszióba zuhantam”.Bár a PPD-nek nincs egyetlen jól meghatározható oka, a szakértők úgy vélik, hogy a szülést követő ösztrogén- és progeszteronhormonok meredek csökkenése lehet a felelős, ami ugyanúgy elindítja a depressziót, mint a kisebb hormonális változások a premenstruációs hangulati változásokat.Az ACOG, az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma szerint a PPD általában a szülés utáni első 3 hétben kezdődik.

Mennyi ideig tarthat a szülés utáni depresszió?

“Akkor kezdtem el visszanyerni önmagam, amikor a lányom 2 és fél éves lett” – mondja Dr. Bennett. “A hajam újra göndörödni kezdett, és elkezdtem újra érezni az ételek ízét, újra látni a színeket.”A szülés utáni depresszió szakszerű kezeléssel gyorsan javulhat, de általában nem szűnik meg magától. Ha nem kezelik, a PPD hosszú távú állapottá válhat. A kutatások szerint minél hosszabb ideig szenved egy nő a PPD-től a szülés után, annál valószínűbb, hogy krónikus depresszió alakul ki nála. A JAMA Psychiatry című szaklapban 2018-ban közzétett tanulmány szerint a szülés utáni 2 és 8 hónapban súlyos depresszióban szenvedő nők többsége több mint 10 évvel később is a depresszió tüneteit tapasztalta.”Mint minden rendellenességnél, a PPD esetében is minél hamarabb kezelik, annál jobb a prognózis az anya és az egész család számára” – mondja Dr. Bennett.

Szülés utáni depresszió idővonala apáknál

A Pediatrics című folyóiratban megjelent 2014-es tanulmány szerint az apák 5-10 százaléka szenved szülés utáni depressziótól. Ezt okozhatja az alváshiány és számos más tényező, “de nyilvánvalóan nem a reproduktív hormonok, mint a nőknél ” -, mondja Bennett. Dühöt, visszahúzódást, valamint a túlterheltség vagy elhanyagoltság érzését eredményezheti.”A PPD nagyon is kapcsolati jellegű, ahogyan a párokat érinti” – mondja Brandon Eddy, Ph.D., házasság- és családterapeuta, a Nevadai Egyetem adjunktusa. A National Institutes of Health kutatása azt mutatja, hogy azok a férfiak, akiknek a partnere PPD-ben szenved, nagyobb valószínűséggel szenvednek maguk is PPD-ben, 24-50 százalékkal nagyobb arányban tapasztalják meg.”Az első néhány hét mindkét szülő számára komoly alkalmazkodással jár, de ha az emberek ezután még mindig nagyon küszködnek és depressziósak, akkor azonnal kezelésre van szükségük” – mondja Dr. Eddy. “A PPD kezelés nélkül csak rosszabb lesz”.Kapcsolódó: Az apák is lehetnek depressziósok a baba születése után

A megfelelő PPD kezelés megtalálása

Dr. Eddy szerint a PPD leghatékonyabb kezelése a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés kombinációja, de Dr. Bennett szerint azoknak a szülőknek, akik ellenzik az antidepresszánsok szedését, nem szabad, hogy a gyógyszeres terápia lehetősége riassza el őket a segítségkéréstől. “Nem minden betegnek van szüksége gyógyszeres kezelésre” – mondja.Bennett hangsúlyozza annak fontosságát is, hogy olyan szakembert keressünk fel, aki az anyák mentális egészségére szakosodott. “Nincs nagyobb ajándék a gyermeknek, mint egy boldog, egészséges, szülő” – teszi hozzá.(Cikk forrása: parents.com)