Gyerek

Nem jó a kötelező munkaszombat a gyerekeknek

Decemberben a gyerekeknek a 17 tanítási napra mindössze két pihenőnap jut. Két egymást követő szombaton is iskolába kell menniük a gyerekeknek. A téli szünet napjait kell ledolgozniuk.
2019. December 05.
Nem jó a kötelező munkaszombat a gyerekeknek (fotó: iStock)

Nagyon jó lenne, ha nem sugalmaznánk ilyen üzenetet már gyerekkorban, hogy a “tömbösített pihenés” annyit ér, mintha rendszeresen pihennénk. Ez nincs így – Gyurkó Szilvia gyerekjogász, a Hintalovon Alapítvány alapítója szerint óriási hiba a gyerekeket is berendelni a két decemberi munkaszombaton az iskolába – írja a hvg.hu.

Decemberben tehát két szombaton is iskolába kell menniük a gyerekeknek: le kell dolgozni előre a december 24-ét és a 27-ét. Ez azt jelenti, hogy 17 darab tanítási napra mindössze két darab pihenőnap jut.

Most tekintsünk el attól, hogy az advent időszakában egyébként ezeken a szombatokon a felnőttek mennyire hatékonyak vagy nem hatékonyak a munkahelyükön, és, hogy a megcsonkított hétvégéik miatt valószínűleg lóhalálában fognak beesni a karácsonyfa alá 24-én, és koncentráljunk csak a diákokra. Mert a gyerekekkel talán még nagyobb kitolás a szombati munkanap – hívja fel erre a figyelmet a WMN-en megjelent írásában Gyurkó Szilvia, gyerekjogász.

A gyerekeknek most szombaton és a következőn olyan hosszú hétvégéket kell “ledolgozniuk”, amelyek eleve beleesnek a téli szünetbe, tehát hivatalosan ezeken a napokon fel sem merül, hogy iskolában kellene lenniük.

Másodszor – folytatja Gyurkó – azt nyilván senki nem gondolhatja, hogy egy hosszabb szünet kiváltja, ha három héten keresztül nem tud egy gyerek rendesen pihenni. Nagyon jó lenne, ha nem sugalmaznánk ilyen üzenetet már gyerekkorban, hogy a “tömbösített pihenés” annyit ér, mintha rendszeresen pihennénk.

Ezek nem vagy-vagy helyzetek. Egyaránt szükség van a hét közbeni, hétvégi pihenésre, és a hosszabb, egybefüggő szabadságokra.

A gyerekjogász azt is írja, hogy sok iskolában biztos lájtos szombatot tartanak, elviszik például a gyerekeket kirándulni, múzeumba, szabad foglalkozást tartanak, vannak igazgatók, akik központilag felmentést adnak a tanítás alól. De vannak iskolák, ahol ez nem megy, és bizony leadják rendesen a tanórákat, akár még dolgozatot is íratnak.

“Mert valójában mindenki tudja, hogy öt napnál sokkal többet teljesítenek a gyerekek: vasárnap délután már általában házikat gyártanak, szombaton meg sokszor különórákon meg korrepetálásokon vannak (főleg a felvételi előtt állók)”.

Ugyan hogy lehet így tényleg lelassulni, megélni az adventi időszakot, és családként jól ráfordulni a karácsonyra? (…) A munka (sokszor) csak látszólagos, az iskola nem gyerekmegőrző, és a szülőknek is joguk van a pihenéshez – írja Gyurkó Szilvia.

Forrás: HVG.hu