Terhesség

Szigorítaná a kormány az örökbefogadást?

Orbán Viktor szerint az azonos nemű párok örökbefogadását illetően "van egy joghézag", amit rendezni kell. Hogy ez pontosan mit jelent, azt egyelőre nem lehet tudni.
2019. Szeptember 17.
Szigorítaná a kormány az örökbefogadást? (fotó: iStock)

Májusban a kormány közleményt adott ki: Magyarország Kormánya azt tartja fontosnak, hogy mindenki betartsa a hatályos magyar törvényeket. A magyar törvények szerint Magyarországon a család egy férfi és nő együttélése, és a magyar törvények szerint egynemű párok nem fogadhatnak örökbe gyereket. A közleményt az Index érdeklődésére adta ki a kormány, a lap arról érdeklődött, hogy mi a miniszterelnök álláspontja a melegek egyenjogúságáról.

A kötcsei piknik miniszterelnöki beszédének egyes elemei kiszivárogtak: Orbán Viktor szerint az azonos nemű párok örökbefogadását illetően “van egy joghézag”, amit rendezni kell – írja a 24.hu. Hogy ez pontosan mit is jelent, azt egyelőre nem lehet tudni, de a kormány hagyományos családmodell kommunikációja azt sejteti, hogy szigorítás jöhet.

Magyarországon ugyanis jelenleg tilos figyelembe venni az örökbefogadó szexuális orientációját. Azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe gyereket, ugyanakkor ha a pár egyik tagja lesz csak örökbefogadó, akkor mivel nem lehet rákérdezni a szexuális orientációra, így végeredményben lehet azonos nemű párnak is örökbefogadott gyermeke, persze ebben az esetben a pár másik tagja nem lesz a gyermek törvényes szülője.

A 24.hu cikke felidézi az Equaldex gyűjtését: jelenleg a világ 26 országában illegális, ha azonos nemű párok fogadnak örökbe, 44 országban jogszerűnek számít. Magyarország a két halmaz között helyezkedik el, de ez a helyzet a világ országainak többségében, a gyűjtés szerint 152 államban.

Ausztria, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország vagy épp Spanyolország engedélyezi a meleg pároknak az örökbefogadást, csakúgy, mint Ausztrália, Kanada, Argentína és Brazília is. Az Egyesült Államok ötven államának többségében is engedélyezett, de például Kansasban, Ohióban és Floridában a magyarhoz hasonló szabályozás van érvényben.

Általában elmondható, hogy a nyugati országokban az örökbefogadás során nem vizsgálják az örökbefogadó szexuális orientációját. Ha az Orbán-kormány a szóban forgó joghézagot úgy akarja megszüntetni, hogy házassághoz vagy esetleg heteroszexuális orientációhoz köti az örökbefogadást, az újabb komoly jogállami vitákat indíthat el.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu