Terhesség

Mostantól ezt a tájékoztató anyagot minden várandósnak meg kell kapnia

A védőnőktől kaphatják meg azt a tájékoztató anyagot a kismamák, amely a szüléssel kapcsolatos fontos támpontokat ad az informált döntéshozatalhoz. A tájékoztatót a szülészeti-nőgyógyászati szakfelügyelő, Dr. Bálint Balázs hagyta jóvá.
2021. Június 21.
Mostantól ezt a tájékoztató anyagot minden várandósnak meg kell kapnia (fotó: Getty Images)

A Másállapotot a szülészetben mozgalom Facebook bejegyzésben adta hírül, hogy született egy olyan tájékoztató anyag, amelyet mostantól minden várandósnak meg kell kapnia a védőnőjétől. A tájékoztató anyag összhangban áll a 2019-es családbarát szülészeti irányelvvel.

A dokumentum szerint a tájékoztató célja az, “…hogy várandós nők részére nyújtson néhány fontos támpontot, beszélgetésindító gondolatot, amelyre szükségük lehet az informált döntéshozatalhoz. Az alábbi információk, megállapítások általánosságban igazak, azonban –  mivel minden anya, magzat és szülés egyedi – természetesen nem tekinthetők egyénre szabott orvosi szaktanácsnak.”

A tájékoztatót dr. Ecsedi Gabriella jogász, népegészségügyi szakember készítette, a dokumentum tartalmát Dr. Bálint Balázs, a szülészet-nőgyógyászat országos szakfelügyelő főorvosa hagyta jóvá.

A poszt alatti kommentben a tájékoztatót készítő népegészségügyi szakember megjegyzi, hogy “magánemberként: az utóbbi lassan hét évben, immár háromgyermekes anyaként szerzett tapasztalataim és kutatásaim alapján” készítette el a tájékoztatót abból a célból, hogy “a várandósok kapjanak egy általános áttekintést a szülés, szülészet jelenleg tudományosan elfogadott alapelveiről, legyen egy listájuk, aminek alapján (valamennyire) felkészülten tudnak elkezdeni egy beszélgetést a várandósságuk és szülésük során segíteni hivatott szakemberekkel.” Az ingyenes tájékoztatót saját költségén tervezte kinyomtatni és eljuttatni a védőnői tanácsadók váróiba. A népegészségügyi szakember felkérte az országos vezető védőnőt és a szülészet-nőgyógyászat országos szakfelügyelő főorvosát, hogy szakmailag véleményezzék, hagyják jóvá az anyagot. “A vezető védőnőnek pedig annyira megtetszett a tájékoztató, hogy melléállt, és felajánlotta, hogy szakmai segédanyagként elküldi a védőnőknek.”

A tájékoztató a szülés, császármetszés, VBAC, aranyóra, szoptatás, az anya jogai kérdéseiben nyújt tájékoztatást a kismamáknak, és erős átfedést mutat a 2019-es új családbarát szülészeti protokollal. A tájékoztató fontos támpont és hivatkozási alap lehet a kismamáknak.

A tájékoztató dokumentum ezen a linken érhető el.