Baba

Nők 40 program: nagyobb életteret a nagymamáknak

A kormány célja, hogy minél több nő élhesse meg a nagymamaság szépségeit, és aktívan jelen lehessen a családok életében, ezt segíti a Nők 40 program is - mondta az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
2018. Július 16.
Nők 40 program: nagyobb életteret a nagymamáknak

Novák Katalin emlékeztetett, a Nők 40 program 40 év szolgálati idő után, még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt lehetővé teszi a nők nyugdíjba vonulását, ezzel pedig “visszaadják a családoknak a nagymamákat”.

A lehetőséggel már 222 ezren éltek, és a jövőben is igénybe lehet majd venni – fűzte hozzá.

Az államtitkár arról beszélt, hogy a vakáció 11 hete komoly kihívást jelent a szülőknek, és ilyenkor nagy szerephez jutnak a nagymamák és a nagypapák. A nagyszülők és unokák együtt töltött ideje alatt pedig a gyakorlatban is megjelenik a generációk közötti együttműködés – tette hozzá Novák Katalin.

Kiemelte, a kormány célja, hogy minél több nő élhesse meg a nagymamaság szépségeit, és aktívan jelen lehessen a családok életében, hiszen a többgenerációs családok óriási értéket képviselnek, a nagyszülőkkel eltöltött idő pedig életre szóló tapasztalat és ajándék.

A kormány a választások után a népességfogyás megállítását tűzte ki egyik fő céljának, több kutatás is azt támasztja alá, hogy a gyermekvállalási kedv több tényezőtől is függ, de azokban az országokban születik több gyerek, ahol a nőket támogatják abban, hogy visszamenjenek dolgozni, ha azt szeretnék, támogatják a rugalmas munkaformákat, biztosított a minőségi bölcsődei szolgáltatás, ahol az apák is kiveszik a részüket a gyermekgondozásból és a háztartási munkából, és ahol abban támogatják a családokat, ahogyan ők szeretnének élni kisgyermekkel.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/babaszoba.hu