Kisgyerek

Országos hiány a bárányhimlő elleni oltásból

Több hete hiány van a varicella elleni oltóanyagból. Az egyik vakcina gyártója közleményt adott ki, hogy tisztázza a helyzetet.
2019. Szeptember 20.
Az egyik bárányhimlő elleni oltóanyagból hiány lépett fel

Fontos tudni, hogy itthon alapesetben bárányhimlő ellen ajánlott védőoltásként két gyártó oltóanyaga van jelen a patikákban: a Varivax (MSD) és a Varilrix (GSK). Ahogy arról több médium is beszámolt, sokan nem jutottak hozzá a bárányhimlő elleni oltóanyaghoz. A szülői jelzéseket részben megerősíti az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszerbiztonsági Intézet) rendszere, amelyben a Varilrix nevű anyagnál hiányt jelez. Előre láthatóan a helyzet december végéig nem változik. Azonban a Varivaxnál nincs jelzés, holott ezzel a vakcinával kapcsolatban is érkeztek hiányra vonatkozó visszajelzések szülőktől, gyógyszertáraktól. Elmondásuk szerint a Varivax igényt is már hetekkel előre jelezni kell ahhoz, hogy a megfelelő időpontban rendelkezésre álljon a vakcina.

Az MSD Pharma, a Varivax gyártója közleményében az OGYÉI rendszerében látható tényt erősítette meg: “A Varivax (MSD) vakcinából raktárainkban megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a piaci igények kiszolgálására; bízunk benne, hogy a megnövekedett igénynek nagykereskedő partnereink is meg tudnak felelni és a patikák ellátása problémamentesen történhet.”

Szeptember óta már ingyenes bizonyos korosztálynak a bárányhimlő elleni oltás

Kevesen tudják, hogy világszerte évente 4,2 millió szövődményes fertőzést és 4200 halálesetet okoz a bárányhimlő. Számos országban már évek óta kötelező a bárányhimlő elleni oltás, aminek köszönhetően nagyjából 90 százalékkal csökkenthető a megbetegedések száma. Idén szeptembertől Magyarországon is az oltási rend keretében, kötelező jelleggel kapják a varicella (bárányhimlő) elleni oltást a 13-16 hónap közötti kisgyerekek, ami a két fenti oltás közül a Varivax (MSD) oltóanyagot takarja. A cél a korai vakcinálással az, hogy a gyermek még közösségbe kerülés előtt védettséget kapjon, megelőzve ezzel az óvodában, bölcsikben, sulikban tomboló bárányhimlő járványokat.