Kisgyerek

Szájfájás

A szájfájásnak sokféle, igen kellemetlen változatai is vannak a gyerekeknél. Íme a leggyakoribbak!
2007. November 11.

Szájgyulladás

Az ajkak és a szájzug gyulladását, berepedését több tényező okozhatja. Ilyen lehet a száj állandó nyalogatása, nyálfolyás, vagy valamilyen fertőzés, esetleg vitaminhiány. Kezelésére az orvos rendszerint valamilyen közömbös, zsíros kenőcsöt, fertőzés esetén ecsetelőt javasol. Lassan gyógyul, gyakran kiújul, de az evést nem szokta akadályozni.

Szájfájás

Egészen más a helyzet szájgyulladás esetén, amikor a nyelés, rágás igen erős fájdalmat okozhat. Sokszor a saját nyálát sem tudja lenyelni a kisgyerek. A kicsurgó nyál közvetítésével tovaterjedhet a fertőzés, és a száj körül a bőrön, a szem környékén vagy ujjszopás esetén a kezén is észlelhetjük a kifekélyesedő hólyagokat.

A betegség többnyire hirtelen kezdődik, de egy-két napos láz, nyugtalanság is megelőzheti. Csak ezután jelennek meg a nyelven, a nyálkahártyán, a szájpadláson, a fogínyen, és a nyelv alatt a kisebb-nagyobb fájdalmas hólyagok, melyek kifekélyesednek, vérezhetnek. Olykor hólyagok helyett sárgásfehér lepedékes foltokat, úgynevezett aftákat láthatunk ugyanezeken a helyeken. A láz magasra szökhet, akár a 40C°-t is elérheti.

A kisgyermeknél rossz szájszagot érzünk, a környéki nyirokcsomók is megduzzadnak. A betegség egy-két hétig tart, majd megszűnik a láz, és az afták is eltűnnek. A kiváltó ok többféle lehet: ételallergia, gyógyszerallergia, herpesz vagy egyéb vírusfertőzés. A láz és a fájdalom csillapítására a gyötrelmes nyelés miatt inkább kúpot használjunk. Az afták ecsetelése fájdalmas, gyógyító hatása nincs, éppen ezért felesleges. A kamillás szájöblögetés segíthetne, de erre a kicsik még nemigen képesek.

Kínáljuk a kis beteget hűs, langyos italokkal, könnyen lenyelhető ételekkel, például tejbegrízzel, lágy tojással. Étkezések előtt helyi hatású érzéstelenítőt adhatunk, hogy legalább inni tudjon. Amennyiben sem enni, sem inni nem hajlandó, átmenetileg infúziós táplálásra is szorulhat. Antibiotikumot csak igen súlyos esetben, a felülfertőződés megakadályozására szokott adni az orvos.

Szájsérülések

Nagy az ijedtség, ha a gyerek elesik, és ömlik a szájából a vér, de szerencsére általában nincs olyan nagy baj. Az ajkak és a nyelv érhálózata igen sűrű, és sérülés esetén a nyálképződés is fokozódik, ezért olyan bőséges a kifolyó vér. Először is hideg vizes zsebkendővel törüljük le a gyerek arcát. Fontos, hogy megállapítsuk, mi is történt, ezért nyugtassuk meg, hogy a szájába nézhessünk. Ha az ajkak repedtek fel, hűsítsük törülközőbe csavart jégkockával.

Az ajkakon és a nyelven lévő sérülések maguktól is hamar gyógyulnak, ám ha egy kis darabka levált vagy lóg, valószínűleg vissza kell varrni, ezért menjünk sebészetre. Fogorvoshoz kell fordulnunk, ha kitört egy fog, ha elváltozás látható a fogsoron. Vigyük magunkkal a letört darabkát nyállal átitatott gézdarabkában vagy zsebkendőben. Minél előbb odaérünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy sikerül a fogat, fogdarabkát visszaültetni. Ez elsősorban maradó fogaknál fontos. Akkor is fogorvoshoz kell mennünk, ha a gyerek nem tudja rendesen összezárni a fogsorát, mert előfordulhat, hogy eltört az állkapocscsont.

Aftás szájgyulladás

A száj belső nyálkahártyáján egy vagy több fájdalmas kimaródás jelenik meg. A seb sárgás, széle kicsit kiemelkedik, körülötte vöröses színű a nyálkahártya. Néha kimerültség, láz és nyirokcsomó-duzzanat is kísérheti a tüneteket. Egyetlen afta is komoly fájdalmat okozhat, ha azonban a gyerek egész száját ellepik, nehezére eshet az evés és az ivás. Vírusok okozzák, ezért antibiotikumos kezelésnek nincs értelme.

Kezdődhet hirtelen, de megelőzheti egy-két napos láz, nyugtalanság, és csak ezután észlelhetők a szájnyálkahártyán az elváltozások. A nyelven, a száj belső nyálkahártyáján, a szájpadon, az ínyen, nyelv alatti nyálkahártyán kisebb-nagyobb fájdalmas hólyagok jelentkeznek, melyek kifekélyesednek, vérezhetnek, illetve sárgásfehér lepedékes foltok, úgynevezett afták észlelhetők. Rendszerint magas akár 40°C fokig is felszökő lázzal jár. A fájdalom miatt a gyermek nem tud enni, sokszor még a saját nyálát sem képes lenyelni. A kicsurgó nyál, vagy, ha szopja az ujját, a kéz mellet lecsurgó nyál következtében a fertőzés tovább terjedhet, és a száj körül a bőrön is észlelhetjük a kifekélyesedő hólyagokat.

Előfordulhat – főleg kisebb gyermeknél – hogy a szem környékét is megfertőzi a nyál. A fájdalom miatt a kisded igen nyűgös, rosszkedvű. Kellemetlen szájszaga van, a környéki nyirokcsomók megduzzadnak. A betegség egy-két hétig tart, majd megszűnik a láz és az afták is eltűnnek. A kiváltó ok többféle lehet: ételallergia (ilyenkor nem kísérőtünet a láz), gyógyszerallergia, fertőzés stb. A fertőzések közül leggyakoribb a herpes- illetve adenovírus okozta fertőzés. Ellenszere nincs, csak tüneti kezelés jöhet szóba. Igen fontos a láz és a fájdalom csillapítása, főként kúppal, hiszen a nyelés nehézséget okoz.

Étkezések előtt helyi hatású érzéstelenítőt szokott ajánlani az orvos. Az afták ecsetelése fájdalmas, gyógyító hatása nincs, éppen ezért felesleges. A kamillás szájöblögetés segíthet, de erre a kis gyermek általában nem képes. Ilyenkor a hűs, langyos italok, könnyen nyelhető ételek ajánlottak, például a lágy tojás, tejbegríz, hideg kefir, joghurt. Súlyosabb esetben előfordulhat, hogy a felülfertőzések megelőzése érdekében antibiotikum adására kényszerülünk. Megeshet, hogy a kisgyermek fájdalmában sem enni, sem inni nem hajlandó, ezért átmenetileg infúziós táplálásra is szorulhat.

Ha gyakran sebes a kicsi szája

Szeles időben könnyen kipirosodik a kisgyerek szája, különösen, ha nyalogatja is. A kellemetlenséget megelőzhetjük, ha levegőzés előtt bekenjük a kisgyerek száját íztelen és szagtalan lanolinnal (patikában kapható gyapjúzsír). A már kipirosodott terület kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben, a bőr megreped, felülfertőződhet. Az ajkak körüli bőrt kenjük be alvás idejére hámosító kenőccsel, ezzel elősegítjük a sebgyógyulást. A sok apró piros pont gombás fertőzésre utal, ilyenkor forduljunk bőrgyógyászhoz, és az általa rendelt krémet használjuk. Ha a kisgyerek cumival a szájában beszél, kicsorog a nyála, és a cumi műanyag karimája alatti meleg, nedves terület remek táptalajt kínál a gombának. Inkább tereljük el a kicsi figyelmét a cumizásról. Töröljük minél gyakrabban szárazra a száját, és minden alkalommal kenjük is be, ezzel is biztosíthatjuk a bőrfelület védettségét.

Ha a kisgyerek ruházatának nyakán lévő húzózárat szopogatja, és szája körül vöröses a bőr, nikkelallergiára is gyanakodhatunk.

Bacik a szájban

Gyomor-bélrendszeri betegségek idején gyakran tapasztaljuk, hogy a gyerek nyelvén vastag, szürkésfehér lepedék jelenik meg. Akkor is előfordulhat ilyesmi, ha a kicsi egyszerűen csak lázas, vagy mandulagyulladása van. A lepedék megjelenését többnyire rossz lehelet és kellemetlen szájíz is kíséri. Oka valószínűleg az, hogy a száj megszokott bakteriális egyensúlya felborul (éppen a folyamatban levő lázas betegség miatt), s elszaporodnak azok a kórokozók, amelyek a kellemetlen szagot okozó bomlási folyamatokért felelősek.

Mit tehetünk? Fogmosáskor dörzsöljük le a fogkefével a kisgyerek nyelvét is, már amennyire engedi. Kérdezzük meg tőle, milyen hosszúra tudja kinyújtani!Főzzünk borsmentateát, hűtsük be, és kínáljuk ezzel az édesítetlen főzettel a gyereket.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Kismama magazin