Terhesség

Szelíden a székrekedés ellen

Hiába a legszuperebb magzatvédő vitamin vagy a dietetikus által összeírt megaétrend, ha a belek nem megfelelő működése miatt nem szívódik fel jól a táplálék. Sajnos sok kismama már az első trimeszterben szembetalálhatja magát a székrekedéssel.
2011. November 13.

Szelíden a székrekedés ellen

Általában a magasabb terhességi hormonszintet, a méh méretét és a simaizmok ellazulását okolják a terhesség alatt oly gyakori székrekedésért. A természetes segítségek közül azonban nagyon kevesen ismerik az útifű maghéját.

Az útifű magjának héja nem tartalmaz kalóriát, nem szívódik fel, teljesen természetes, így a várandósok is biztonsággal használhatják, akár hosszú távon is. A maghéj olyan oldható rostanyag, mely vízzel érintkezve saját tömegének hússzorosára dagad. Így lágy, zselés anyaggá válik, mely egyfajta természetes duguláselhárítóként működik, segítve ezzel az emésztést. A többi hasznos rosttal ellentétben, amilyen például a búzakorpa is, az az előnye, hogy nem dörzsöli ki a bélfalat, így az érzékenyebbek is élhetnek áldásos hatásával.

A hashajtó teákkal szemben pedig az a fantasztikus benne, hogy nem okoz kellemetlen görcsöket. Egyetlen hátránya, hogy hozzá kell szokni: darabossága miatt kicsit nehezebb lenyelni. Ám mivel általában már másnapra eredményt produkál, könnyű megbarátkozni vele.

Így használd: reggel és este étkezés előtt 2 deci vízbe tegyél egy evőkanál maghéjat, és amilyen gyorsan csak tudod, idd meg. Nem szabad sokáig gondolkodni, mert különben kocsonyás zselévé áll össze a massza, amit még nehezebb lenyelni. Ezután még egy pohár tiszta vizet igyál meg. Nagyon fontos, hogy a nap folyamán legalább két liter tiszta vizet igyál, hogy segítsd a maghéj munkáját!

További tippek székreledés ellen:

– Igyál reggel tejeskávét éhgyomorra!

– Keverj magadnak reggeli müzlit a következőkből: nyers gyümölcs, zabkorpa, zabpehely, natúr szójajoghurt vagy natúr joghurt, egy evőkanál lenmag, két szem aszalt szilva apróra vágva

– Sétálj tempósan minden étkezés után legalább fél órát, húsz percet!

Kapcsolódó cikkeink székrekedés témában:

Forrás: Kismama magazin