Terhesség

Nem lehet előtörleszteni a babaváró hitellel

Nem lehet majd a korábban felvett hiteleket előtörleszteni a babaváró támogatással. Eddig arról volt szó, hogy szabad felhasználású a hitel.
2019. Június 24.
Nem lehet előtörleszteni a babaváró hitellel

Felmérések szerint a babaváró hitelre jogosult kismamák 35-40 százaléka már korábban eladósodott. A július elsejétől igényelhető babaváró támogatást azonban nem lehet majd a korábban felvett hitelek előtörlesztésére fordítani – írja az Index, a hvg.hu nyomán. Ez derül ki a Pénzügyminisztériumból a bankoknak kiküldött irányelvek alapján. Ez azért meglepő. mert korábban arról volt szó, hogy a babaváró hitel szabad felhasználású lesz.

Valószínűleg sokan kalkuláltak úgy, hogy a jelenlegi, magasabb kamatozású hiteleiket váltják ki az államilag támogatott kölcsönnel.

A City Hitelbróker ügyvezetője, Vajnági Richárd a hvg.hu-nak elmondta, hogy azok, akik például lakáshitellel rendelkeznek, átlagosan havi 50-70 ezer forintos törlesztőrészletet fizetnek, így ezzel az érintettek számára átlagosan felére, vagyis mintegy 5 millió forintra csökken az az összeg, amelyet babaváró támogatásként igényelhetnek és szabadon elkölthetnek.

A lehetséges 10 millió forint kölcsön felvételét (amelynek legfeljebb havi 50 ezer forint lehet a törlesztő részlete) korlátozza az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató, azaz az alacsonyabb jövedelműeknek nem feltétlenül van akkora keresete, hogy a bankok jóváhagyják a teljes összeg felvételét. Így a korábbi hiteleket nem tudják kiváltani a kismamák, mert így a törlesztő részletek összeadódnak, és együtt érhetik el a teljes jövedelem legfeljebb 50-60 százalékát, annak megfelelően, ahogy azt a jogszabály meghatározza.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu