Baba

Ne puszilgasd! – figyelmeztet beteg babája fotójával az édesanya

Sajnos a herpesz vírus akkor is fertőz, ha nem aktív, ezért legyünk óvatosak a baba puszilgatásakor! Egy brit anyuka a saját szörnyű tapasztalatairól mesélt.
2018. Szeptember 27.
Hosszú ideig kórházban volt a kisbaba

Egy újszülöttel töltött első pár nap általában a legmeghittebb, ám sajnos egy brit pár számára ez a békés és idilli időszak viszonylag rövidre sikerült. A 11 napos kisbabájuk ugyanis egyik napról a másikra nem kért több anyatejet, és egyik éjszaka be is lázasodott.

Mikor Lucy Kendall és párja, Jaz Miller berohantak Oliverrel a kórházba, nagyon meglepődtek, mikor kiderült, hogy a kisfiuknak újszülöttkori herpesze van. Miután felvilágosították őket, hogy ez a vírus általában a szülőről terjed át a babára, ha annak ajakherpesze van és úgy ad puszit a gyermekének, Kendall szükségét érezte, hogy a Facebook-on felhívja erre mások figyelmét is, hogy elkerülhessék a bajt.

 Az édesanya képeket is megosztott arról, hogy milyen szörnyű időszakot kellett átélnie a kisbabájának ennyi idősen a kórházban. “Olivert egy fűtött ágyra fektették és oxigént kapott. Mesterségesen táplálták és jó pár kanült kellett elviseljen a kis testében”- meséli.

Szerencsére azonban a kis hős átvészelte a betegséget és hazamehetett a szüleivel, de utána még hónapokig gyógyszereket kellett kapnia és számos orvosi kivizsgáláson vett részt.

“Oliver 21 napot töltött a kórházban, de végre hazaengedtek minket – 6 hónapnyi antibiotikummal és számos előre kijelölt kórházi vizsgálattal egyetemben”- számolt be az édesanya.

Kendall reméli, hogy legalább mások tanulnak az esetükből és nagyon vigyáznak a gyermekük egészségére. “Kérlek titeket, tiszteljétek a babátokat és maradjatok távol tőle, ha herpeszetek van. Nekünk szerencsénk volt! Az esetnek azonban végzetes következményei is lehettek volna. Vigyázzatok az újszülött kisgyermekeitekre!”- figyelmeztet mindenkit a brit hölgy.

Az Amerikai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) szerint az amerikaiak 70%-ánál megtalálható a Herpes simplex vírus 1-es típusa (HSV-1), ami az ajakherpesszel hozható összefüggésbe. Sajnos nem kell, hogy az embernek már előjött, aktív ajakherpesze legyen ahhoz, hogy át tudja adni a vírust a kisbabájának, sokan ráadásul nem is tudnak róla, hogy fertőzöttek. Habár a herpesz nem gyógyítható, gyógyszerekkel jól kordában tartható. A baj csak az, hogy a 3 hónapnál fiatalabb csecsemők immunrendszere még nem képes megbirkózni a herpeszvírussal, így náluk sokkal komolyabb következményei lehetnek a megfertőződésnek. Ha úgy gondoljuk, hogy a kisbabánk elkaphatta a herpeszt, sürgősen keressük fel az orvosunkat! És legyünk óvatosak ebben a kezdeti szülés utáni időszakban a szeretetünk kimutatásával!

(Cikk forrása: thebump.com)

Ezt is érdemes elolvasni: