Baba

Nagy vitát váltott ki a videó, amin az úszásoktató behajította a babát a medencébe

Korábban vírusként terjedt az interneten egy babaúszáson készült TikTok videó, amiben az látszik, hogy az oktató bedob egy 8 hónapos babát a medencébe. De ezzel a technikával nem ért egyet minden gyermekorvos.
2021. Szeptember 16.
Vitát váltott ki a videó, amin az úszásoktató behajította a babát a medencébe (A kép illusztráció. Forrás: Getty Images)

A 8 hónapos Oliver édesanyja, Krysta Meyer osztotta meg a videót, ami a Twitteren is elterjedt, ahol kialakult egy vita a technika körül. Voltak, akik óva intették a többieket ettől a módszertől, míg mások azt állították, hogy ez a technika biztonságos, mert a babák “ösztönösen úsznak”.

Oliver úszóiskolája is reagált a felzúdulást kiváltó videóra: “Az egész előfeltétele annak, amit csinálunk, a biztonság. Megtanítjuk a 8 hónapos gyerekeket a helyzetük felmérésére, és hogy találjanak egy kilépési stratégiát (a vízben). Tudom, hogy őrültségnek tűnik” – idézte a BuzzFeed News-nak adott nyilatkozatot a health.com portál.

A technika célja, hogy megtanítsa a babákat úszni, és hogy annyira komfortosan érezzék magukat a vízben, hogy tudják, hogyan kell biztonságosan reagálni, ha véletlenül beleesnek. A több mint 50 éves módszer mögött álló program, az Infant Swimming Resource (ISR) weboldalán az áll, hogy több mint 300 ezer gyermeket oktattak már, és mintegy 800 dokumentált eset van arról, amikor az általuk tanított készségek életet mentettek.

Mit mondanak a gyermekorvosok?

A health.com gyermekorvosokat is megkérdezett a módszerről. Dr. Gina Posner, a MemorialCare Orange Coast Orvosi Központ gyermekorvosa elmondta, hogy az ISR program által képzett oktatók nem csak úgy a vízbe dobják a babát. “Ez az utolsó vizsga. Megtanítják a babának, hogyan kell a hátára fordulni és lebegni, ha a vízben van”- mondta Dr. Posner, aki szerint ez egy fontos lecke, különösen, ha víz közelben vannak, vagy a családnak van medencéje a kertben.

Dr. Free N. Hess gyermekgyógyász, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) munkatársa elmondta, hogy sok szülő aggodalmát fejezte ki Meyers videója után. “Mi, gyermekorvosok is aggódunk” – mondta.

Dr. Hess az AAP álláspontját ismételte el, és többrétű megközelítést javasolt a fulladás megelőzése érdekében, és megjegyezte, hogy ez az 1-4 éves gyermekek balesetből történt halálának fő oka. A megközelítés olyan biztonsági intézkedéseket tartalmaz, mint a medencék elkerítése, a medence kapujára riasztó felszerelése, a medence fedelének mindig a helyére illesztése, és hogy a gyerekekre mindig figyeljen egy felnőtt. Az úszásoktatás a kirakós egy másik része.

De a videóban bemutatott módszert Dr. Hess nem ajánlja. “Egy csecsemő vagy egy kisgyermek megsérülhet annak az erejétől és amilyen szögben a víz felszínére esik, attól, hogy túl mélyre esik a vízbe, vagy hogy nem tudja a megfelelő időben visszatartani a lélegzetét, vagy nem tudja visszatartani a lélegzetét elég hosszú ideig” – mondta el, és megjegyezte, hogy ez akár növelheti a kockázatát az agy oxigénellátásának csökkenésének, a tüdőgyulladásnak vagy a halálnak. Hozzátette, hogy nem is tartozik a reálisabb forgatókönyvek közé, amikkel a gyermeknek szembe kell néznie a víz közelében, mert a legtöbb baba és gyerek a víz szélén esik a vízbe, nem pedig több méterről. A gyerekek a medencébe gurulhatnak, amikor a közelében másznak, lecsúszhatnak a medence lépcsőjén, álló magasságból tóba vagy más vízbe eshetnek, vagy akár egy vízzel teli kádba merülhetnek.

Az AAP álláspontja, hogy jelenleg nincs arra bizonyíték, hogy az 1 évesnél fiatalabb gyerekek úszásoktatása csökkenti a fulladás kockázatát.